G-CV0ZL47F6D
USD32,45
EURO34,72
GBP40,70
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.425,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

PİYASA HAREKETLİ AMA SATILIK DAİRE BULMAK ZOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da konut satışlarında hem geçen aya hem de geçen yıla oranla ciddi bir artış yaşandı. İnşaat sektörünün önemli bir ekonomik kaynak olduğu kentte emlak piyasasında hareketlilik yaşansa da tamamlanmış satılık daire bulmak zor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, kasımda satışlar bir önceki yıla göre yüzde 59 arttı. Türkiye genelinde konut satışları kasımda 178 bin 814 oldu. Şanlıurfa’da ise kasımda 3 bin 31 konut satıldı. Kentte bir önceki ay 2 bin 664 konut satıldı.

İnşaat ve emlak sektörünün ekonomideki en önemli ayaklardan biri olduğu Şanlıurfa’daki emlakçılar, satışa sunulan çok fazla daire olmamasına rağmen konut satışlarının yükseldiğine dikkati çekti.

Emlak piyasasının genel durumunu BİHA’ya değerlendiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, piyasada şu anda tamamlanmış daire bulmanın zor olduğunu kaydetti.

“Şu anda talep var ancak satışa çıkarılan daire yok” diyen Tokmak, emlak piyasasında sıkıntının büyük olduğunu vurguladı. Tokmak, “Müşteriler daire almak istiyorlar ama maalesef tamamlanan daireleri müteahhitler satmak istemiyor. Maliyet sürekli değiştiği için zarar ederiz düşüncesi var. Dolayısıyla şu anda daireleri satışa çıkarmıyorlar. Müşteriler şu anda istediği fiyatta asla daire bulamıyor. Sıkıntı büyük” dedi.

 Tokmak, konutların genellikle krediyle ve yatırım amaçlı satın alındığını söyledi.

Urfa’nın bölge ayırmaksızın her yerinde konutlara rağbet olduğunu belirten Tokmak, “Her yerde rağbet var, talep çok yüksek” ifadesini kullandı.

İlerleyen günlerde de müteahhitlerin zarar edecekleri düşüncesiyle tamamlanan daireleri satışa sunmamaları durumunda sıkıntıların artacağına vurgu yapan Tokmak, “Eğer ki müteahhitler bu şekilde stok yapar ise sıkıntılar devam eder. Müteahhitlerin bir an önce satmaları gerekir ellerindeki daireleri. Bir maliyet hesabı yapıp, karlarını koyup, satmaları gerekirken yapmıyorlar, bekletiyorlar daireleri. Sıkıntılar da haliyle devam eder” diye konuştu.

SADE: “SEKTÖRDE İLLAKİ STOK YAPANLAR VAR”

Urfa’da birçok konut projesi üreten Beysade Yapı’nın sorumlusu Fazlı Sade, konut satışlarında herhangi bir düşüş yaşanmadığını söyledi. Konut satışlarında düşüşün aksine yükseliş olduğunu belirten Sade, “Bunun nedeni de paramızın değer kaybetmesi. İnsanlar paralarını nakitte değil de konut alıp satarak değerlendiriyor” dedi.

Konutun iyi bir yatırım aracı olduğuna vurgu yapan Sade, “Şanlıurfa’da yılda ortalama 50 bine yakın doğum, evlilik vs. oluyor. Grafiğini çıkarırsak yılda ortalama 150 bin ile 200 bin arası konut ihtiyacı doğmakta” ifadesini kullandı.

Sade, şu sıralar ağırlıklı yatırım amaçlı satışların yapıldığını söyledi.

“Sektörde illaki stok yapanlar var” diyen Seda, “Müteahhit zaten kendi başına bir şirket olduğu için, kendi malını yaptığı için satıp satmama kararında özgür. Ben şahım adına konuşayım, bizde stok yapılmıyor. Bugünün maliyeti ile bir ay sonraki maliyet ne yazık ki aynı olmuyor, insanlar da şaşırmış halde, tabii ister istemez sattığının yerine koyamama ortaya çıkıyor” diye konuştu.  

KILIÇ: “PİYASA HALA HAREKETLİ”

Haliliye ilçesinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Hasan Kılıç, kentte konut satışlarının şu an yükselişte olduğunu söyledi. Emlak sahiplerinin fiyat artışlarından dolayı ellerindeki daireyi satmak istemediklerini belirten Kılıç, “Şu an fiyatlar yüksek ancak rakamların yükselmesi konut satışlarında herhangi bir değişikliğe neden olmadı, satışlar hala devam ediyor. Piyasa hala hareketli durumda. İnsanlar rağbet gösteriyor” dedi.

PİYASA HAREKETLİ AMA SATILIK DAİRE BULMAK ZOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!