G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,83
GBP40,83
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.421,81
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uyku kaybı salgını nedir? Uykusuzluğun sebepleri neler? Uykusuzluğa iyi gelen besinler…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku kaybı salgını nedir? Uykusuzluğun sebepleri neler? Uykusuzluğa iyi gelen besinler… / Haberin Peşinde Urfa

Koronavirüs süreciyle beraber sinsi sinsi ilerleyen hastalıklardan biri uyku kaybı salgını oldu. Fark edilmeden yaşanan bu sorun ciddi sağlık hastalıklarını beraberinde getirir. Her 3 kişi’den en az 1’inde görülme olasılığı artan uyku kaybı ve uykusuzluk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Uykusuzluğun sebeleri neler? Uykusuzluğa iyi gelen besinler…

Koronavirüs süreciyle beraber sinsi sinsi ilerleyen hastalıklardan biri uyku kaybı salgını oldu. Fark edilmeden yaşanan bu sorun ciddi sağlık hastalıklarını beraberinde getirir. Her 3 kişi’den en az 1’inde görülme olasılığı artan uyku kaybı ve uykusuzluk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Uykusuzluğun sebeleri neler? Uykusuzluğa iyi gelen besinler…

Kovid-19 virüsünün ortaya çıkmasından sonra başlayan pandemi sürecinde ortaya çıkan en büyük problemlerden biri uyku kaybı salgını oldu. Yaklaşık 4 aya aşkın bir sürede tüm dünya ülkelerinde soka çıkma yasağı nedeniyle hemen hemen herkes vakitlerini evlerinde geçirdi. Bu da uyku sorununa neden oldu. Evden çalışma sistemi, evden eğitim ve neredeyse tüm aktivitelerin evde yapılmaya başlaması dengesiz bir beslenme ve uykunun yaşanmasına neden oldu. Virüs korkusuyla ortaya çıkan stres ve depresyonunda buna büyük bir etkisi oldu. Uyku kaybı beraberinde kilo alımı ya da kaybı, bağışıklık düşüklüğü, zihinsel yorgunluk ve daha bir çok problemin yaşanmasına ortam hazırlar. Uyku sorunu bu süreçte özellikle geçleri etkiledi. Uyku salgını kaybı: yykuya geç dalma, uyku sırasında sürekli kalkma ve sabah uyanıldığında yorgunluk hissetme gibi belirtilerle kendini gösterir. Uyku süresi azaldıkça yaşam kalitesi de zayıflar. Sürekli olarak tekrarlandığında bağışıklık sistemini zayıflattığı için vücudu virüslere karşı dürençsiz hale getirir.

UYKUSUZLUĞUN SEBEPLERİ NELER?

– Zihnin gün içinde aşırı dolması ve bilinçaltının sürekli düşüncelere dalmasına neden olur. Bu da uykuya hızla dalmayı azaltır. 

– Yaşam savaşında kaygı bozukluğu, güvensizlik, endişe ve aşırı stresli bir ortamda olunması kişinin gece huzursuzlanmasına neden olur.

– Gün içerisinde nikotin ve kafein içeren besin ya da içecekleri fazla tüketmek. Sinir sistemindeki hücrelerin uyarıcılarını artırır. Bu yüzden beyindeki uyku hormonu azalır. 

– Gece rahat çekilmeyen bir uyku nedeniyle gün içerisinde sık sık aralıklarla uyumak gece yeniden rahat bir uyku çekilmesini engeller.

– Bulunan ortamın havalandırılmaması ya da yatakların düzenli yıkanmamasından dolayı yaşanan rahatsızlık uykusuzluğa yol açabilir.

– Farklı hastalıklara ait bazı ilaçların yan etkilerinden biri de uykusuzluk yapar.

– Gürültü ve çevre kirliliği de uyku sorununa ortam hazırlar.

– Aynı zamanda huzursuz bacak sendromu, kramp, raflü, sinüzit, migren ve uyku apnesi gibi hastalıklarda uykusuzlupa neden olan baş etmenler arasında yer alır. 

UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BESİNLER

– Laktik asit uykusuzluk sorununa fayda sağlayan en iyi doğal yoldur. Laktik asit bakımından en zengin besinler yoğurt ve süttür. Bu iki besini yatmadan 1 veya 2 saat önce tüketmek rahat bir uyku çekmenizi sağlar. 

– Yaşanacak mide rahatsızlıklarını önlemek için bal tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece gece mide hastalıklarına bağlı uyanmaların oranı azaltılır.

– En etkili bitkisel çaylar ise papatya ve melisa çayıdır. Bu iki çay çeşidi melatonin hormonun artmasına neden olur. Ayrıca sinir sisteminin yatışmasını sağlar. Böylece beyin düşünsel duruma geçmeden uykuya dalar. 

– Magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan muz, uyku sornunu için yoğurttan sonra gelen ve en etkili olan besinlerden biridir. 

SAĞLIK haberleri,uykusuzluk neden olur

Uyku kaybı salgını nedir? Uykusuzluğun sebepleri neler? Uykusuzluğa iyi gelen besinler…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!