G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,72
GBP40,68
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.422,25
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Rotavirüs İshalleri ve Aşılama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rotavirüs İshalleri ve Aşılama / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Rotavirüs İshalleri ve Aşılama makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

İshaller küçük çocukların en önemli sağlık sorunlarından biri olup, 5 yaş altındaki çocuklarda, çocuk ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde 5 yaş altı çocuklarda görülen ağır ishal vakalarının en sık nedenini “rotavirüs” ishalleri oluşturmaktadır.

Rotavirüs ilk olarak 1963 yılında fare ve maymunların bağırsak dokularında saptanmıştır. Tekerleğe benzeyen yapısından dolayı “Rotavirüs” (latince rota: tekerlek) olarak adlandırılmıştır.

Rotavirüs hasta kişilerin dışkıları ile temas (fekal-oral) sonucu bulaşır. Bu bulaş insandan insana doğrudan temas ile olabileceği gibi, enfekte eşyalar aracılığı ile dolaylı yoldan da olabilir. Çok az miktarda virüs miktarı bile bulaş için yeterlidir.

Rotavirüs ishalleri yaşamın 6-24. aylık dönemlerinde zirve noktasına ulaşır. Çocukların hemen hemen hepsi ilk 5 yaşta en az bir kez rotavirüs mikrobu ile karşılaşmıştır.

1-3 günlük bulaş dönemi sonrasında ateş, karın ağrısı, kusmaların eşlik ettiği bol sulu ishallere yol açar. Diğer bütün ishal nedenlerine göre daha ağrı bir tablo oluşturur ve yarattığı ciddi sıvı ve mineral kayıpları ile ölümlere yol açabilir.

Rotavirüs enfeksiyonuna karşı kullanılan aşılar virüs etkisi zayıflatılmış canlı aşılardır. Hedefleri bağırsak dokusu olduğu için ağız yoluyla uygulanır. Bu aşılar doğal enfeksiyonu taklit ederek koruyucu yanıta yol açarlar.

Önceki dozda ciddi alerjik yan etkiler görülen bebeklerde aşının devam edilmemesi gerekir. Ağır kombine immun yetersizlik (SCID) tanısı olan, invajinasyon (bağırsakların iç içe geçmesi) öyküsü olan bebeklere aşı uygulanmamalıdır.

Hafif ateşli ve ve ishalli bebeklere aşı uygulanabilir. Ancak orta-ağır ishali veya ateşli hastalığı olan bebeklerde aşılama hastalık düzelinceye kadar ertelenmelidir.

Aşı yapıldıktan sonra bebeğin kusması ya da tükürmesi durumunda tekrar aşı uygulamasına gerek yoktur.

Günümüzde tüm dünyada uygulanan 2 çeşit rotavirüs aşısı vardır. Biri 2 doz, diğeri 3 doz şeklinde yapılır. Burada dikkat edilecek husus; aşının ilk dozu bebeğin yaşı en geç 14 hafta 6 günlük oluncaya kadar yapılmalı, bebek 32 haftalık olana kadar aşı programı tamamlanmalıdır.

Rotavirüs İshalleri ve Aşılama

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!