G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türk öğrenciler AUV’yi Singapur’da sergileyecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Adana Fen Lisesi öğrencilerinden oluşan bir ekip, otonom su altı aracı “ALESTA” ile 5-8 Nisan’da Singapur’da düzenlenecek yarışmaya katılacak. Deniz madenciliği ve mikrobiyoloji çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla tasarlanan araç, öğrencilerin inovasyona ve teknolojiye olan bağlılığıdır.

Dört öğrenci, bilişim teknolojileri öğretmenleri İsmail Akdaş’ın rehberliğinde 2019 yılında insansız su altı sistemleri geliştirme projesine başladı. Zamanla ekip genişleyerek 10 üyeye ulaştı. Ekip, kablosuz olarak hareket edebilen ve önceden belirlenen görevleri yerine getirebilen bir araç yaratmak için çalışıyordu. Yapay zeka ve kamera destekli pervaneler kullanılarak görevler yapılıyor. 35 santimetre (14 inç) genişliğinde, 45 santimetre uzunluğunda ve 35 santimetre yüksekliğindeki 8 kilogramlık (18 kiloluk) araç, nesneleri taşımak için iticiler ve robotik kolların yanı sıra renk tanımayı sağlayan yazılımla donatılmıştır.

Denizcilik dilinde ‘hazır ve tetikte’ anlamına gelen ‘ALESTA’ adını taşıyan proje, şimdiden beğeni topladı. Aselsan’ın Teknofest 2023 kapsamında düzenlediği İnsansız Sualtı Sistemleri yarışmasında ‘En Özgün Yazılım’ ödülüne layık görüldü. Aynı yıl Bakü’de düzenlenen bir yarışmada da aynı ödülü aldı. Ayrıca Steam Azerbaycan Festivali’nde de birincilik elde etti.”

“Ekibin başarısı, otonom su altı araçlarının yarıştığı Singapur AUV Challenge’a projelerinin bir videosunu göndermelerine yol açtı. Ön elemeyi geçtikten sonra final yarışmasına katılma fırsatını elde ettik” dedi.

Ekibin kurulduğu günden bu yana otonom su altı araçlarına odaklandığını ifade eden Akdaş, projenin kamera sistemiyle deniz madenciliği ve mikrobiyoloji çalışmalarına destek olmayı hedeflediklerini vurguladı. Öğrencilerin özverisi ve yenilikçi ruhu, onları yaklaşan yarışmada zorlu yarışmacılar haline getirecek.

Singapur’daki yarışmada dereceye girmeyi hedeflediklerini belirten Akdaş, “Öğrencilerimiz Singapur’daki yarışmada daha önce elde ettikleri başarılara uluslararası bir başarıyı daha eklemek istiyorlar. Lise-üniversite ayrımı olmayacak.”

Akdaş, ALESTA’nın insan müdahalesi olmadan su altı görevlerini gerçekleştirebildiğini belirterek, “Gelecekte daha büyük araçlar tasarlamayı hedefliyoruz.”

Takım lideri Ömer Raif Özoğlu, yarışmaya katılacak iki Türk takımından biri olduklarını vurguladı.

Kendilerini zorlu bir mücadelenin beklediğine işaret eden Özoğlu, şöyle konuştu: “Yarışmada öncelikle kapıdan geçme görevini tamamlamamız bekleniyor. Daha sonra araç içindeki golf topunu havuza sokup bir yere düşürmemiz gerekiyor. Bunları tamamladıktan sonra başlangıç ​​noktasına dönerek görevi tamamlıyoruz.”

Teknofest sıralamalarıyla kendilerini kanıtladıklarını söyleyen Özoğlu, “Liseli öğrencilerin de bu tür çalışmalar yapıp ödüller alabileceğini kanıtladık” dedi.

Türk öğrenciler AUV’yi Singapur’da sergileyecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!