G-CV0ZL47F6D
USD32,41
EURO34,83
GBP40,71
BIST9.982,28
GR. ALTIN2.432,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Virüs korkusuna dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, corona virüsü yüzünden sokağa çıkmaya, markete gitmeye çekinenlere tavsiyelerde bulundu. Neler yapmaları gerektiğini sıraladı.

Virüsle mücadeleye devam ettiğimiz bugünlerde normalleşmenin de etkisiyle daha sosyaliz ve daha çok kişiyle karşı karşıya geliyoruz. Toplumda birçok insanın önlemlere dikkat ettiğini birçok insanın ise yaşamımızda bir hastalık tehdidi yokmuş gibi dikkatsiz davrandığını gözlemliyoruz.

Bu arada virüs korkusu yüzünden sokağa çıkmaya, markete gitmeye hatta sosyal mesafeye rağmen insanlarla konuşmaya korkar hale gelenler de azımsanmayacak kadar çok. Peki bu korku nasıl aşılabilir? İşte Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu’nun yanıtları…

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu

NE ZAMAN PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI?

Son birkaç ayda özellikle takıntı ve panik geçmişi olan kişilerde bazı belirtiler daha artmış olabilir. Hatta geçmişte bu gibi rahatsızlıkları olmayan kişilerde de virüs korkusu ve kaygısı nedeniyle özellikle takıntılı düşünceler ve davranışlar görülebilir. Hastalık bulaşacağı korkusuyla evden çıkmak istememe bu süreçte normal bir korkudur.

Eğer kişi ihtiyacı olmasına rağmen dışarı çıkamıyorsa örneğin ihtiyacı olmasına rağmen market alışverişi için evinden çıkamıyor, arabasına binemiyor, sokakta yürüyemiyor veya toplu taşımayı çok kalabalık olmamasına rağmen kullanamıyorsa ayrıca bu durumlar artık hayatının düzenini değiştirmeye başladıysa kişide bu konuyla ilgili takıntı, korku veya birtakım psikolojik problemler olabilir. Eğer bu durumu düzelmiyorsa ve gittikçe kişinin yaşam kalitesini bozmaya başladıysa mutlaka psikolojik tedavi alınmalıdır.

– Eğer hafif korku yaşıyorsanız; bu sürece gerekli önlemleri alarak uyum sağlayın. Öncelikle ruh sağlığımız için bu durumdan ne zaman kurtulacağımızı, ne zaman ilaç veya tedavinin bulunacağını düşünmektense bu durumu kabullenip tedbirlere uyarak yaşamımızı sürdürmemiz gerekiyor. Önlemlerinizi alarak tatile, yürüyüşe, alışverişe çıkın.

– Covid-19’dan dozunda korkmak önlem almamıza ve bilgilenmemize yardımcı olur. Ancak şiddetli korku ve kaygı kalıcı problemlere sebep olabilir. Panik, virüsün kendisinden çok daha zararlıdır çünkü panik halinde mantıklı kararlar veremezsiniz ve çevrenizde de paniğe sebep olursunuz.

– Belirsizlik ve az bilgi kaygıya neden olabilir. Karşı karşıya olduğunuz tehdidin tam olarak ne olduğunu bilmemeniz paniği tetikleyebilir. Konu hakkında bilgilenmek kaygıyı önlemeye yardımcı olur. Ancak burada da haberleri doğru kaynaktan almak önemli, sosyal medyadaki bilgi kirliliği ve abartılmış haberler paniği tetikleyebilir.

– Tedbir amaçlı bir süre daha sosyal ortamlar yerine evinizde vakit geçirmeniz en doğrusu. Bunu bir kısıtlama olarak değil fırsat olarak düşünün.

– Güncel durum hakkında bilgi sahibi olma isteği gayet normal bir durumdur. Fakat yalnızca haberleri takip eder ve günlük yaşantınızı olumsuz gelişmelere odaklarsanız bu durum psikolojinizde kalıcı zararlara sebep olabilir. Haberler gerektiği ölçüde takip edilmeli, abartılmamalı.

HANGİ SORUNLAR TETİKLENEBİLİR?

Önceki dönemde anksiyete (kaygı) bozukluğu gibi psikolojik bir problem yaşayan ve bir süredir bu durumu yaşamayanlarda son birkaç aylık süreç nedeniyle önceki psikolojik problemler yeniden görülebilir. Bunun dışında ikinci dalga kaygısı, korku, stres, yalnızlık ve sosyalleşememek gibi nedenler de anksiyete bozukluğu, panik atak, depresyon gibi birçok psikolojik rahatsızlığa yol açabilir.

Virüs korkusuna dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!