G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR, ÇÖZÜMÜ NEDİR ? UZMANI ANLATTI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İş ve sosyal yaşamımızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkan Halitozis (Ağız Kokusu)”nedir?

Ağız kokusu ya da tıp dili ile Halitozis insanların bilinen en eski problemlerinden biridir. İş ve sosyal yaşamımızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıkıntı ve utanç kaynağı olmaktadır. Farklı ağız kokuları aynı zamanda kişinin sağlık durumu hakkında bilgi veren önemli bir faktördür.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş sağlığı hastanesinde görevli Diş Hekimi DT. Safa MARDİNLİ,

Ağız ve diş sağlığı haftası içerisinde bulunmaktayız. Farkındalık yaratmak adına yaygın görülen ve hassas bir sağlık sorununa değinmek istiyorum.

“Halitosis” (Ağız Kokusu).

Halitosis ağız ortamından yayılan hem hastayı hem de etrafındakileri rahatsız edici nefes kokusuna denir. Halitosis epidemiyolojisine baktığımız zaman yüzde otuzun üzerinde prevalansı vardır. Yani her üç kişiden biri ağız kokusu yaşamaktadır.

Halitosis ise etiyolojik olarak iki ayrı sınıfta inceleyebiliriz.

Ağız kaynaklı sebepler ve ağız dışı sebepler olmak üzere.

Ağız kaynaklı sebepler yüzde doksanını oluşturmaktadır. En başta oral hijyen yetersizliği gelmektedir. Dil yüzeyinin fırçalanmaması, diş çürükleri, ağızdaki yumuşak doku hastalıkları ve enfeksiyonları, yirmilik dişlerin sürme bozuklukları gibi. Ağız dışı sebeplere baktığımız zaman ise genelde sistemik hastalıklar önümüze çıkmaktadır, Akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi uykudan sonra oluşan açlık kokusu ve aromalı yiyecek içeceklerden sonra oluşan ağız kokusudur anlık yani fizyolojik ağız kokusudur.

Ağız kokusu insanın yaşam kalitesini, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini ciddi anlamda etkileyen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda iletişim bozukluklarına yol açmaktadır. Ağız kokusunu önlemek elbette mümkündür. Her yemekten sonra dişleri fırçalamak, dişlerimizi fırçaladığımız zaman muhakkak dil yüzeyini fırçalamak, arayüz bakımlarını ihmal etmemek ve yılda en az iki defa diş hekimini ziyaret etmek. Eğer ağız kokusundan sizler de şikayetçiyseniz uğrayacağınız ilk branş muhakkak ki bir diş hekimi olmalıdır. Hastalarımıza yaptığımız muayenelerde ağız içi sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra farklı branştaki uzman hekim arkadaşlara yönlendirmesini yapmaktayız. Herkesin Ağız ve Diş Sağlığı haftasını kutluyorum herkese bol gülümsemeli, ferah nefesli sağlıklı günler diliyorum dedi.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR, ÇÖZÜMÜ NEDİR ? UZMANI ANLATTI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!