G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,77
GBP40,70
BIST10.230,73
GR. ALTIN2.395,54
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pnömoni (Zatürre) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pnömoni (Zatürre) Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Pnömoni (Zatürre) Nedir? makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Pnömoni, veya yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin ihtihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve ender olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre fazlaca bulaşıcıdır. Zatürre vatanımızda 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm sebeplerinden biridir.

Hastalık her yaşta görülebilir, ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi oldukça zayıf kişilerde ve 65 yaş üzeri kişilerde zatürre oldukça tehlikeli olabilir. Zatürre, daha çok eşlik eden bir kalp hastalığı veya akciğer hastalığı öyküsü olan çocuklar ve erken doğumlarda (prematür bebekler) görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine nazaran dünyada her sene 100 kişiden 1-2’si zatürreye yakalanıyor. Zatürre belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu, koronavirüs belirtileri ve griple oldukça sık karıştırıldığı için hastalar doktora geç başvurabiliyor, bu da hastalığın ilerlemesine ve tedavinin gecikmesine yol açıyor. Dünyadaki bütün ölümlerin ortalama %7 kadarının zatürre nedenli olduğu düşünülüyor.

Özellikle KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği şeklinde kronik hastalığı olanlar, minik çocuklar, hamileler ve yaşlıların zatürreden korunmak için zatürre aşısı olmaları ve bunun için doktora başvurmaları gerekiyor.

Nasıl Bulaşır?

Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları oldukça bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi ağız, bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalara münasebet ve ondan sonra ellerin ağıza teması ile de bulaşabilirler. Hasta kişinin, yaşlılar, hamileler ve çocukların yanına fazlaca yaklaşmaması önemlidir. Toplu taşıma araçları ve kalabalık mekanlar da riski arttırır.

Hastalıktan Korunma

Zatürreden korunmanın en etkili yolu aşılardır. Sağlık Bakanlığı, milli aşı takviminde tüm çocukların 2,4,6 ve 12’nci ayların nihayetinde zatürre aşısı olması gerektiğini bildirmiştir. (2,4,12. aylarda Konjuge Pnömokok-KPA, 2,4,6,12. aylarda 5’li karma içinde yapılan Haemophilus influenzae tip b-Hib aşıları). Bunun yanı sıra, risk faktörleri bulunan, bilhassa 65 yaşın üstündeki kişilerin konuyla alakalı olarak hekimlerine danışmaları oldukça önemlidir.

Tedavi Yöntemleri

Zatürrenin tedavisinde hastanın klinik durumu, yaşı, etken olan bakteri veya virüsün türü, radyoloji ve laboratuvar bulguları ve şahsi risk faktörleri dikkate alınır. Solunum yetmezliği bulguları var ise tedavinin hastanede yapılması uygun görülebilir. Ancak hastanın genel durumu ve klinik bulguları elveriyorsa yakın aralıklarla kontrole çağrılmak suretiyle tedavisi evde yapılıp, takip edilebilir.

Virüslerin neden olduğu zatürrelerde antibiyotik tedavisi genel olarak kullanılmaz. Böyle durumlarda hekiminiz istirahat etmenizi ve bol sıvı tüketmenizi tavsiye eder ve uygun görmesi halinde şikâyetlerinizi azaltacak bazı ilaçlar verebilir. Belirtiler şiddetliyse ya da komplikasyon yaşama olasılığınızı artıran ek sağlık problemleri varsa, tedavinin hastanede devam etmesi gerekebilir.

Bakterilerin neden olduğu zatürrede antibiyotik tedavisi uygulanır. Zatürre hastalığında istirahat çok önemlidir. Hastalık iyileştikten sonra bir ay süresince hafif halsizlik belirtileri olabilmektedir. Hastanın doktora gitmeyip, kendi halinde antibiyotik kullanması ise hastalığı oldukça daha ağırlaştırır ve tehlikeyi arttırır. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Pnömoni (Zatürre) Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!