G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet İçin 10 Etkili Öneri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet İçin 10 Etkili Öneri / Haberin Peşinde Urfa

Diyet için bilgi mi arıyorsunuz? Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet İçin 10 Etkili Öneri makalesine göz atın ve Diyet hakkında daha fazla bilgi edinin 

Diyet sürecinde güzel kilo verdim ancak kısa süre sonra fazlasıyla geri aldım diyenleri mutlaka duymuşsunuzdur. Peki bunun sebebi sağlıksız yollarla verilen kilolar olabilir mi? Özellikle şok diyetler diye adlandırdığımız düşük kalorili diyet türleri hızlı kilo kaybı sağladığından başlangıçta herkese cazip gelebilir. Ancak sonrasında, verilen kilolar geri gelir ve bu süreç hüsranla sonuçlanır. O sebeple şok diyetleri uygulayanlara şunu belirtmek isterim; eğer kalıcı kilo vermek istiyorsanız sağlıklı diyet türlerine yönelmelisiniz.

Eğer yaptığınız diyet sağlıklı değilse; saçınız dökülebilir, tırnaklarınız kırılabilir, halsizlik yaşayabilir, tansiyon ve kan şekeriniz sık sık düşebilir. Eğer bu şikayetleri yaşıyorsanız yaptığınız diyeti gözden geçirmenin vakti gelmiş demektir.

Sağlıklı diyet listesi nasıl oluşturulur?

Diyet listesi hazırlanırken; bireylerin yaşı, boyu, kilosu, fiziksel aktivitesi, beslenme alışkanlıkları, hastalık durumu ve kullandığı ilaçlar başta olmak üzere birçok faktör değerlendirilir. Amaç; her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan tamamen kişisel bir beslenme planı oluşturmaktır.

Sağlıklı diyet listesinin olmazsa olmazları nelerdir?

Sağlıklı bir diyet planlaması yapılırken 3 ana öğün olan sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği dengeli bir şekilde ayarlanmalıdır. Mümkün olduğunca öğün atlanmamalıdır.

Sağlıklı diyet listelerinde ara öğünlerin görevi nedir?

Öncelikle kaç ara öğün yapılmalıdır onu konuşalım; ara öğün sayısı kişinin yaşam tarzına ve ihtiyacına göre 1 veya 1’den daha fazla olabilir. Ara öğünler diyette dengede kalmanızı sağladığından oldukça önemlidir. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek bir sonraki öğünde ihtiyacınız kadar besin tüketmenize de yardımcı olur.

Evet, diyet hakkında genel bilgileri size aktardım. Şimdi de sıra kilit noktaları açıklamaya geldi..

Sağlıklı bir diyet için bilmeniz gereken 10 etkili yöntemi sizinle paylaşıyorum.

Diyetinizde Kuruyemişlere Yer Verin

Kuruyemiş dediğimde gözlerinizin parladığını gördüm sanki.. Diyet olsun olmasın kuruyemişlerle hepimizin arası gayet iyi. Ancak diyet sürecinde kuruyemişlerin o çok sevdiğimiz tuzlu hallerini değil de çiğ hallerini tüketeceğiz. Çiğ badem, fındık, ceviz, kaju gibi seçenekleri çoğaltabiliriz.

Çiğ kuruyemişleri tüketmemizin sebebi, uzun süre tokluk sağlamaları ve kan şekerini dengelemeleri. Ayrıca omega-3, omega-6 yağ asitlerini bulundurduğu için de kalp sağlığını korumada oldukça etkili.

Diyetinizde Sağlıklı Yağlardan Tamamen Vazgeçmeyin

Diyete başladığınızda yağları tamamen bırakmanız gerekmiyor. Fakat yemeklerdeki hatta salatalardaki yağların bile sıfıra indirildiğine şahit oluyorum çoğu zaman. Unutmayın yağların fazlası zarar ama azı çok yararlıdır. Kalp sağlığını korumaktan tutun da bağırsakları çalıştırmasına kadar birçok etkiye sahip. Yağı tamamen kısıtlayanlarda ve hızlı kilo vermeye çalışanlarda, tırnak kırılmaları veya tırnaklarda renk açılmaları gibi gözle görülür belirtiler ortaya çıkarak kendini gösterir.

Yaklaşık bir kilo sebze için 2-3 yemek kaşığı, dört kişilik çorba için 2 yemek kaşığı, salatalarınız için 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Emin olun bu oranlar sizin diyetinize zarar verecek oranlar değil. Aksine, vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlar. Sağlıklı yağların vücutta emilmesi de böyle gerçekleşir.

Diyetinizi Çeşitlendirin, Tek Tip Beslenmelerden Uzak Durun!

Bu madde oldukça önemli. Her şeyden az az ve sık sık tüketmelisiniz. Vücudunuzun her şeye ihtiyacı var. Sürekli et yemenin doğru olmadığı gibi sürekli sebze yemek de doğru ve sürdürülebilir değildir. Yapılan çalışmalara göre; en sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme tipi olarak Akdeniz diyet tipi öneriliyor. Akdeniz diyet tipi zaten bizim de önerdiğimiz çeşitli, sürdürülebilir ve sağlıklı olan diyet tipidir.

Diyet listenizde yumurta, peynir, et vs. gibi proteinlere yer verin. Bunun yanında karbonhidrat gruplarını da tamamen hayatınızdan uzaklaştırmayın. Çünkü önemli olan miktardır. Eğer miktarları abartmazsanız o zaman problem olmaz. Ve mutlaka meyveler de olmalı. Meyve şekerinden korkmayın ihtiyaç duyulan kadar meyveden kimseye zarar gelmez. Eğer ihtiyacınız olan besinleri tüketmezseniz işte o zaman mutlaka vücudunuzda eksiklikler oluşmaya başlayacaktır.

