G-CV0ZL47F6D
USD32,32
EURO34,85
GBP40,69
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.387,59
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uzmanlar yorumladı: Mavi Bebek oyunu bir şehir efsanesi mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mavi Balina ve Momo’nun ardından çocukların hayatını tehlikeye atan bir başka oyun daha ortaya çıktı. Mavi Bebek adı verilen oyunda da tıpkı diğerlerinde olduğu gibi çeşitli talimatlarla ilerleniyor ve çocuklara zarar verilebiliyor. Peki, nedir bu Mavi Bebek oyunu? Kimi uzmanlara göre şehir efsanesi sayılan bu oyunun arka planını sizler için araştırdık.

Birçok çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Mavi Balina ve Momo oyununun ardından şimdi de çocuklarımız için bir başka tehlikeli oyun Mavi Bebek çıktı. Oyunu oynayan çocuklara verdikleri talimatlarla kendisine ve çevresine zarar vermesine yol açtığı hatta intihara sürüklediği iddia ediliyor.

“TEMEL AMAÇ KİŞİSEL BİLGİLERE ULAŞMAK”

Adli bilişim uzmanı ve bağımlılık danışmanı İsa Altun, bu oyunun yıllardır var olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı;

İsa Altun

“Mavi Balina ve Momo gibi bir oyun ve burada da temel amaç çocuklar üzerinden ailelerin kişisel bilgilerine ulaşmak. Diğer 2 oyun Whatsapp üzerinden gönderilirken bu Mavi Bebek oyunu 12-15 yaşı hedef aldığı için Facebook ve İnstagram gibi sosyal medya platformlarından da çocuklara ulaşabiliyor.

Oyunda, çocuklara bir banyoda ayna karşısına geçmelerini ve İnglizce ‘blue baby’ yani mavi bebek demeleri isteniyor bu da bir çeşit hipnoz ve illüzyon aslında. Çocuğun beyin bölgesine telkin yapılıyor ve bebeği hissetmesi sağlanıyor, tırnaklarını geçirdiği söyleniyor. Çocuk da panik yapıyor ve siber zorbalar da burada ele geçirdikleri çocuklar üzerinden ebeveynlerin kredi kartı, kimlik vs. bilgilerine ulaşabiliyor” dedi.

EBEVEYNLER DİKKAT !!!

Altun, çocukları yargılamamaları gerektiğinin altını çizerek ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu;

“Çocuklara yasak uygulamayın kontrol edin. Telefon ve bilgisayarlara antivirüs programları yükleyin. Mavi Balina oyununa onlarca çocuğumuzu kurban verdik, şu ana dek Mavi Bebek oyunu kaynaklı bir ölüm yaşanmadı, bu oyunun çocukları korkutarak onlarda kaygı bozukluğuna, endişeye, paniğe, gece uykusuzluklarına yol açabilir.

Google ve Youtube’nin de algoritmasına dikkat edilmeli, bu platformlara ‘mavi’ yazdığınızda mavi balina ve mavi bebek isimleri üst sıralarda çıkıyor ve bu da meraklı olan çocukların dikkatini çekiyor”

“MAVİ BEBEK OYUNUNDA BİLİNEN BİR CAN KAYBI YOK”

Dijital iletişim araştırmacısı Ali Murat Kırık ise konunun şehir efsanesi olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti;

Ali Murat Kırık

“Özellikle son günlerde Türkiye gündeminde yer alan Mavi Bebek isimli oyun görünümlü intihar tuzağı medyanın da yanlış yönlendirmesiyle birlikte en çok konuşulan konu haline gelmiştir. Çocukları psikolojik olarak olumsuz etkileyen Mavi Balina, Momo gibi tehditlerin isimleriyle birlikte yer alması merak duygusunu uyandırmaktadır.

Dünyada Mavi Bebek’ten dolayı somut bir can kaybı yaşanmamışken, bu olayın tüm Türkiye’yi tehdit ettiği ön plana çıkarılarak yalnızca internetten edinilen bilgilere göre gündem oluşturulması bilimsel ahlak ve etikle de bağdaşmamaktadır. İnternet ortamında konu araştırıldığı vakit Mavi Bebek ile ilgili birkaç kurmaca videonun olduğu görülmektedir. Şehir efsanesi olarak nitelendirebileceğimiz olayın gündemin merkezine oturması oldukça üzücüdür.”

“SİBER KORSANLARA MARUZ KALDILAR”

Son iki gündür Türkiye’de en çok aranan kavramın Mavi Bebek olduğunu söyleyen Kırık, özellikle alfa kuşağı yani 2010 sonrası doğan kuşağın bu kavramı aramaya başladığını aktararak “Siber korsanlar çocukları mağdur edebilmek adına sahte oyun yazılımları üretip kişisel bilgileri ele geçirmeye çalışıyor. Hali hazırda bu zararlı yazılımları sanal ortamda görebilmek mümkündür. Bu nedenle dijital bilinç ve dijital yazarlığa hepimizin ihtiyacı vardır.

Ayrıca medya da üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirerek araştırılmamış gerçekliği ispat edilmemiş bilgileri sunarak toplumsal infial oluşturmamalıdır. Yine bu alanda çalışan ve uzman olduğunu belirten isimler de toplumu doğru yönlendirmeli ve kaos ortamının oluşmasına asla sebebiyet vermemelidir.” dedi.

MAVİ BEBEK OYUNU NEDİR?

Mavi Bebek oyunu için genel olarak banyo tercih ediliyor. Fiziksel tepkiyle oynanılan oyunda banyo ışıkları söndürülüyor ve çocuk elindeki telefonu bir süre sanki bir bebek tutuyor gibi sallıyor. Söylenenlere göre ise elinizde telefonu salladıktan sonra kolunuzda bir ağırlık hissetmeye başlıyorsunuz. Yine bir oyunu oynayanların iddiasına göre bebeğin tırnakları çocuğun koluna batıyor. Oyunda mavi bebeğin annesi oyuncuya sesleniyor ‘bebeğimi bırak’ diye. Oyunu o noktadan sonra bırakmayan çocukların akıl sağlığında ciddi problemler ortaya çıkabiliyor.

Uzmanlar yorumladı: Mavi Bebek oyunu bir şehir efsanesi mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!