G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO34,77
GBP40,44
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.508,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Diyabetten korunmanın yolları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabetten korunmanın yolları / Haberin Peşinde Urfa

Dr. Bilge Ceydilek, riski en az düşürmeyi 7 maddede açıkladı… Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, Covid-19’a yakalanan diyabetli kişilerde ölümün sık görüldüğüne önemle dikkat çekti. 

TURDEP-2 çalışmasına göre, toplumumuzda diyabet görülme oranı yüzde 13.7 ve her 7 erişkinden biri diyabetiktir. Üstelik günümüzde her iki diyabetliden biri hastalığının farkında değil… Bunun nedeni, hastalığın başlangıcında kişinin kendini hasta hissetmemesidir. Günlük işleri engellemediği için, ağız kuruluğu, çok su içme, gece idrara kalkma gibi şikâyetler önemsenmez. Günümüzde her 8 saniyede bir, diyabet ve diyabetin yol açtığı organ hasarları nedeniyle bir kişi hayatını kaybetmektedir. Covid-19 pandemisi için alınan önlemlerle kendimizi çok daha hareketsiz bir hayatın içerisinde bulduk. Buradaki önemli nokta, koronavirüse yakalanan diyabetli kişilerde hastalığın ağır seyretme riski artmakta ve daha sık ölüm görülmektedir.

Diyabette riski azaltmanın 7 yolu şöyle:

SAĞLIKLI BESLENME: Uzun dönem faydaları kanıtlanmamış, ağır ve popüler diyetler yerine kişinin beslenme alışkanlıklarına ve günlük yaşantısına uygun, sürdürülebilir sağlıklı beslenme programları önerilmektedir. Şekerli ve hamurlu gıdaların içinde bulunduğu basit karbonhidratlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Tam taneli tahıllar, meyve ve sebze gruplarından karbonhidrat alımı sağlanmalı.

DÜZENLİ EGZERSİZ: Haftada en az 3 gün, tempolu olmak koşulu ile yürüyüş, yüzme, bisiklet, koşu, ip atlama gibi orta yoğunluklu aktiviteler yapılmalıdır. Egzersiz süresi günlük 30 dakikanın, bir haftalık toplamda da 150 dakikanın altında kalmamalıdır. İki egzersiz arasında 2 günden daha fazla boşluk bırakılmamalıdır.

OBEZİTE TEDAVİSİ: Obez veya kilo fazlalığı olan kişilerde mevcut kilonun yüzde 10 ve üzerinde kaybı ile diyabet riskinin azaldığı bilinmektedir. Bel çevresi ölçümleri toplumlara göre ufak değişiklikler gösterebilmekle beraber kadınlarda 90 cm ve üzeri, erkeklerde 100 cm ve üzeri abdominal obezite olarak tanımlanmaktadır. Yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavileri ile başarı elde edilememiş, beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olan kişilerde, multidisipliner değerlendirme sonrası cerrahi tedavi düşünülebilir.

DİYABET FARKINDALIĞI: Ağız kuruluğu, çok su içme, gece idrara kalkma, aşırı yemek yeme şikâyetlerinin kan şekeri yüksekliğinin belirtileri olabileceğini bilip bu şikâyetleri önemseyerek erken dönemde doktora başvurmak hastalığı prediyabet aşamasında yakalamak ve diyabete ilerlemeyi durdurabilmek için önemlidir. Yılda bir kez kan şekeri ölçümü yapılmalı.

GEBELİKTE ŞEKER TESTİ: Kadınların ilerleyen yaşlarında diyabet gelişme riskinin yüzde 70 olduğu bildirilmektedir. Aşikâr diyabeti olmayan gebelerde gebelik diyabetini saptayabilmek için gebeliğin 24-28. haftalarında şeker yükleme testinin yapılması önerilmektedir. Bu test sayesinde, yüksek kan şekerinin bebek ve doğum üzerindeki olumsuz etkileri engellenebilirken ileriye dönük önlemleri erkenden alması sağlanabilmektedir.

İLAÇ TEDAVİLERİ: Açlık kan şekeri normalin hafif üzerinde seyreden ama henüz diyabet gelişmemiş olan kişilerde ilaç tedavisi ile diyabet gelişme riski yüzde 31 oranında azaltılabilir. Obezitede başlangıç kilosundan yüzde 10 ve üzerinde kayba neden olabilen ilaçlarla diyabet gelişme riski azaltılabilir.

UYKU SÜRESİ: Yapılan bazı çalışmalar en düşük diyabet gelişme riskinin, düzenli olarak günde 7-8 saat uyuyanlarda olduğunu göstermektedir. Daha az ya da daha çok uyuyan kişilerde diyabet görülme riski artabilmektedir.

Diyabetten korunmanın yolları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!