G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,72
GBP40,68
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.422,25
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sağlıklı Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Beslenme / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Sağlıklı Beslenme makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

BİR TÜRLÜ SAĞLIKLI BESLENMEYE GEÇEMİYORUM DİYENLER İÇİN,

NEREDEN BAŞLAYACAĞIM?

Çok ünlü bir futbol antrenörü kilo verdiğinde “Başarılı bir kişi ile diğerleri arasındaki fark güçsüzlük değil, bilgi eksikliği değil, irade eksikliği.” demiş. Bence büyük bir yanılgı! Oysa ki irade hepimizde sınırlı olan bir şeydir. Ve hayatta tek görevimiz zayıflamak olmadığı için bir sürü başka sorumluluklarımız için de irade gücümüzü kullanmamız gerekir. Bu yüzden kilo vermenin veya kilo almanın tek veya en önemli yolu iradeli olmak değildir. Hepimiz sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak kilo verilebileceğini ezberledik. İradeli olmak dışında bunu eyleme geçireceğiniz birkaç davranış değişikliğine bakalım.

SAĞLIKLI BESLENME-ZAYIFLAMA 101

Haftalık menü planı yapın: Haftanın başından itibaren kabaca ne yemekler pişireceğinize 10dk evdeki diğer üyelerle beraber karar vermek ve buna bağlı olarak alışveriş yapmak sizi abur-cubur veya fast-food türü yiyecekler yemekten kurtaracaktır. Böylelikle aç kaldığınız veya mecbur olduğunuz için değil canınız çektiğinde, sonrasında pişman olmayarak belki sosyalleşmek için farklı yiyecekleri yemeği düşünebilirsiniz.

Kendi kendinizi izleyin: Günlük yiyecek kaydı tutmak zahmetli olsa da oldukça etkilidir. Hafta sonu dahil olacak şekilde en az 3 gün bütün gün yediklerinizi yazmak kendinizi gözlemlemeniz bütün haftaya bir seferde göz atmanız için çok iyi bir yöntemdir. Günlük tutarken açlık durumunuzu, duygusal değişimlerinizi, yemek sırasında sizi etkileyen herhangi bir faktörü, yemek porsiyonlarını listelemelisiniz. Böylece yeme alışkanlıklarınız etkileyen en önemli etkenleri fark ederek değiştirmek istediklerinizin üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

SMART hedefler belirleyin: Spesifik, ölçülebilir, elde edilebilir, sonuçlara dayalı ve zamana bağlı. 2 ayda 15kg vereceğim gibi gerçekçi ve sağlıklı olmayan hedefler koymak yerine. Kalıcı sonuç elde edeceğiniz ve kendinizi tanıyarak bilinçli hedefler koymaya çalışın. Bir SMART hedefi örneği olarak “Gelecek 2 ayda 6kg vermek istiyorum. Bunu haftada 3 gün 30dk yürüyüş yaparak ve düzenli sebze yemeği yiyerek, tatlı tüketimimi haftada bire düşürerek yapacağım.” . Daha da etkili bir yöntem olması için küçük kağıtlara hedefinizi yazarak her gün görebileceğiniz bir yere koyabilirsiniz.

Açlık-tokluk sinyalinizi fark etmeye çalışın: Çoğu kişi stresli, öfkeli, üzgün olduğunda yemek yemeğe yönelir. Böyle durumlarda ağzınıza bir şeyler atmadan kendinize “Şu an aç mıyım? Yemeğe ihtiyacım var mı?” diye sorun. Diğer bir taraftan yemek yerken doyduğunuzu hissettiğiniz noktayı belirleyeme çalışın. İkinci tabağı almadan önce “Doydum mu, daha fazlasına ihtiyacım var mı?” diye kendinizi değerlendirin.

Yasak koymayın: En sevdiğiniz yiyeceklerin birkaçını porsiyonlayarak, farklı günlerde tüketecek şekilde bir beslenme planı benimseyin. Kendinizi yemekle veya yiyecekle ödüllendirmeyin, cezalandırmayın. Sağlıklı beslenmediğinizde nasıl hissettiğinizi kendinize hatırlatın.

Sağlıklı Beslenme

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!