G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,91
GBP41,13
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.440,12
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemide bu belirtileri ciddiye alın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide bu belirtileri ciddiye alın / Haberin Peşinde Urfa

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç uyardı. Prof. Dr. Güvenç, ‘Pandemi sürecinde uzun süren ses kısıklığından boyun bölgesinde büyüyen kitlelere kadar birçok sorun alarm işareti olabilir. Doktora başvurmakta geç kalmayın’ dedi… 

COVID-19 pandemisinin ülkemizi ve dünyayı kasıp kavurmaya devam ettiği şu günlerde pek çok kişi virüs kapma korkusuyla hastanelerden uzak duruyor. Ancak bu yüzden teşhis ve tedavide geç kalınıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç, ciddi hastalıklara işaret edebilen kulak burun boğaz sorunlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Prof. Dr. Güven Güvenç

SES KISIKLIĞINA DİKKAT!

Sesiniz kısılmışsa ve 3 haftayı aşan bir süredir iyileşme olmuyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun. Altta yatan neden nodül, polip, reflü gibi habis olmayan bir sorundan kaynaklanabileceği gibi gırtlak kanseri de olabilir! Sigara ve alkol tüketimi fazla olanlarda kanser riskinin arttığını hatırlatmak isterim.

DİLDE İYİLEŞMEYEN YARALAR

Dilde çıkan yaraların çoğu aft olarak adlandırdığımız, ağrılı, günler ya da haftalar içinde gerileyip iyileşen yaralardır. Ancak dil üzerinde ortaya çıkan bir yara haftalar ya da aylar geçmesine rağmen gerilemiyor, aksine giderek büyüyorsa, kenarları düzensiz, ülserleşmiş bir görüntü sergiliyorsa, söz konusu yaradan kanamalar olmaya başladıysa ya da dilinizde mukozanın altında anormal bir sertlik meydana geldiyse, dil hareketlerinizde kısıtlılık olduysa, dilinizi ağzınızın içinde rahat döndüremiyorsanız ve konuşmanız bozuluyorsa bu durum dil kanserine işaret edebilir.

BOYUNDA ŞİŞEN LENF BEZLERİ

Baş-boyun bölgesi, lenf bezleri açısından oldukça zengindir. Bu bölgedeki lenf bezlerinin şişmesinin en sık nedeni enfeksiyonlar ve enflamatuvar hastalıklardır. Bu bölgelerdeki ağrısız, sert, çevre dokulara yapışık, haftalar ya da aylar içinde giderek büyüyen, antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen lenf bezleri bir baş-boyun kanserinin lenf bezine sıçraması sonucu ortaya çıkabilir ya da doğrudan lenf bezinden gelişen lenfoma adı verilen bir kanserin bulgusu olabilir. Boynun bir yanında yukarıda tarif edilen şekilde bir lenf bezi şişmesinin yanı sıra hastanın aynı tarafta bir işitme kaybı varsa, bu belirtiler bir nazofarenks (geniz) kanserine bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. Burada sözü geçen işitme kaybı genizdeki kanser nedeniyle orta kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanabilir.

ANİ İŞİTME KAYBI

Hastalar aniden ortaya çıkan genellikle tek taraflı bir işitme kaybı fark ederler. Buna söz konusu kulakta tıkanıklık, uğultu ya da çınlama ve bazen baş dönmesi eşlik edebilir. Büyük oranda sebebi bilinemeyen bir hastalıktır ancak ortaya çıkmasında öne sürülen etkenler arasında damarsal ve viral nedenler, iç kulaktaki zarların yırtılması, bağışıklık sisteminin kişinin kendi vücudunu tahrip etmesi ve tümörler sayılır. Tanı ve tedavide ilk saatler ve günler değerlidir.

Pandemide bu belirtileri ciddiye alın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!