Salatalarınızı Havuç, Kırmızı Tatlı Biber ve Turp Gibi Besinlerle Zenginleştirin

Salatalarınızda mutlaka bu besinleri kullanın. Evet, haklısınız diyet sürecinde genellikle bu besinlere dikkat edilir. Yine dikkat edin, sınırsız tüketmeyin tabiki ancak salatalarınızda biraz da olsa bu üçlü gruba yer açın. Salatalığı sınırsız tüketirken yanında minik bir havuç size zarar veremez, vermeyecektir. Bu besinlerin üzerinde durma sebebim antioksidan açısından zengin olmaları. Antioksidan içeren besin dediğimiz şey ise; kanserlere karşı elimizdeki en güçlü silahlarımız.

Kısacası her besinin zengin içeriğinden faydalanmak için azar azar mutlaka tüketilmeli. Salataları renklendirerek işe başlayalım o halde.

Paketli Gıdalardan Uzak Durun

Paketli gıda demek; katkı maddeleri, renklendiriciler ve koruyucular demektir. Paketli gıdalardan ayrılmayan üç kız kardeş gibi düşünebilirsiniz. Eğer sağlıklı diyet türlerinde meyveler, yoğurtlar, sütler ve çiğ kuruyemişler gibi doğal ürünlere yönelirseniz o zaman eliniz paketli ürünlere gitmeyecektir. Zaten ara sıra paketli ürün tüketimi de gayet normaldir. Merak etmeyin hepimiz tüketiyoruz o kadar paketli ürün..

Su ve Bitki Çaylarını Sık Tercih Edin

Unutmayın; su ve bitki çayı dediğimiz grup sağlıklı bir diyetin bel kemiğidir. Hepimiz biliyoruz ki, eğer diyet yapmıyorsak gün içinde tükettiğimiz içecekler çay ve kahve ile dolup taşıyor. Durum böyle olduğunda, susama isteğini bastırıyor. Ancak sadece bastırıyor! Su ihtiyacını karşılamıyor.

O sebeple çay ve kahve grubunu azaltarak, su ve bitki çayı grubunu arttırmak gerekiyor.

İnanın su kadar vücuda faydalı bir içecek daha yok. Su bizim kan şekerimizi dengeler, tokluk sağlar, metabolizmayı hızlandırır. Boşu boşuna vücudumuzun %60’ı sudan oluşmamıştır değil mi?

Zaten yapılan araştırmalar ışığında suyun ve bitki çaylarının tokluk sağlayarak metabolizma üzerinde olumlu etki sağladığı görülmüştür. Diyette de bol bol tükettiğinizde hem bir çok hastalığa karşı koruyucu olacak hem de uzun süreki tokluklar sağlayacaktır.

Egzersizi Günlük Yaşamınıza Dahil Edin

Egzersizi hayatınıza ekleyin, mutlaka bol bol yürüyüş yapın. Spor ve diyet birleştiğinde etki maksimum seviyelere çıkacaktır. Günde 1 saat kadar yürüyüş yapak hem kilo vermenizi sağlar hem de insülin, kolesterol seviyelerini düşürür. Yürüyüş yapmak yağ kaybını da arttırır. Eğer egzersizi hayat tarzınız haline getirirseniz işte o zaman diyet serüveniniz bittiğinde hızlı kilo almalar da ortaya çıkmayacaktır.

Ödeme Sebep Olan Besinlerden Uzak Durun

En büyük ödem sebepleri paketli ürünlerdir. Yani, en önce paketli ürünlerden uzak durun. Marketlerde şarküteri ürünleri, tütsülenmiş et grupları, turşular, konserveler, asitli içecekler gibi besinler tuz içeriği fazla olduğundan ciddi derecede ödem sebebidir ve azaltmakta belki bazılarını hiç tüketmemekte yarar vardır. Vücudun ödem yükünü azaltmak hızlı kilo kaybını beraberinde getirecektir.

Şok Diyetlerden Çok Uzak Durun!

Cümlenin sonundaki ünlemden de anlaşılacağı üzere çok önemli bir konu! Yukarıda konuştuğumuz gibi, çeşitli besleneceğiz, her türlü besini azar azar da olsa tüketeceğiz. Şok diyetleri görünce de kaçmaya başlayacağız. Gerçekten kaçacağız..

Şok diyetler hızlı kilo verdiriyor gibi gelebilir ama sonrasında faturası tatsız kesiliyor. Bir bakıyorsunuz kilo vermişsiniz sonra bir daha bakıyorsunuz ki, normal beslenme düzeninde bile hızla kilo almışsınız. Ben uyarılarımı yaptım, aman ha dikkat!

Ara Öğünlerinizi Çeşitlendirin, Renklendirin

Sağlıklı diyet çeşitli olur deyip durduk, evet öyle. Sağlıklı diyet çeşit çeşit ve bol renkli olur. Özellikle ara öğünler en keyifli yemek arası öğünleridir ve rengarenk olmalarında da bir sakınca yoktur. Hafta hafta ara öğünlerinizi değiştirmek size de keyif verecek ve sizi hep diyetin içinde motive olmuş şekilde tutacaktır.

Aramızda kalsın ama, ara öğünleri sık sık değiştirmek hem vücudu şaşırtır! Hem de çeşitli vitamin ve mineraller vücuda giriş yapmış olur.

Rengarenk diyetler, rengarenk günler dilerim..

Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? Sağlıklı Diyet İçin 10 Etkili Öneri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!