G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,91
GBP41,13
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.440,12
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Meme Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meme Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular / Haberin Peşinde Urfa

Meme Kanseri için bilgi mi arıyorsunuz? Meme Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular makalesine göz atın ve Meme Kanseri hakkında daha fazla bilgi edinin 

MEME KANSERİ OLAN HER HASTADA MEMENİN ALINMASI GEREKİYOR MU ?

Hastalığın tamamen ortadan kalkmasında önemli rol oynayan cerrahi yöntem çeşitleri kanserin evresine veya seyrine göre değişiyor. Cerrahi gündeme geldiğinde hemen her kadının aklına memesinin alınıp alınmayacağı sorusu geliyor. Ancak günümüzde cerrahide öncelikle amaç, tümörün tamamen çıkarılması ve memenin korunması. Tüm memenin çıkarılması işlemi olan mastektomi özel bazı durumlarda ve hasta isterse yapılıyor. Tümörün boyutunun büyük memenin ise küçük olduğu veya memede birden fazla alanda tümörün bulunduğu hastalarda meme koruyucu cerrahi uygun olmadığı için mastektomi yapılıyor.

HER MEME KANSERİ OLAN HASTAYA CERRAHİ MÜDAHALE YAPILIYOR MU?

Meme kanserinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Ancak iltihabi tip meme kanseri ve lokal ileri evredeki meme kanserlerinde önce kemoterapi sonrasında cerrahi tedavi uygulanıyor. Tümörün çapı büyük olduğunda doğrudan cerrahi girişimde bulunulursa memenin tümünü almak gerekiyor. Öncelikle kemoterapi ile tümörün çapı küçültülerek memenin korunması mümkün olabiliyor. Uzak yayılımı olan meme kanserlerinde de cerrahi tedavi seçilmiş olgular dışında yapılmıyor.

MEME KORUYUCU CERRAHİ NEDİR?

Bu yöntemde memenin tümü yerine tümörü içeren bölümü alınıyor. Tümör dokusu, etrafındaki bir miktar sağlam meme dokusu ile birlikte çıkarılıyor, memenin kalan kısmı korunuyor. Bu işleme “lumpektomi” adı veriliyor. Tümörün biraz daha geniş sınırlarla çıkarıldığı “kadrenektomi” işleminde memenin tümörün bulunduğu dörtte birlik bölümü alınıyor. Cerrahi tedavi sonrası kalan memeyi korumak için memeye radyasyon tedavisi veriliyor.

KORUYUCU MASTEKTOMİ NEDİR?

Koruyucu (profilaktik) mastektomi, meme kanseri gelişme riskini azaltmak için bir veya her iki memenin çıkarılması ameliyatıdır.
Meme kanseri açısından yüksek risk ifade eden BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonu taşıyan kadınlarda her iki memenin önleyici tedavi olarak çıkarılması meme kanseri gelişme riskini %95 oranında azaltabilir. Ailesinde güçlü meme kanseri öyküsü olan kadınlarda da koruyucu mastektomi meme kanseri gelişme riskini %90 oranında azaltabilir.
Bir memesinde kanser olan kadınlara da karşı memede kanser gelişimi için yüksek risk varsa sağlıklı memeye koruyucu mastektomi yapılabiliyor. Bu hastalara genellikle aynı seansta protez yerleştirilerek yeni meme de yapılabiliyor.

SENTİNEL LENF BEZİ BİYOPSİSİ NEDİR?

Meme kanseri koltuk altı lenf bezlerine yayılabiliyor. Önceleri meme kanserinde hastalığın evresinin belirlenmesi ve lenf bezlerinde tutulum olup olmadığının saptanması için koltuk altı lenf bezlerinin tamamı çıkartılıyordu. Ancak pek çok hastada koltuk altı lenf bezi tutulumu saptanmıyor, bu işlem gereksiz yere yapılmış oluyordu. Ayrıca işleme bağlı olarak kolda şişlik, hissizlik, hareket kaybı, kuvvet azlığı gibi sorunlar gelişebiliyordu. Günümüzde özellikle erken evre kanserlerde koltuk altı lenf bezlerinin gereksiz çıkartılmaması için tümörün yayılacağı ilk lenf bezinin bulunarak çıkartılması işlemi olan “sentinel lenf bezi biyopsisi” yapılıyor. Bu teknikte ameliyat öncesinde tümörün bulunduğu memeye mavi boya ve/veya radyoaktif madde enjekte ediliyor. Böylece hastalığın etkileyeceği ilk lenf bezi veya bezleri ameliyat esnasında bulunarak çıkartılıyor. Ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme ile hastalığın lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı saptanabiliyor, eğer yayılma varsa diğer bezler de çıkartılıyor.

Meme Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!