G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,96
GBP40,78
BIST9.884,38
GR. ALTIN2.458,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemide tüp bebekle ilgili merak edilenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide tüp bebekle ilgili merak edilenler / Haberin Peşinde Urfa

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş anlattı: Kısıtlı veriler olmasına rağmen corona virüsü hamilelik sürecini etkilemiyor. 

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda görüldü ki Covid-19’un anneden bebeğe direkt olarak büyük olasılıkla geçişi yok. Bebeklerde – bebek plasentalarında ya da anne sütünde virüse rastlanmadı. Kısıtlı veriler olmasına rağmen corona virüsü hamilelik sürecini etkilemiyor. Peki bu süreçte tüp bebek tedavisi yaptırılabilir mi? Çiftler için bir risk var mı? İşte Prof.
Dr. Bülent Tıraş’ın bu sorularıma verdiği yanıtlar…

TEDAVİ YARIM KALDIYSA…

Anne-baba adayı Covid-19 olmadığı ve tedbirlere uyduğu sürece tüp bebek tedavisi yaptırabilir. Yarım kalan tedavilerine de devam edebilir. Yarım kalan tedavi denildiğinde aslında hangi aşamada olunduğu dikkate alınmalıdır. Hastanın embriyo oluşturulması aşaması tamamlandıysa pandemide embriyo dondurulma işlemi yapılmıştır. Şimdi bu hastaların protokolleri dahilinde tedavi devam edecektir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş “Tedbir alınırsa tedavi süreci risk oluşturmaz” dedi.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Salgın döneminde gebe kalan, gebeliği devam eden, doğum yapanlar oldu. Doğal yaşam süreçleri bir şekilde devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından önemle üzerinde durulan kurallar doğal olarak tüp bebek hastaları için de geçerlidir. Çiftler maske, mesafe ve hijyene çok dikkat etmelidir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler bu noktalara dikkat ederse tüm bu tedbirler virüsün bulaşma riskini düşürür. Tedavi süreci ayrıca bir risk oluşturmaz.

Hastaların ateş ölçümü yapıldıktan sonra anket dolduruluyor. Eğer risk görülürse sürüntü örneği alınıp Covid-19 olup olmadığı Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilip 1-2 gün içinde gelen cevap doğrultusunda tedaviye başlanır- ertelenir ya da başlanmaz. Öte yandan bugüne kadar yapılan araştırmalarda kadınların özellikle rahim ve vajinal akıntılarda Covid-19 virüsüne ait bulgulara rastlanmadı.

Yurt dışından gelecek hastalara nasıl bir prosedür uygulanıyor?

Yurtdışından Türkiye’ye bebek sahibi olmak için gelen çiftlerle ilgili herhangi bir kısıtlama öngörülmüyor. Sadece son yaptırmış oldukları Covid-19 negatif testi isteniyor. Bu kişiler karantinaya girmeden tedavilerine başlayabiliyor.

Tüp bebek tedavisindeki son gelişmeler nelerdir?

En son teknoloji ve yenilikleri kullanarak çiftlerin evlat sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz. Mikroçip gibi sperm seçme yöntemlerinden başlayarak, embriyoların genetik olarak taranması, gebelik aşının kullanılması, gebelik oranlarını artıran diğer yöntemlerin kullanılması, ayrıca son dönemlerde yumurta rezervi zayıf olan ya da erken menopozda kullanılan PRP tedavisi, rahim zarı kalınlaşmayan kadınlarda Endometriyal PRP yöntemi ile çok sayıda infertil (kısırlık sorunu olan) çifti bebek sahibi yapmayı başardık.

Erkekler için de henüz araştırma safhasında olan Plazma Tedavisi ile hiç spermi bulunmayan, spermleri tamamen hareketsiz olan, ileri derecede morfoloji bozukluğu olan erkeklerde yüksek başarı elde ettik. Bu yöntemle elde ettiğimiz embriyolarda 10 çiften 7’si gebe kaldı.

Pandemide tüp bebekle ilgili merak edilenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!