G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,61
GBP40,54
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.387,24
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sarkoidoz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarkoidoz / Haberin Peşinde Urfa

Sarkoidoz için bilgi mi arıyorsunuz? Sarkoidoz makalesine göz atın ve Sarkoidoz hakkında daha fazla bilgi edinin 

Sarkoidoz nedir?

Sarkoidoz multisitemik, non kazeifiye granülomlarla karakterize bir hastalıktır. Sarkoidoz en çok akciğerleri/mediasteni tutar. Akciğerlerin görüntülenmesinin kolay olması ve akciğer grafisinin sık istenen bir tetkik olmasından dolayı akciğer tutulumu daha kolay saptanıyor olabilir. profdromerdeniz.com. Sarkoidozlu hastaların önemli bir kısmında belirti yoktur, bazı hastalarda halsizlik, çabuk yorulma, ateş, ciltte lezyonlar gibi belirtiler olabilir. Sarkoidoz tutulum yaptığı organa göre de adlandırılmaktadır. Akciğerleri tutan forma pulmoner sarkoidoz, merkezi sinir sistemini tutan forma nörosarkoidoz, kalbi tutan forma kardiyak sarkoidoz denmektedir. Sarkoidoz genel olarak benign (kanser olmayan, iyi huylu) bir hastalık olarak değerlendirilir. Diğer yandan tutulum yaptığı bazı organlardan dolayı yaşam tehdit edici bir hastalık haline de gelebilir. Nörosarkoidoz, kardiyak sarkoidoz bu durumun en tipik örnekleri olarak değerlendirilebilir.

Sarkoidoz tanısı nasıl konulur?

Genel olarak tutulum olan organdan alınan biyopsilerde non kazeifiye granülom saptanması ve granülom yapan diğer hastalıkların dışlanması ile sarkoidoz tanısı konulur. Birden fazla organda tutulum olduğunun gösterilmesi tanı için anlamlıdır. Tipik radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidozda biyopsi gerekmediğini öneren otörler olsa da ayırıcı tanıda lenfoma, metastatik kanser gibi hastalıklar olduğundan, bu tür hastalarda biyopsi yapılması anlamlıdır.

Granülom nedir?

Granülom histopatolojik bir terimdir. Makrofaj lenfosit gibi hücrelerin bir araya geldiği hücreler topluluğunun oluşturduğu küçük iltihabi yapıdır. Granülomla seyreden bir çok hastalık vardır. Sarkoidoz dışında granülomla seyreden hastalıklara örnek olarak tüberküloz, Crohn hastalığı, hipersensitivite pnömonileri, kedi tırmığı hastalığı verilebilir.

Sarkoidoz hastalığının nedeni nedir?

Sarkoidoz hastalığının nedeni bilinmemektedir.

Sarkoidoz hastalığının tedavisi var mıdır?

Sarkoidoz hastalığını tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yoktur. Sarkoidoz hastalığını remisyona sokan ilaç tedavileri vardır. Sarkoidoz hastalığında ilaç tedavisinin başlıca amacı organ disfonksiyonunu önlemektir. Pulmoner sarkoidoz akciğer grafisine göre 4 evreye ayrılır. Önemli sayıda hastanın başka nedenlerle çekilmiş akciğer grafilerinde sarkoidoz hastalığı saptanmaktadır. Bu hastalarda saptanan çoğu kez radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidozdur. Pulmoner sarkoidoz tedavisi radyolojik evrelemeyi de içeren bir şekilde planlanır. Önemli bir kısmı bir yıl içerisinde ilaçsız remisyona girdiği için radyolojik evre 1 pulmoner sarkoidoz genellikle tedavisiz takip edilirken, radyolojik evre 2 ve radyolojik evre 3 pulmoner sarkoidozda solunum fonksiyon testlerine ve akciğer tutulumunun yaygınlığına göre tedaviye karar verilir. Radyolojik evre 4 pulmoner sarkoidoz, akciğerlerde fibrozis olduğundan dolayı, genel olarak tedavi edilmez olarak değerlendirilir. Bazı organ tutulumlarında, yaşam tehdit edici bir durum olması ya da organ disfonksiyonu olmasından dolayı mutlaka ilaç tedavisi verilmesi gereklidir. Örneğin nörosarkoidoz, kardiyak sarkoidoz mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gereken sarkoidoz formlarındandır.

Sarkoidoz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!