G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,61
GBP40,51
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.386,92
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İdiopatik Pulmoner Fibrozis

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İdiopatik Pulmoner Fibrozis / Haberin Peşinde Urfa

Göğüs Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? İdiopatik Pulmoner Fibrozis makalesine göz atın ve Göğüs Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) nedir?

Akciğerlerin astım, KOAH, pnömoni (zatürre), bronşit, kanser gibi hastalıkları dışında, büyük oranda akciğerlerin bağ dokusunun yaygın olarak tutulduğu, ne enfeksiyon ne de kanser olan hastalıkları vardır, bunlara interstisyel akciğer hastalıkları denir. İdiopatik pulmoner fibrozis (İPF) bunlar içersinde en sık görülenidir. İPF, akciğerlerin katılaşmasıyla ve elastikiyetini yitirmesiyle karakterize bir hastalıktır, akciğerlerde fibrozis denen bağ dokusunun arttığı bir durum söz konusudur. Bu bağ dokusu artışı akciğer dokusunun yapısını bozmaktadır. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Akciğerlerin özellikle alt bölgelerinden ve subplevral (akciğer zarı altı) alanlarından başlar. En önemli semptomları kuru öksürük ve nefes darlığıdır, parmaklarda çomaklaşma (clubbing) olabilir.

İPF’nin nedeni nedir?

İPF sebebi bilinmeyen bir hastalıktır ancak hastaların önemli bir kısmında sigara içme öyküsü vardır. Çevresel etkenler, virüsler gibi bir çok faktörden kuşkulanılmış ancak bir neden bulunamamıştır. İPF olan hastalarda eşlik eden gastroözofajiyal reflü hastalığına sık rastlanır.

İPF tanısı nasıl konulur?

Hastalığın tanısında en önemli tetkik toraks HRCT’dir (yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi). Toraks HRCT’de İPF’yi düşündüren bulgular gözlenebilir. Bazı hastalarda toraks HRCT bulguları İPF için tipiktir, böyle hastalarda tanı için yalnızca toraks HRCT bulguları yeterlidir. Böyle hastalarda benzer görünümü yapabilen romatoid artrit akciğer tutulumu, asbestozis gibi hastalıklar dışlandıktan sonra biyopsiye gerek olmadan İPF tanısı konulabilir. İPF’yi düşündüren bulguları olan ancak tipik İPF bulguları olmayan hastalarda akciğer biyopsisi gereklidir. Akciğer biyopsisi alınmasına rağmen kesin tanı konulamayan olgular da olabilir. İPF’li hastaların solunum fonksiyon testleri hastalığın erken safhalarında normal sınırlarda olabilir, hastalık ilerledikçe akciğerlerde genişleyememe durumu başlar. Bunun nedeni akciğerlerde fibrozis olması, elastik yapısının kaybolmasıdır. Akciğerlerin fibrozis olan kısımları bal peteği gibi görünür, bu kısımlarda normal akciğer dokusundan bahsedilemez dolayısıyla akciğerin bu bölgeleri solunum işlemi yapmazlar.

İPF’nin tedavisi var mıdır?

İPF’nin bilinen, kesin bir tedavisi yoktur. Akciğerlerin hastalıklı bölgeleri yapısal olarak harap oldukları için bu bölgeler tedavi edilemez ancak sağlam akciğer alanlarında hastalığın ilerlemesinin yavaşlamasına yardımcı olan ilaç tedavileri vardır.

İdiopatik Pulmoner Fibrozis

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!