G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

Panik atak, stres hormonları adrenalin ve noradrenalinin aracılık ettiği abartılı bir korku reaksiyonudur. Uzman Psikolog Özge Genlik bu hastalığa dair neler yapılacağını Sözcü’ye açıkladı.

21.yy’da en çok görülen hastalıklarından biri olan panik atak, hastanın gerek iş hayatını gerek özel hayatını aksatabilecek hastalıklardan biridir. Panik atağın oluşturduğu korku üzerine Uzman Psikolog Özge Genlik önemli açıklamalarda bulundu.

Panik atak tam olarak nedir?

Panik atak, kaygı (anksiyete) bozuklukları arasında yer alan; aniden, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku duygulanımının eşlik ettiği ve yoğun bir içsel sıkıntının hissedildiği duygu durum bozukluğudur. Panik atak, kişinin nefes almayı unutacak kadar kendi benliğinden ayrışma halidir ve aynı zamanda panik bozukluk beynin ve kalbin isyanıdır.

Duygusal olarak bu hastalık insanı nasıl zorlar?

Beyine yeterince kan gitmediğinde sürekli olarak sempatik sinir sistemi uyarılmakta bu da bedenin aşırı enerji harcamasına sebebiyet vermektedir. İfade edilmemiş, hissiyatlara göre eyleme dökülemeyen duygulanımların birikmesi de kalp yorgunluğuna sebebiyet vermektedir. Gönül yorgunluğu ile zihinsel düşünce sistematiğinin sürekli aktif olduğu hal durumlarında; beden isyan ederek organizmayı koruma ve hayatta tutma amaçlı ataklar iletmektedir.

Hastalık insanı neyi hatırlattırıyor?

“Panik atak”ın mesajı: ‘Kendin ile buluş. Duygularının, bedeninin ve düşüncelerinin farkında ol ve kalbinin ritmi ile eylemlerini tezahür ettir.’

Panik atak hastalığı en çok kimlerde görülür?

Panik atak, genellikle “gelecek kaygısı” taşıyan ve “özgüven” sorunu olan kişilerde görülür. Panik atak için “Öz”e güvenmek; her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna tamamen teslim olunduğunda ve bırakabilmeyi öğrendiğimizde gerçekleşir. Sürekli zihinsel boyutta “-meli, -malı” lar ile arkadaş olan ve zihnindeki senaryoyu gerçekleştirmeye çok fazla çaba harcayan kişilerin panik bozukluk deneyimleme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca, araştırmalara göre; birinci derece akrabaları panik bozukluk geçirmiş kişilerin panik bozukluk deneyimleme ihtimali ailesinde hiç panik bozukluk deneyimi olmayanlara göre %80 daha fazladır.

Anksiyete bozukluğuna sebep olan, korkuyu/kaygıyı çoğaltan panik atak belirtileri

  • Nefes darlığı
  • Vücutta hızlıca oluşan uyuşukluk hissi
  • Güvensiz hissetme
  • Çarpıntı veya düzensiz kalp atışı
  • Titreme
  • Boğulma hissi, boğazda gerginlik
  • Mide bulantısı
  • Karın rahatsızlığı
  • Yabancılaşma duyguları
  • Göğüs ağrısı
  • Ölme korkusu
  • Kontrol kaybetme korkusu

Panik atak sırasında ne yapılmalı?

Panik atak sırasında; ilk yapılması gereken tüm konsantrasyonun “nefes” e yönlendirme yapılmalı. Kişi, nefes alış süresini uzattıkça ve tüm bilinci ile nefes ile bir olduğunda tüm beden rahatlayacak, beynin parasempatik sinir sisteminin aktif olması ile beraber zihinsel, duygusal ve fizyolojik boyutta “dinginlik” hali deneyimlenecektir. Ardından kişi, kendisi ile konuşmalıdır. Kendi kendisi ile olan içsel diyaloğunda benliğine dair olumlu cümleler kurması duygusal bedeni rahatlatacaktır. İnsan önce kendi sesine inanır, rahimde ilk temas ettiğimiz ses “kendi sesimiz”dir; bu bağlamda kendimiz ile kurduğumuz içsel diyaloğun rahatlatıcı olması önemlidir.

Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!