G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

TTB: Kişisel sağlık verileri keyfi olarak işlenemez

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TTB: Kişisel sağlık verileri keyfi olarak işlenemez / Haberin Peşinde Urfa

Sağlık Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyi gerekçe göstererek özel muayenehaneler, özel diş muayenehaneleri, özel ağız diş sağlığı poliklinikleri ve özel ağız diş sağlığı merkezlerinden hastalara ilişkin kişisel sağlık verilerini istemesine Türk Tabipler Birliği (TTB) itiraz etti. TTB, Sağlık Bakanlığına ve tüm Tabip Odalarına birer yazı göndererek, talebin kişisel verilerin korunması yasasına aykırı olduğunu, verilerin paylaşılmasının suç teşkil edeceğini bildirdi. 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kayıt dışı ekonomiyi gerekçe göstererek 1 Temmuz itibaren, özel muayenehaneler, özel diş muayenehaneleri, özel ağız diş sağlığı poliklinikleri ve özel ağız diş sağlığı merkezlerinden hekimlerden ve sağlık kuruluşlarından, hastaların kişisel sağlık verilerini istedi. Kişisel verilerin düzenli olarak aktarımı amacıyla Sağlık Bakanlığının veri tabanına bağlanmaları için 1 Eylül tarihine kadar süre tanıdı.

TTB, bakanlık talebinin hukuka aykırı olduğunu, kişisel verilerin paylaşılmasının suç olduğunu açıklayarak, bakanlığı ve Tabip Odalarını uyardı.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI YASASINA AYKIRI

TTB Genel Sekreteri Dr.Bülent Nazım Yılmaz imzasıyla Sağlık bakanlığına gönderilen yazıda, talebin “ivedilikle” yeniden değerlendirilmesini istendi. Hastaların sağlık bilgilerinin, en katı kurallarla gizliği korunması gereken veriler olduğuna dikkat çeken TTB, “Bu nedenle, Anayasamızın 20. maddesiyle güvenceye alınmış, Kişisel Verilerin Korunması Yasası’yla da kişinin açık rızası olmaksızın paylaşılması ancak sağlığın korunması gibi belirli amaçlar ve kişilerle sınırlandırılmıştır” denildi.

KAYIT DIŞI EKONOMİ GEREKÇESİ

Sağlık Bakanlığının hastaların kişisel sağlık verilerini istemesine gerekçe olarak kayıt dışı ekonomik etkinliklerin sınırlandırılması gösterildiği belirtilen TTB yazısında “Bu talep Kişisel Verilerin Korunması Yasası’na aykırıdır. Çünkü, sağlık verileri, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla, hastanın açık rızası olmadan paylaşılamaz. Bu amaçla yapılacak paylaşımlar da Bakanlık tarafından veri toplanması ve işlenmesi de hukuka aykırı ve Türk Ceza Yasası uyarınca suçtur.

Meslektaşlarımızın uyarılması için odalarımıza gerekli bilgilendirme yapılmış; Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıyla da bu konudaki yazılarının ivedilikle yeniden değerlendirilmesi istenmiştir” görüşlerine yer verildi.

TTB: Kişisel sağlık verileri keyfi olarak işlenemez

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!