G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Proloterapi Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proloterapi Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Proloterapi Nedir? makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

Proloterapi, kelime olarak proliferatif (hücre çoğalması, hücre ve doku yenilenmesi) tedavi anlamına gelir. Proloterapinin en önemli özelliği sadece ağrıyı kesmeye yönelik değil, zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, ligament, kıkırdak ve eklemlere proliferatif solüsyonların enjeksiyonu ile bu dokularda kasıtlı inflamasyon oluşturularak kan akımı artışı, hücre göçü, hücre çoğalması, tamir edici faktörlerin salınımı ve hasarlı yapıların tamir edilmesi sağlanır. Yani vücudun kendi tamir mekanizması tetiklenmekte ve bu süreç aylarca devam etmektedir.

Neden Proloterapi?

Eklem kireçlenmesi, bel ve boyun fıtığı, menüsküs yırtığı gibi geçmeyen kronik kas iskelet sistemi ağrıları yıpranmış, zedelenmiş dokulardan kaynaklanmaktadır. Güçlü eklem bağları ve tendonlar disk ve menisküs gibi eklem arası kıkırdak yapılara gelen yük ve sürtünme kuvvetlerini absorbe eden ve minimalize eden yapılardır. Gevşek, yıpranmış gücünü kaybetmiş eklem bağları ve tendonlar ekleme arası kıkırdağa ekstra yük ve sürtünmeye böylece kıkırdak, disk, menisküs gibi yapılarda yıpranmaya ve kireçlenmeye sebep olarak kronik eklem ağrılarının temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle çoğu kas-iskelet sistemi şikâyetlerle gelen hastaya çeşitli tetkiklerle tanı koyan hekimin için proloterapi ile kalıcı bir tedavi mümkün olabilmektedir. Çünkü Vücutta bozulmuş olan mekanik yapıyı bağları onararak tamir eder, gücünü kaybeden dokular eski sağlığına kavuşur. Proloterapi kortizon vb. ilaç içermez. Ameliyatsız bir tedavi yöntemidir, yatış gerektirmez, hasta günlük hayatına devam eder.

Proloterapinin uygulanabileceği hastalıklar şöyle sıralanabilir:

Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı

Tendon ve ligament hasarları 

Artroz (eklem kıkırdak yıpranması, kireçlenmeler) 

Baş ağrıları 

Omuz ağrıları, kas yırtıkları, donuk omuz, omuz çıkığı vb. 

Boyun, sırt, bel ağrıları, fıtık ve kireçlenme vb. 

Ayak ağrıları; Topuk dikeni, aşil tendon sorunları, plantar fasit, burkulmalar vb.

 Dirsek ağrıları; Tenis ve golfçü dirseği vb.

 El bilek ağrıları; Tendinit, sinir sıkışması, kireçlenme, burkulmalar vb. 

Kuyruk sokumu ağrısı 

Diz ağrıları; menisküs, çapraz bağ yırtıkları, kireçlenme vb. 

Kalça ağrıları; impingement, kireçlenme, avasküler nekroz vb.

Proloterapi Nasıl Uygulanır: 

Tedavi planlanan hasta tedaviden en az 3 gün önce ve tedaviden sonra anti inflamatuar grubu ağrı kesici ilaç kullanımını bırakmalıdır. Kanama eğilimine neden olabilen kan sulandırıcı ilaçlar da işlemden belli bir süre önce doktor kontrolünde kesilebilir.

 Uygulama öncesi uygulama yapılacak noktalar tespit edilir, enjeksiyon yapılacak alan sterilize edilir, lokal anestezi ile uygulama yapılacak bölge uyuşturulur.

 Daha sonra uygulama yapılacak olan noktalara hazırlanan solüsyonlar enjekte edilir. Uygulama yapılacak alanın genişliğine göre enjeksiyon 10-30 dk. sürmektedir. 

Tedavi iyileşme durumuna göre 3-6 seans uygulanır. Seans aralıkları 3-4 haftadır. 

Bazı hastalarda ilk birkaç seans da düzelme gözlenirken, bazı hastalarda (ileri yaş, kronik hastalık, sigara, alkol kullanımı ve sağlıksız beslenme vb.) tamir süreci gecikebilmektedir. Bu nedenle nadiren 8-10 seanslık uygulamalar gerekebilmektedir.

Proloterapi sonrası iyileşme süreci nasıldır? 

Enjeksiyonlardan sonra ilk 3 gün spor gibi aşırı fizik aktivitelerden kaçınılması gerekmektedir.

 Yan etkisi var mıdır?

 Uygulama bölgesinde hücre yenilenmesine bağlı olarak geçici bir ağrı, şişlik olabilir, ancak ağrılar yalnızca 1-5 gün sürer ve sonrasında iyileşme başlar. Enjeksiyona bağlı olarak uygulama alanında geçici morluklar görülebilir. Tüm girişimsel tedavilerde olduğu gibi sinir hasarı ve enfeksiyon açısından uygulama esnasında dikkatli olunmalıdır. 

Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

 Aktif iltihabi romatizmal hastalığı olanlara, kanama bozukluğu olanlara, ciddi bir enfeksiyonu veya sistemik hastalığı olanlara ve kortizon, anti inflamatuar ilaç kullanmakta olanlara uygulanmaz.

Proloterapi Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!