G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,61
GBP40,50
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.389,43
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

Koah için bilgi mi arıyorsunuz? Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir? makalesine göz atın ve Koah hakkında daha fazla bilgi edinin 

Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) nedir?

KOAH geri dönüşümsüz (irreversible) hava yolu darlığı ile karakterize ilerleyici (progresif) bir akciğer hastalığıdır. KOAH’ın nedeni, genellikle uzun süre, başlıca sigara dumanı olmak üzere, duman, zararlı toz ya da kimyasal maddelere maruziyettir. Uzun süre biomass (odun, tezek vs.) dumanına maruziyet de KOAH sebepleri arasında sayılır.

Sigara içen herkeste KOAH olur mu?

Sigara içen herkeste KOAH olmaz. İçilen sigara miktarı ve süresi önemlidir. 20 paket yıl ve üzeri sigara içenlerde risk daha fazladır. KOAH hastalığının ortaya çıkmasında genetik faktörlerin rolü çok önemlidir. Bundan başka düşük doğum ağırlığı gibi akciğer gelişimini etkileyen faktörlerin de KOAH hastalığı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Uzun süre sigara içen hastaların yarısından azında KOAH gelişmektedir.

KOAH hastalığının tanısı nasıl konulur?

Kesin tanı spirometre denen bir solunum fonksiyon testi ile konulur. Uygun klinik tablosu olup, bronş genişletici ilaç verilmesine rağmen spirometre testinde hava yolu darlığı bulgusu düzelmeyen hastalar KOAH olarak değerlendirilebilir. Hastaların çoğunun uzun süreli tütün (sigara vs.) dumanı ya da biomass maruziyeti gibi bir öyküsü vardır. Ülkemizde nadir görülen bir genetik bozukluk olan, alfa-1 antitripsin (akciğerleri koruyan bir enzim) eksikliğinde de duman, kimyasal maruziyeti olmadan da KOAH olabilir. Bu tür hastaların toraks tomografilerinde yaygın amfizem alanları gözlenir. Bundan başka hiç sigara içmemiş, hiçbir toz, duman maruziyeti olmayan ancak (yeterli) tedavi olmamış bronşiyal astımlı hastalarda da erken dönemde bronş genişletici ilaçlara yeterli yanıt alınamayabilir. Bu gibi durumlarda kortizonlu ilaçlar bir süre kullanıldıktan sonra spirometre testi tekrarlanır. Bu teste geç reversibilite (geri düzelme, geri dönüşme) testi denir. Böyle bir durumda spirometre testinde düzelme olursa hastaya bronşiyal astım tanısı konulabilir.

KOAH’ın tedavisi var mıdır?

KOAH hastalığının, tam sağlıklı duruma gelmeyi yani tamamen normal hale gelmeyi sağlayan, bir tedavisi yoktur. Çünkü KOAH’lı hastaların akciğerlerinde hastalara göre değişen oranlarda ve hastalara göre farklılık gösteren yapısal değişiklikler oluşmuştur. Bu değişikliklerin önemli bir kısmı geri dönüşümsüzdür.

Diğer yandan KOAH hastalarında akciğer fonksiyonlarını korumak, akciğer fonksiyonlarında azalmayı yavaşlatmak, alevlenme denilen kötüleşmeleri önlemek, semptomları azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve egzersiz kapasitesini artırmak amacıyla uygulanan (tedavi) yöntemleri vardır. Bunların en önemlisi sigarayı bırakmaktır (Genel olarak zararlı duman, toz ya da kimyasallardan uzak durmak). En önemli bileşenleri egzersiz ve hasta eğitimi olan pulmoner rehabilitasyon KOAH’lı hastalar için faydası gösterilmiş tedavi yöntemlerindendir. Bronş genişletici inhaler ilaçlar KOAH’lı hastalarda belirgin faydası gösterilen ilaçlardandır. KOAH’lı hastalar mevsimsel grip ve zatürre aşılarından fayda görürler. KOAH’lı hastalar dengeli beslenmelidirler. Uyku düzenleri iyi olmalıdır. Oksijen düzeyi düşük olan hastalar mutlaka oksijen tedavisi kullanmalıdırlar. KOAH’ta herbir hastanın durumu farklılık gösterdiğinden her bir hastaya, o hastaya uygun olan BİREYSEL bir tedavi uygulanmalıdır.

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!