G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO34,86
GBP40,57
BIST10.218,58
GR. ALTIN2.446,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yarım asırda 250 bin öğrenciye burs verdik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarım asırda 250 bin öğrenciye burs verdik / Haberin Peşinde Urfa

Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, “Yarım asrı deviren bir vakıfız. Bu zamana kadar 250 binden fazla burs verdik” dedi. İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimine destek için yürüttükleri çalışmaları anlattı.

Türk Eğitim Vakfı (TEV) verdiği eğitim burslarıyla 54 yıldır Türkiye’nin en doğusundan en batısına binlerce başarılı gencin hayatına dokunuyor. Sadece üniversitelilerin değil bağışlarla oluşturduğu çok sayıda burs fonuyla Türkiye’nin neresinde bir yara açılsa eğitim seferberliği başlatıyor. Soma Fonu, Elazığ Depremi Fonu sadece ikisi… En son ‘TEV Corona Kahramanlarına Vefa Fonu’ birinci yılında bağışlarla 6 milyonu aştı. TEV Yönetim Kurulu Başkanı sanayici Rona Yırcalı bursa ihtiyacı olan öğrenci sayısının her yıl iki kat arttığına işaret etti ve vakıflara çok büyük iş düştüğünü anlattı…

Eğitim aşığı bir ailenin temsilcisi olan Rona Yırcalı, Hande Zeyrek’in sorularını yanıtladı.

 TEV’le yollarınız ne zaman kesişti?

Rahmetli Vehbi Koç, 1967’de Türkiye’nin her tarafından 205 iş insanını ve kanaat önderlerini bir araya getirip böyle bir yapı oluşturmuş. Babam da o kişilerden biriydi. Vehbi Bey bir yemekte TEV’in yönetim kuruluna girmemi istedi. Bugün, yarım asrı deviren köklü bir vakıfız. Bu zamana kadar Türkiye içinde 250 binden fazla burs verdik. Üniversite öğrencilerine senede 10 ay 700 TL burs veriyoruz.

TEV başvuruların ne kadarına cevap verebiliyor?

TEV olarak her yıl 7 bin öğrenciye burs veriyoruz. Pandemide bursiyer sayımızı 7500’e çıkardık. Afet burslarımız (Elazığ, İzmir depremleri), Corona Fonu, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde üstün potansiyelli öğrencilerimize verdiğimiz burslarımızla sayı 8000’i aştı. Şu anda yurt dışı burs desteğimizle de verdiğimiz burs sayısı 8242 oldu. Arttırmak istiyoruz, çünkü ihtiyaç çok.

Yurt dışında okumak isteyen gençlere de destek oluyorsunuz…

2 bin civarı da Türkiye dışında burs verdik. 9 ülkede bursiyer 200 üniversitelimiz eğitim görüyor.

Dedesinin madalyası baş köşede

İhtiyacı olan çok bağışlar önemli

Yırcalı, “Eskiden bize yapılan müracaatın 10’da birine yani 10 çocuktan birine burs veriyorduk. Şimdi 20 -25 çocuktan birine verebiliyoruz. Hepsi ihtiyaç sahibi. Onun için bağışlar önemli” dedi ve şunları söyledi: “Banka yönetim kurulu başkanlığından Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığı’na kadar yaptığım çoğu işten en önemlisi TEV’dir. Değeri hiçbir şeyle ölçülemez… Bize iyi niyet ve hizmet emanet edilmiş. Bu emanete gözümüz gibi bakmak zorundayız.”

Öğretmen maaşı yetmediği için şoförlük yapıyor

6 yıldır TEV Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorsunuz. Halk ve kurumlar eğitime desteğe bu kadar gönüllüyken neden hâlâ eğitimde fırsat eşitliğini konuşuyoruz?

Her şeyi bir kenara bırakalım. İnternet bağlantısı yok. Çocuk zaten zor oturuyor bir de cep telefonla derse bağlanıyor. TEV’in kurduğu okullarından TEVİTÖL Lisesi’ne Anadolu’dan gelip ilk defa deniz gören lise öğrencisi var. İlk defa tiyatroya giden var. Eğitim çok büyük bir kitleye hitap ediyor. Öğretmenlerin eğitilmesi gerek. Ben bizzat bilip görüyorum, öğretmenler mesleği dışında şoför olarak çalışıyor. Çünkü parası yetmiyor. İki çocuğu okuyor, biri üniversitede… Evin masrafı, okul masrafları derken aldığı para yetmiyor. Minibüs şoförlüğü yapıyor. Sen bu adamdan çocuğunu ilgiyle okutmasını bekleyemezsin. Anadolu şehirlerinde bu daha çok görülüyor. Mübalağa etmiyorum. En önemli adım, uzun vadede öğretmenlerin eğitimi…

TEV, Hakkari’den Edirne’ye kadar her yıl 7 bin öğrenciye burs sağlıyor.

Corona kahramanlarının emaneti evlatlarının eğitimine destek sözü

Corona sürecinde neler yaptınız?

Uzaktan eğitimde büyük bir eşitsizlik yaşandı. İstanbul içinde dahi internet altyapısının yeterli olamadığı yerler vardı. Bazı evlerde 3- 4 çocuk var ama bilgisayar yok veya 1 tane var. Onlara teknoloji yardımı yaptık. 250 bursiyerle başladık ama bugün sayı bine ulaştı..

TEV bursiyerleri, her yıl vakfın kuruluş yıl dönümünde bir araya geliyor.

Corona Kahramanları Vefa Fonu’nda veriler nedir, kaç çocuk yararlanıyor?

Corona başladığında doktorların vefat haberlerini gördük. Hatta iki çocuklu genç bir doktor mesaj yazmıştı “Ne olur çocuklarıma bakın” diye. Bu bizi tetikledi. Sağlık çalışanları için TEV Corona Kahramanları Vefa Fonu başlattık. Sonrasında kapsamı genişlettik diğer meslek gruplarından corona kurbanlarının çocuklarına da burs imkanı sunduk. Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’nın, aynı amaca hizmet eden kıymetli girişimleri ‘Emanetiniz, Emanetimizdir’ projesiyle ‘Corona Kahramanlarına Vefa Fonu’ burs projemizi birleştirerek, çocuklarımızın eğitim hayatlarında yanında olacağız. Bu fona destek 10 milyona yaklaşıyoruz. 238 çocuk şu an bu burstan faydalanıyor. Başvurular internetten yapılıyor.

Yarım asırda 250 bin öğrenciye burs verdik

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!