G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO34,68
GBP40,33
BIST10.247,75
GR. ALTIN2.405,35
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yüksek sanat: Yılların minarecileri yetiştirecek çırak arıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek sanat: Yılların minarecileri yetiştirecek çırak arıyor / Haberin Peşinde Urfa

Minare ustaları, metrelerce yükseklikte dünyanın belki de en dar inşaat alanında hünerlerini sergiliyor. Ancak kayıt dışı çalışan ve tadilat yerine tahrifat yapanlardan şikayetçi. Denizlili usta İbrahim Dedeler, minare ustalarına “meslek belgesi” verilmesi gerektiğini söylüyor. Böylece bu ‘yüksek sanat’ nesilden nesile aktarılabilsin.

Yüzlerce yıllık zanaatı devam ettirmeye çalışan minare ustaları, tadilatın ehil olmayanlarca yapılmasından şikayetçi. Onlarca metre yüksekte çalışan ustalar, zanaatlarının ölmemesi ve yeni nesillere aktarılması için meslek belgesinin olması ve denetim gerektiğini söylüyor.

KELLE KOLTUKTA ONLARCA METRE YÜKSEKTE

Kayıt dışı veya maliyetin altında ücretlerle çalışanlar yüzünden eski ustalar, yıkıcı rekabete dayanamıyor. Gövdesinin darlığından dolayı minare işi onların deyimiyle dünyanın en zor ve küçük inşaat işlerinden biri. Bazen sıva bazen de minare külahının tamiri için deyim yerindeyse kelle koltukta çalışanların en önemli isteği ise ata mesleklerine sahip çıkılması. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’de 84 bin 684cami bulunuyor.

MALİYETLER İŞE GÖRE DEĞİŞİYOR

Yeni yapılanların yanında mevcut camilerin de tadilat gerektirmesi bu işi, birçok kişi ve şirket için cazip kılıyor. Minare tadilatı için maliyetlerin 50 ila 500 bin arasında değiştiği piyasada, yüzlerce ilan görebilirsiniz. Hal böyle olunca internette yüzlerce inşaatçı, vakıf ve hayırseverler tarafından finanse edilen projeler için kıyasıya yarışıyor. Edindiğimiz bilgiye göre tek şerefeli minarenin yapımı 160 bin, büyük projeler ise 1, 5 milyon lira civarında. Tamirat işleri ise yapının durumuna göre farklılık gösteriyor.

İbrahim Dedeler

MESLEK BELGESİ VE PROJELENDİRME ŞART

Mesleği 30 yıldır sürdüren Denizlili İbrahim Dedeler, “Kişilerin minare ustası olduğuna dair bir meslek belgesinin olması ve inşaatların da projelendirilmesi lazım” diye konuştu. İbrahim Usta, “İşten anlamayan kişiler, sadece para kazanmak için düşük fiyat veriyor. Yapıda sorun çıkınca bu sefer yine maliyet çıkıyor. Bazıları projeyi yarıda bırakıyor. Bizi arayanlar da maalesef, piyasadaki rekabet yüzünden pazarlık yapmaya başlıyor. Hakkımızı alamayınca birçok zanaatkar sektörden çekiliyor” diyor.

ESKİLER PİYASADAN ÇEKİLİYOR

Yeni nesil yetişmediğinin altını çizen İbrahim Dedeler, “Aileler bu işi tehlikeli bulduğu için çocuklarına izin vermiyor. Eskiler, piyasadan çekilince yetiştirecek kişi kalmıyor” bilgisini veriyor. Dedeler için işinin anlamı: “Allah’ın evinde, onlarca metre yüksekte, sanatını icra etmek zorundasın, yerde olmaya benzemez. Yeri gelir canını ortaya koyarsın. Bizimli başka türlü bir alın teri.”

Kısacası, ustalar bize ‘Zordur bazı meslekler’ dedirtiyor. Kaç yaşında ve nerede olursan ol. Alın terinin karşılığı değil midir derdimiz? ‘Garip Orhan Veli’nin dediğine kulak vermek gerekirse: “Çantasında küçük bir seccade. Üzerinde bizim yaşlı minare.”

YURT DIŞINA DA İŞ YAPIYORLAR

İbrahim Dedeler, Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve hatta en ücra köylerinde 30 yıldır mesleğini devam ettiriyor. Öyle ki namı Afrika Mali’ye kadar ulaşarak bu ülkede ekibiyle minare projesi üstlenmiş. Dedeler, Hollanda ve Irak gibi ülkelerden de talebin olduğu bilgisini veriyor. Ülkemizde, 3-4 tane minare işinde uzmanlaşan firma olduğunu belirten Usta Dedeler, diğerlerinin müteahhitlik şirketleri olduğunu söylüyor.

minare,İbrahim Dedeler,Denizli,Afrika,Mali,Hollanda,Irak

Yüksek sanat: Yılların minarecileri yetiştirecek çırak arıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!