G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,70
GBP40,31
BIST10.258,58
GR. ALTIN2.395,14
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Tespih ustalarına Körfez’den davet

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tespih ustalarına Körfez’den davet / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye’de inancın ve kültürün önemli bir parçası olan tespih, kimi için zikir aracı kimi için koleksiyon kimi için de aksesuar olarak değer taşıyor. Tespih ustası Celil Bilgin, mesleğinin bilinmeyenlerini anlattı.

Tespihler, ustalarının el işçiliğiyle birer sanat eserine dönüşüyor. Türkiye’de inancın ve kültürün önemli bir parçası olan tespih, kimi için zikir aracı kimi için koleksiyon kimi için de aksesuar olarak değer taşıyor. Tespih ustası Celil Bilgin, mesleğinin bilinmeyenlerini anlattı.

İMAMESİNDEN AYIRT EDİLEBİLİR

Tespihin sadece İslam’da değil diğer dinlerde de kullanıldığını söyleyen Bilgin, “Tespih Yahudilerde ve Budistlerde de kullanılıyor. Mesela bir Müslüman’ın elinde Budizm tespihini görebiliyoruz. O yüzden satın alırken dikkat etmek gerek. Onlar tespihlerin ucuna hac işareti koyarken biz imame-hitame takıyoruz.” dedi.

KEHRİBARDA BİR NUMARAYIZ

En çok tercih edilen tespih tasarımları hakkında Bilgin, şöyle konuştu: “Kuka Osmanlı döneminde çok tercih edilen bir tespihti. Antibakteriyel oluşundan dolayı hekimlere verilirdi. Kehribar da antibakteriyeldir ve vücuttaki elektriği alır. Dünya tarihinde kehribarda ecdadımız bir numaradır, iki numara ise Almanlardır.”

BALİNA DİŞİNDEN TESPİH YAPILIYOR

Tespihe hammaddeye göre bedel biçildiğini anlatan Bilgin, “Ecdad tespihte fildişi, geyik boynuzu, kaplumbağa kabuğu, bufalo boynuzunu hammadde olarak kullanmış. Sadece Osmanlı’da değil, birçok bölgede bu maddelerden tespihler yapılmış. Biz de mesela ‘narval balina dişi’nden tespih yapıyoruz. Gergedan boynuzundan yapılan tespihler de çok nadir çıkan parçalardan.” ifadelerini kullandı. Dünya üzerinde Türk tespih ustalarının meşhur olduğunu söyleyen Bilgin, Dubai, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerden işçilik için davet aldıklarını ifade etti.

tespih,Celil Bilgin,Osmanlı,Dubai,Katar,Kuveyt

Tespih ustalarına Körfez’den davet

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!