G-CV0ZL47F6D
USD32,19
EURO34,73
GBP40,49
BIST10.218,58
GR. ALTIN2.447,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kabızlık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabızlık / Haberin Peşinde Urfa

Kabızlıkta Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Kabızlık makalesine göz atın ve Kabızlıkta Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Kabızlık : kabızlık genel hatları ile “dışkı sayısında azalma ve zor dışkılama ya da tatmin olunamayan dışkılama” olarak tanımlanmaktadır.

Vücudun rahatlığını yüksek derecede olumsuz etkileyen bu durumun en birincil sebepleri; yetersiz su ve lif tüketiminin yanında defekasyonun ertelenmesidir.

Yapılan çalışmalarda kadınlarda ve ileri yaşlı kişilerde kabızlığa daha yüksek oranda rastlanmaktadır. Kabızlığı olan hastaların birçoğunun öyküsünde sedanter hayat, düşük kalorili diyet alımı, düşük eğitim düzeyi, depresyon mevcuttur. Hastalarda bir diğer yaygın olan durum ise kabızlık yan etkisi olan ilaçların kullanımıdır.

Kabızlığın engellenmesi için en kalıcı yöntem yaşam tarzı değişikliğidir. Birey öncelikle beslenmesinde akdeniz diyeti beslenme şeklini benimsemeli ve tabağına yeşil yapraklı sebzeleri, tahılları, meyveleri, fermente edilmiş besinleri ve zeytinyağını eklemelidir. Lif içeriği yüksek besin tüketilmeli ya da lif desteği alınmalıdır. Diyet lif alımının artışı ile fekal hacmin arttığı ve barsak geçiş süresinin kısaldığı belirtilmiştir. Dışkı miktarındaki artış, esas olarak diyet liflerin su bağlama özelliklerinden kaynaklanmakta, bu durum kabızlığın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Diyet lifinin diğer önemli özelliği enerji değeri düşük olması ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin viskozitesini arttırarak midenin boşalmasını geciktirmesidir. Mide boşalmadığı için bireyin yeme isteği azalmaktadır. Ayrıca diyet lif içeren gıdaların çiğnenerek yutulmasının uzun süre alması, tokluk hissi yaratmaktadır. Diyet lifi yüksek bir diyet, bol su içimi ile desteklendiğinde daha uzun süre tokluk hissi yaratılacağı bilinmektedir.

Bir diğer değişiklik hareket konusunda olmalı. Hayatınızı sedanter yaşamdan çıkarıp aktif bir yaşam tarzı benimsenmeli. “Hareket sağlıktır” sloganı özümsenmelidir. Hareket bağırsakların yaptığı peristaltik hareketine destek olmaktadır.

En son olarak çok değerli prebiyotikler ve probiyotikler de unutulmamalı ve yoğurt/kefir gibi besinler hayatımızda yer edinmeli. Probiyotikler bağırsağınızda yaşayan yaralı bakterilerdir ve son zamanlarda yapılan çalışmalarla bağırsağınızın mikrobiyatısının sağlıklı olması birçok hastalığın önüne geçmektedir. Bu sağlıklı bakterileri besleyen besinler ise prebiyotiklerdir. Prebiyotikler meyvelerde (yaban mersini, ahududu, armut, elma, muz, karpuz), sebzelerle (ıspanak, kale, pazı, brokoli, bezelye, pırasa, enginar, kuşkonmaz) ve tam tahıllarda (buğday, arpa, bulgur, yulaf) bulunur.

Sonuç olarak çok yönlü beslenme, yeterli su tüketimi, aktif bir yaşam sağlıklı bir vücudun sihirli anahtarıdır.

Kabızlık

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!