G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Ve Ergen Psikolojisi için bilgi mi arıyorsunuz? Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi makalesine göz atın ve Çocuk Ve Ergen Psikolojisi hakkında daha fazla bilgi edinin 

ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSTİ KİMDİR?

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (ATUB-Union of European Medical Specialities) tarafından, 18 yaş altı çocuklarda uzman hekim tarafından tıbbi yöntemler, standartlar ve yaklaşımlar ile ruh sağlığı sorunlarının önlenmesi, tanı konması ve tedavisinin uygulanması olarak tanımlanmıştır (ATUB 2001).

Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri 6 yıllık tıp eğitimini tamamladıktan sonra, Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucu Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında 4 yıllık uzmanlık eğitimi alan uzman hekimlerdir. Çocuğun gelişim dönemlerinde oluşabilecek ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlarda var olan tüm zorluklar çocuk ve ergen psikiyatrisinin alanı içerisindedir ve başvurulması gereken ilk kişi Çocuk ve Ergen Psikiyatristidir.

ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSTİ NE YAPAR?

Çocuğun ruhsal, bilişsel, sosyal, gelişimsel, akademik alanları ile ilgili ailelere danışmanlık verir. Ruhsal hastalık gelişme riski olan çocuklarda önleyici müdahaleleri planlar. Ruhsal hastalıkların tanılarını koyar ve tanı için gerekli psikometrik testleri, tetkikleri ister. Ruhsal hastalıkların tedavilerini planlar. Bu tedavi ilaçla olabileceği gibi psikoterapi ile de olabilir. Gerekli durumlarda çocuk ruh sağlığıyla çalışan diğer birimlerle işbirliği içerisinde çalışır, ekibi yönlendirir.

HANGİ DURUMLARDA ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİ UZMANINA BAŞVURMALI?

Ebeveynlerin çocuklarının temel bakım ve ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğu vardır. Temel bakım ve ihtiyaçlar arasında barınma, beslenme, güvenlik, eğitim vb. ihtiyaçlarını karşılamak gibi çocuğun ruhsal-psikolojik ihtiyaçları da yer alır.

Çocuğun yaşam alanlarında ve gelişiminde bozulma olmasa da ruh sağlığı açısından değerlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda ve benzer sorunlar varlığında çocuğun aile-sosyal-okul işlevselliğini etkileyecek düzeyde bozulma olması halinde Çocuk ve Ergen Psikiyatristine başvurulmalıdır.

1- Çocuğun gelişim aşamalarında gecikme (Genel gelişim, dil-konuşma ve iletişim gelişimi) (otizm, dil ve konuşma bozukluğu, gelişimsel- mental gerilik).

2- Çocuğun önceden kazandığı becerilerde gerileme veya kayıp olması ya da farklılık olması (Konuşma becerisinde gerileme veya kayıp, sosyal iletişim ve göz teması, ismine bakma becerilerinde gerileme veya kayıp, tekrarlayıcı hareketlerin başlaması, tekrarlayıcı kelimelerin başlaması vb.).

3- Davranış problemleri, kurallara uymama, karşıt olma-karşı gelme, davranış bozukluğu.

4- Okul sorunları, okul reddi, ders çalışmak istememe, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite (aşırı hareketlilik), sınav kaygısı.

5-Korkular, kaygılar, içine kapanma, takıntılar, çekingenlik, mutsuzluk, isteksizlik, öfkelenme, sinirlilik, sosyal fobi, özgül fobi, depresyon, kendine ve/veya çevreye zarar verme düşünceleri ya da davranışları.

6- Tikler.

7- Alt ıslatma, kaka kaçırma ve diğer tuvalet alışkanlığı ile ilgili sorunlar.

8- Yeme problemleri (anoreksiya nevroza, bulimia nevroza, tıkanırcasına yeme bozukluğu), uyku problemleri.

9- Travmalar, uyum bozuklukları.

10- Boşanma ve ayrılık süreci.

11- Görüntüler görme, sesler duyma, gerçeği değerlendirmenin bozulması.

12- İnternet, teknoloji, alkol, madde, sigara vb bağımlılıklar.

13- Organik nedenlerle açıklanamayan baş ağrısı, karın ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma, bulantı, kusma gibi psikosomatik şikâyetler.

14- Çocukta kronik organik hastalığın olması.

15- Çocuk yetiştirme süreci ile ilgili danışmanlık alma.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!