G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,79
GBP40,64
BIST10.101,56
GR. ALTIN2.412,80
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pnömoni

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pnömoni / Haberin Peşinde Urfa

Göğüs Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Pnömoni makalesine göz atın ve Göğüs Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Pnömoni nedir?

Pnömoni akciğer dokusunun mikroorganizmalar nedeniyle oluşan iltihabına denir. Başlıca bakteriler ve virüsler pnömoniye sebep olurlar, bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantarlar da pnömoniye yol açabilirler.

Pnömoni-belirtileri-nelerdir?

Pnömoninin belirtileri öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ateş, terleme, titreme, iştahsızlık, halsizlik ve kırgınlık gibi belirtilerdir. Daha çok yaşlı hastalarda olmak üzere konfüzyon ve dizoryantasyon da gözlenebilir. Pnömoni olan hastalarda her zaman tüm belirtilerin olması beklenmez. Pnömoni öksürük, balgam, nefes darlığı gibi solunum sistemi belirtilerinin baskın olduğu bir tablo ile ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalarda halsizlik, kırgınlık ve ateş başlangıç belirtileri olabilir.

Pnömoni tanısı nasıl konulur?

Pnömoni tanısı fizik muayenede akciğer dinleme bulguları, akciğer grafisi ve gerekirse bilgisayarlı toraks tomografisi ile konulur. Pnömoni olan hastaların akciğer dinlemesinde (oskültasyonda) krepitan ral denilen anormal solunum sesleri duyulur ancak krepitan raller akciğerdeki tutulumun yerine ve büyüklüğüne göre her zaman duyulmayabilir.

Bundan başka tuber sufl denilen (bronşiyal solunum sesi) bulgu daha az olguda duyulur. Fizik muayene bulgusunun olmaması pnömoni olmadığı anlamına gelmez. Bundan başka akciğer grafisinde pnömoniye özgü bulgular gözlenir. Havalı bir doku olan akciğerler radyolojik olarak siyaha yakın bir renkte gözlenirken pnömonik alanlar beyaza yakın ya da grinin tonlarında gözlenebilir. Akciğer grafisin normal olması da pnömoni olmadığı anlamına gelmez. Bulguları ile pnömoniden kuşkulanılan akciğer grafisi normal olan hastalarda tanıyı kesinleştirmek amacıyla bilgisayarlı toraks tomografisi çektirilebilir.

Pnömoni tedavisi nasıldır?

Hastaların klinik radyolojik ve diğer laboratuvar özelliklerine göre ayaktan mı yoksa hastanede mi ya da yoğun bakımda mı tedavi edileceğine karar verilir. Bronkoskopik yöntemler dahil ileri incelemelerle dahi olguların yaklaşık %50 sinde etken mikroroganizmanın(ların) saptanamamasından, etken izolasyonunun zaman almasından ve pnömoninin nerede, hangi şartlarda olduğuna göre olası mikroorganizmaların tahmin edilmesinden dolayı, pnömoni tedavisi ampirik olarak yapılır. Yani ayaktan hastalarda tedavinin başlangıcında etkene yönelik inceleme yapılmaz, olası mikroorganizmalara yönelik antibiyotik tedavisi verilir. Pnömoni tedavisi yalnızca antibiyotik tedavisi değildir, uygun hidrasyonu ve istirahati içeren destek tedavisi de gereklidir. profdromerdeniz.com. Hastanede yatan olgularda ileri tetkikler ve oksijen tedavisi gerekebilir. Bazı pnömonili hastalarda ağır solunum yetmezliği gelişebilir bu nedenle bu hastalar suni solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tedavi edilirler. Pnömoni yaşlılarda (ve eşlik eden kronik hastalığı olanlarda) mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastaların pnömonileri, mortalitesi yüksek olabileceğinden ve tanıda özel yöntemler gerekebileceğinden dolayı, ileri merkezlerde tedavi edilmelidirler.

Pnömoni

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!