G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,93
GBP40,77
BIST9.887,04
GR. ALTIN2.455,83
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Sokağa çıkma kısıtlaması, Covid-19 yayılımını azaltmıyor’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Sokağa çıkma kısıtlaması, Covid-19 yayılımını azaltmıyor’ / Haberin Peşinde Urfa

Ankara Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tank, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarından bir gün önce ve bir gün sonra hareketliliğin normale göre 7-8 kat arttığını söyledi. Yaptığı çalışmanın sonuçlarını aktaran Prof. Dr. Tank, “Sokağa çıkma kısıtlamalarının aslında bir işe yaramadığı gözüküyor. Kısıtlamanın olduğu gün kapmıyorsunuz virüsü ama öncesinde ve sonrasında o kadar çok kapıyorsunuz ki bu da sayılara o şekilde yansıyor” dedi. 

Prof. Dr. Tank, hafta sonları veya bayram günleri sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığı dönemdeki insan hareketliliği ve günlük vaka sayıları üzerinden istatistiki veri analizi, sonuç çıkarımı ve yorumlaması yaparak gerçekleştirdiği araştırmaya göre, sokağa çıkma kısıtlamalarının aslında bir işe yaramadığını söyledi.

‘HAREKETLİLİK 7-8 KAT ARTIYOR’

Prof. Dr. Tank, konu ile ilgili şunları söyledi:

“*Çünkü sokağa çıkma kısıtlamasından önceki ve sonraki günler o kadar fazla hareket ediliyor ki bu hareketler, sokağa çıkma kısıtlamasında meydana gelen hareketsizliği yok ediyor. Hareketlilik normale göre yani pandeminin hiç olmadığı döneme göre 7-8 kat artıyor.

*Pandeminin olduğu, fakat insanların kendisini rölantiye aldığı dönemlerdeki, ki bunu şöyle açıklayayım; kendi kendini kısıtlıyorsunuz, ‘pandemi var ve ben dışarıya çıkmayacağım, markete gitmeyeceğim’ diye. O döneme göre baktığınızda ise çok daha fazla, yaklaşık bir 9-10 katı kadar fazla hareket ediliyor.

*Bu hareketlilik eğer ben virüsü alıyorsam zaten 7 gün içerisinde ortaya çıkıyor, ben 7 gün eğer kapalı kalmıyorsam zaten bunun rakamları azalttığı söylenemez. Kısıtlamanın olduğu gün kapmıyorsunuz virüsü; ama 1 gün öncesinde 1 gün sonrasında o kadar çok kapıyorsunuz ki bu da sayılara o şekilde yansıyor”.

FOTO: DHA

‘TERS ETKİ GÖSTERİYOR’

Prof. Dr. Tank, veriler incelendiğinde sokağa çıkma kısıtlamasının ters bir etki gösterdiğini belirtti. “O dönemde çeşitli alışveriş merkezlerinin kapatılması, şehirler arası seyahatin kısıtlanması, okulların kapatılması gibi önlemlerin daha etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuşan Prof. Tank, kısıtlamalarda çeşitli birtakım serbestlikler olursa, markete, eczaneye, bakkala gidebilmek gibi, bu hareketliliğin daha azalabileceğini söyledi.

‘HAREKETLİLİKTEKİ ARTIŞ, 41 GÜN SONRAKİ VEFAT SAYILARINDA ETKİLİ’

Hareketlilik ve corona virüsü vaka sayıları arasındaki ilişkiyi incelediklerinde tespit ettikleri bazı sayıların olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Tank sözlerine şöyle devam etti:

“Market ve eczanelerdeki hareketlilikteki artışın 7 gün sonraki hasta sayısına etkili olduğu gözüküyor. Hasta sayılarının ise 16 gün sonraki ağır hasta sayısına etkisi olduğu gözüküyor. Ağır hasta sayısındaki değişimin de 18 gün sonraki vefat sayılarına etkili olduğu gözüküyor.

*Örneğin bugün hasta sayısındaki artışın 16 gün sonraki ağır hasta sayısındaki artışa etkisi oluyor. Ağır hasta sayısındaki artış da yaklaşık olarak 18 gün sonraki vefat sayısında karşımıza artış olarak çıkıyor. Dolayısıyla bugünkü hareketlilikteki artış yaklaşık olarak 41 gün sonraki vefat sayılarına etkili oluyor”.

BULAŞTIRICILIĞI ETKİLEYEN 5 BÖLGE

Prof. Dr. Tank ayrıca, Türkiye’deki bulaştırıcılık katsayısını etkileyen 5 bölgeyi de açıkladı. Bu bölgelerde bulaştırıcılık katsayısının yüksek olduğuna işaret eden Tank, “Büyük derecede etkisi olan bu bölgeler Batı Anadolu, Orta Doğu Anadolu, Doğu Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi. Bu bölgelerdeki bulaştırıcılık katsayısını düşürmeyi başarabilirsek Türkiye’deki bulaştırıcılık katsayısını da düşürmüş olacağız.” ifadelerini kullandı. (DHA)

‘Sokağa çıkma kısıtlaması, Covid-19 yayılımını azaltmıyor’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!