G-CV0ZL47F6D
USD32,45
EURO34,85
GBP40,67
BIST9.888,50
GR. ALTIN2.446,13
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uzaktan eğitimde nelere dikkat edilmeli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzaktan eğitimde nelere dikkat edilmeli / Haberin Peşinde Urfa

Koronavirüs salgını nedeniyle çocuklar, eğitimlerine uzaktan devam etmek zorunda kaldı. Uzmanlar, uzaktan eğitim sürecinde çocuğun ekran başında geçirdiği zamanı doğru değerlendirilmesi için ailelere önerilerde bulundu.

Ekran bağımlılığı son yıllarda ailelerin en büyük sorunlarından biri haline geldi. Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim modeline geçişle çocukların ekran başında geçirdiği süre oldukça arttı. Bu durum, çocukların beden sağlığını, sosyal ilişkilerini ve psikolojik gelişimlerini de etkiledi.

Uzaktan eğitim sürecinde ailelerin sürecin planlaması ve takibinde görev alması gerektiğini belirten uzmanlar, uzaktan eğitimde dikkat edilecek noktaları anlattı.

Görme bozukluklarına dikkat

Koronavirüs salgınının eğitim yöntemlerini çok hızlı bir şekilde değiştirdiğine ve çocukların artık eğitimleri için ekran başında daha çok zaman geçirmek zorunda olduklarına dikkat çeken Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Fışgın, “Bu nedenle, çocuklarımızın sağlıklarını korumak için, ailelere bazı öneriler getiriyoruz. Anne-babalar önerileri dikkatle irdelemeli ve çocuklarımıza bunları anlatarak farkındalıklarını arttırmalı. Sürekli yakın mesafede ekran karşısında olmak gözdeki silier kasların kasılmasını yol açar. Sürekli yakını görerek zaman geçiren kişilerde miyop şiddeti ve ağırlığı artabilir. Bu yüzden ders araları ve gün içinde en az 20 metre olacak şekilde uzak mesafeye bakılmalı ve gözler dinlendirilmelidir. Görme bozukluklarının, okul başarısını etkileyebildiği ve baş ağrısına yol açabildiği akılda tutulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara ise koronavirüs salgınının getirdiği yaşam biçiminin çocukları ağır olarak etkilediğini belirterek, “Salgın ve uzaktan eğitim sürecinde çocuklarda özellikle obezite ve erken ergenlik gibi büyüme sorunlarında artış gözlemliyoruz. Kısa süre içinde, çocuk endokrin polikliniklerine getirilen çocuklarda bu olumsuz yaşam biçiminin etkilerini gördük. Birkaç ay içinde bazı çocuklarda 5-10 kilograma varan ağırlık artışları gözledik. Ayrıca katkı maddeleri içeren hazır gıda tüketiminin artması ve hızlı kilo alımı ile birlikte, özellikle kız çocuklarda ergenlik belirtileri erken ortaya çıkıyor” dedi.

Prof. Dr. Kara, çocukların hareketlerinin artması gerektiğine dikkat çekerek, “Uzaktan eğitimde teneffüs araları genellikle 15-20 dakika arasında değişiyor; bu teneffüslerde, okulda olduğu gibi, çocukların bahçeye-dışarıya çıkması, nefes alması, koşması, oynaması sağlanabilir. Çevre bunun için uygun değilse ev içinde oyun aktiviteleri için imkân yaratılmalıdır. Eğitimin tamamlanmasından sonraki akşam saatlerinde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte yapacakları 30-60 dakikalık tempolu yürüyüşler hareketsizliği kırmak için etkili olacaktır” diye konuştu.

Yatağa gidiş saati gece 10-11’i geçmemeli

Okul çocuklarının en az 10 saat uykuya ihtiyaçları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengiz Kara, “Buna göre yatağa gidiş saati gece 10-11’i geçmemeli ve bundan en az 2 saat önce ekran ile ilişki kesilmelidir. Ekranın mavi ışığı ve stres dolu bilgisayar oyunları gece düşük seviyelere inmesi gereken kortizol hormonunun yüksek ve gece yükselmesi gereken büyüme hormonunun düşük kalmasına neden olabilir. Bu hormon düzensizlikleri de obezite ve büyüme geriliğine yol açabilir. Uzaktan eğitimde gün boyu ekran ışığına maruz kalan çocukların hiç olmazsa akşam saatlerinde ekrandan uzak tutulması sağlıklı büyüme açısından çok önemli olacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kara, çocukların bu süreçte beslenme düzenlerinin de oldukça önemli olduğunu belirterek, “Çocuklar öğün atlamadan kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini düzenli yemeliler. Aralarda meyve ve benzeri ara öğünler alınabilir. Ancak paketli hazır ürünlerin (çikolata, gofret, cips vb.) ve şekerli içeceklerin tüketimi ile gereksiz kalori alımına izin verilmemeli. Hamburger, pizza gibi yüksek kalorili hazır gıdalar sipariş edilmemeli, evde tencere yemeklerinin tüketilmesine özel önem verilmelidir. Ayrıca makarna, patates, pilav, ekmek ve tatlıları içeren yüksek karbonhidrat içerikli öğünlerin porsiyonları küçük tutulmalıdır” dedi.

Uzaktan eğitimde dikkat edilecek noktalar

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seher Akbaş, uzaktan eğitim sırasında çocuğun dikkatinin daha kolay dağıldığını ve daha çabuk sıkıldığını belirtti.

Akbaş, uzaktan eğitim modelinde aileler şu tavsiyelerde bulundu:

“Çocuğun bireysel özelliklerine ve bu zorlu koşulları göz önüne alarak beklentilerini esnek tutmalıdırlar. Onların derse başlama, sürdürme, ödev konusunda sorumluluklarını yerine getirmek için alan bırakmakla beraber, inisiyatif çocuğa bırakıldığında, derse katılım, sürdürme, odaklanma konusunda daha fazla sorun yaşadıklarından ebeveynler çocuğun eğitiminin takipçisi olmalıdırlar. Dersin başlaması ve sonrasında ödev, serbest zamanda neler yapılacağı planlanmalı, bu planlama aşamasına çocuk aktif katılmalıdır. Ebeveynler uzaktan eğitimde, çocuklarına nasıl destek olacakları konusunda zorlanabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ebeveynlere yönelik çocuklarına uzaktan eğitim desteğini nasıl sağlayacakları konusunda “aile eğitim programları” düzenlenmesinin faydası olacaktır. Anne ve baba çocukları ile birlikte zaman geçirme konusunda birlikte program yapmalı, onların kendi başına zaman geçirebilecekleri faaliyetler konusunda yol gösterici ve model olmalıdırlar.”

aile,Koronavirüs,salgın,çocuk,uzman,Anne,baba,obez,hareket,oyun,aktivite,uyku,sağlıklı,beslenme,Hamburger,pizza,evde,tavsiye

Uzaktan eğitimde nelere dikkat edilmeli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!