G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,70
GBP40,35
BIST10.247,75
GR. ALTIN2.399,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemide hastalıklara karşı beslenme tüyoları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide hastalıklara karşı beslenme tüyoları / Haberin Peşinde Urfa

Diyetisyen Ayşe Binöz, hem coronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmek hem de pandemide artan kolesterol, karaciğer yağlanması gibi hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme tüyoları verdi. 

DİYABET

Diyabetten korunmanın temel 2 taşı sağlıklı beslenme düzeni ve hareketli yaşamdır.

Evde kaldığımız süreçte fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunmalı.

Evde yapılabilecek egzersizler günlük düzene eklenmelidir.

Meyve, sebze, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık), zeytinyağı, balık tüketiminin yoğunluklu olduğu Akdeniz Diyet modeli benimsenmelidir.

Şeker ile tatlandırılmış içecek tüketimi ve şeker ilaveli paketli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tek tip beslenmeden uzak durmaya özen gösterilmelidir.

Ayşe Sena Binöz

Ülkemizde ve dünyada coronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken, kış aylarıyla birlikte grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskimiz de artacak. Bu sebeple, özellikle bu dönemde alınan korunma önlemlerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlü tutularak vücut direncinin artırılması yaşamsal öneme sahip. Pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması günlük hayattaki değişimlere neden olarak bazı hastalıkların seyrini değiştirip, bazılarını da tetikleyebilir. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz’den bağışıklığı güçlendirirken, kronik hastalıklardan korunmanızı sağlayacak beslenme önerileri…

GRİP

Grip denilince her ne kadar akla ilk turunçgiller gelse de karalahana, ıspanak, marul, brüksel lahanası ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler, yeşil ve kapya biber zengin C vitamini içerikleriyle öğünlerinizin vazgeçilmezi olsun…

Haftada 2-3 kez bu sebzelerin yemeklerini pişirin.

Mevsim meyvelerinden elma; güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoid içeriğiyle, Trabzon hurması; C vitamini ve fenolik bileşik içeriğiyle; nar ise flavanoidler, C vitamini, A vitamini içeriğiyle kış aylarında gribe karşı kalkan görevi üstleniyor.

Elma ve Trabzon hurmasını ara öğünlerinizde narı ise mevsim salatalarınızın üzerine ekleyin gripten korunun…

YÜKSEK KOLESTROL

Kolesterol içeren besinleri ve doymuş yağ tüketimini sınırlayıp; mevsimine uygun posa içeriği yüksek meyve ve sebzeleri artırarak pandemi sürecinde kolesterol seviyelerini regüle etmek mümkün…

Posa alımınızı artırmak için meyve ve sebzelerin kabuklarını soymayın… Kahvaltınızda avokadoya şans verin.

Yapılan çalışmalar, avokadonun kolesterol düşürücü etkisini desteklemektedir. Ara öğününüzde meyve seçimleriniz kivi ve ayvadan yana olsun. Kivinin içeriğindeki potasyum kalp sağlığını koruyarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Ayvanın ise zengin posa, antioksidan içeriği kolesterol seviyelerini regüle eder, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Havuç ve bamya da kolesterol seviyelerinin düşürülmesini destekler.

KARACİĞER YAĞLANMASI

Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme düzeninin tedavideki yeri göz ardı edilmemeli.

Karnabahar, brokoli, pazı, lahana, brüksel lahanası, turp çeşitleri, soğan ve sarımsak öğünlerinizden eksik olmamalı.

Haftada 2-3 kez bu sebzelerin yemeklerini pişirebilir veya günlük olarak tükettiğiniz salatalarınızda bolca limon ilavesiyle tüketebilirsiniz.

Karaciğer yağlanmasına sebep olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında antiksidan içeriği yüksek kırmızı meyvelerin de (böğürtlen, kızılcık, yaban mersini, ahududu) etkileri göz ardı edilmemelidir.

Enginar da zengin antioksidan ve posa içeriğiyle karaciğerden toksinlerin atılmasına destek olarak karaciğer sağlığını korur.

Haftada 5 gün 30 dakika yürüyün

Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunmalı; gün içerisinde 2 saatten fazla hareketsiz kalınmamalıdır. Bağışıklık sistemi ve kronik hastalıklardan korunmada egzersizin olumlu sağlık etkileri ve pandemi süreci göz önünde bulundurulduğunda; haftada 5 gün günde 30 dakika olarak fiziksel aktivite yapmak (tempolu yürüyüş gibi) yeterli olacaktır.

Pandemide hastalıklara karşı beslenme tüyoları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!