G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi / Haberin Peşinde Urfa

Sporcu Beslenmesi için bilgi mi arıyorsunuz? Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi makalesine göz atın ve Sporcu Beslenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Sporcunun başarısı ile beslenme arasında önemli bir etkileşim söz konusudur. Bu nedenle sporcunun yaşına , cinsiyetine ve yaptığı spor türüne göre yeterli enerji, macro besin ögeleri, ( karbonhidrat, protein, yağ ) micro besin ögeleri, ( vitamin ve mineraller ) ve sıvı alımı sağlanmalıdır. Her türlü antreman, yoğunluğu ve süresine göre ek enerji harcamasına neden olur. Sporcu bedenini sağlıklı bir şekilde kondisyonda tutmak için en uygun diyeti tüketmelidir.

Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağlar enerji veren besin ögeleridir. Ancak primer kaynak karbonhidrattır, protein gerek duyulduğunda enerji sağlayan ancak temel enerji kaynağı olamayan macro besin ögesidir.Sadece uzun süreli egzersizlerde dallı zincirli amino asitlerin enerjiye katkısı olduğu bilinmektedir.(Kurubaklagil, süt )

Sporcunun kas gelişimi, kas korunumu ve onarımı için yeterli miktarda proteine gereksinimi vardır. Ancak diyetteki fazla protein kas gelişimini etkilemez, etki kuvvet egzersizleri ile gerçekleşmektedir.Performansının pozitif yönde arttırılması, doku korunumu ve onarımı için de protein baş roldedir. Diyetle alınması önerilen protein miktarı, toplam enerjinin % 15- 20 arasında olmalıdır.

Normal aktif bireylerde önerilen uygun alım protein miktarı 0.8 g/kg dır.

Sporcular için bu miktar yaptığı spor dalına göre artış göstermektedir.

Maraton, orta-uzun mesafe koşu gibi dayanıklılık sporlarında 1.2-1.4 g/kg protein alımı yeterli olmaktadır.

Bisiklet, kürek, yüzme gibi dayanıklılık ve kuvvete devamlılık gerektiren spor dallarında önerilen alım miktarı ise 1.2- 1.8 g/kg dır.

Sporcunun diyeti önerilen protein miktarından düşük olmadıkça protein suplemanlarının kullanım elzem değildir. Aşırı protein ve aminoasit kullanımının extra kas gelişimine neden olacağı inanışı yanlıştır. Spora yeni başlayanlar için protein alımının arttırılması, protein tozlarından takviye alınması sadece 3-4 hafta için fayda sağlamaktadır. Kas fibrillerinin gelişimi için arttırım önerilmektedir. Protein tozlarının ilk bir ay fayda sağladığı bilimsel bir gerçektir.

Önerilenin üzerinde protein tüketimi maddi bir yükün yanında, dehidrasyona ve yağlanmaya neden olacaktır, bu konuda dikkatli olunmalıdır.

PROTEİN KAYNAĞI BESİNLER

Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmaktadır. İçerdikleri aminoasit oranları açısından hayvansal kaynaklarla bitkisel kaynaklar farklılıklar gösterir. Et, yumurta, süt gibi hayvansal kaynaklardan alınan protein sindirilebilirlikleri ( %100 vücut proteinine dönüşüm oranları ) %91-100 olup, tahılların %79-90, kurubaklagillerin ise % 69-90 oranındadır.

Kurubaklagillerden nohut ve mercimek iyi birer bitkisel protein kaynağıdır. Soya fasulyesinin protein ve yağ değeri diğer kurubaklagillerden üstündür. Bu nedenle özellikle vejeteryan sporcular için önemli ve değerli bir besindir. Soya sütü ve tofu denilen soya peyniri öneriler arasındadır.

Whey- Peynir altı suyu, lösin içeriği ile değerli protein kaynağıdır.Birleşiminde bulunan besleyici özellik ve sağlık

üzerindeki olağan üstü pozitif etki ile sporcular için sihirli bir iksirdir.

Yumurta ‘Örnek Protein’ olarak kabul edilen ,anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağıdır.’ İyi Kalite ‘proteine örnek ise; et, balık, süt ve türevleridir. Kefir iyi bir sporcu içeceği olmayı hak eden bir süt ürünüdür..

Tavuk eti bu gruba giren değerli protein kaynaklarındandır. 100 gram tavuk etinde 23.2 gram protein bulunur. Bu miktar 100 gram dana etindeki miktardan üstündür. ( 18.7 gram ) Doymuş yağ ve kolesterol miktarlarının kırmızı ete göre düşük olması açısından da tavuk eti daha sağlıklıdır. Ayrıca B2-B3-B6 ve B12 vitaminleri zenginliği ile sporcu beslenmesinde değerli bir yere sahiptir.

Bazı yiyeceklerin 100 Gramlarındaki protein miktarları: Tavuk eti (derisiz beyaz et )……..23.2 g

Balık…….19.0 g

Dana eti…18.7 g

Beyaz peynir…..16.8 g

Yumurta…..12.1 g

Süt…….3.5 g

Yoğurt…3.0 g

Kefir……3.14 g

Kabak Çekirdeği…….30.0 g

Mercimek……..24.7 g Kuru Fasulye…..22.3 g Soya fasulyesi……34.1 g Nohut……20.5 g

Ceviz….15.0 g

Buğday…….11.5 g

Mısır……..9.4 g

Ekmek….7.8 g

Pirinç…….7.1 g

Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!