G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,78
GBP40,68
BIST10.264,97
GR. ALTIN2.393,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Pandemide başınıza bir de kolesterol dert açmasın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide başınıza bir de kolesterol dert açmasın / Haberin Peşinde Urfa

Dr. İlçöl, kontrol altında tutulmadığında felç, kalp krizi gibi sonuçlara zemin hazırlayan yüksek kolesterole karşı uyardı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bülent İlçöl anlattı

Dr. Bülent İlçöl

Kolesterol, vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir. Büyük kısmı, başta karaciğer olmak üzere vücut hücrelerimizde üretilir. Bir kısmı da yiyeceklerden sağlanır. Hücre zarının yapısına girerek çok önemli hormonların ve D vitaminin sentezinde kullanılır; bu açıdan yaşamsal öneme sahiptir. Ancak kolesterol yüksekliği kalp damar hastalığı için başta gelen risk faktörleri arasında yer alır. Pandemide hareketsizlik, kilo artışı ve doktor kontrollerini aksatma gibi etkenlerle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin yükselme riskinin arttığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bülent İlçöl etkili tedavi yollarını anlattı…

LDL DAMARLARI TIKIYOR

■ LDL yani “kötü kolesterol” yüksekliği, yağların atardamar hücrelerinde birikip plaklar oluşturmasına, zamanla damarın daralıp, tıkanmasına yol açar. Kötü beslenme, hareketsizlik, obezite, diyabet ya da bozulmuş glikoz toleransı gibi diğer metabolik problemler, kolesterolü yükselten etkenlerdir. HDL yani “iyi kolesterol” yüksekliği ise damarda plak oluşumunu azaltır.

SİNSİ İLERLER BELİRTİ VERMEZ

■ Bu dönemde ve her zaman kalori yükü fazla, besleyici değeri düşük besinlerden uzak durulmalı.

■ HDL yani iyi kolesterolü yükseltici bir gıda rejimi ya da ilaç yoktur, yükseltmenin bilinen tek etkili yolu egzersizdir.

■ Sokağa çıkma kısıtlamaları günlük hareketimizi ciddi biçimde kısıtladığından, her türlü hareket fırsatı değerlendirilmeli. Örneğin ‘yürümeyi’ bir ulaşım vasıtası olarak kullanabilirsiniz.

■ Kolesterol yüksekliği fiziksel belirti vermez ancak kalp krizi, felç gibi klinik sonuçlarını görebiliriz. Bu bakımdan, belli aralıklarla kan tahlilleri yapılması kolesterol yüksekliğini saptamanın yegane yoludur.

İŞTE EN ETKİLİ TEDAVİSİ

■ Kolesterol tedavisinde en etkili yöntem önlem almaktır. Diyet ve fiziksel hareketin artırılması, obeziteden kaçınılması gibi önlemler, kolesterolü yüksek hatta normal olan herkese önerilir.

■ İlaç kullanımı için kişinin hipertansiyon, diyabet, tütün kullanımı, ailede kalp damar hastalığı bulunması gibi diğer risk faktörleri dikkate alınarak karar verilmeli. Bunlar için oluşturulmuş risk hesaplama cetvelleri vardır; ilaç kararı vermede hastaya ve hekime yol göstericidirler.

■ Damar sertliği saptanmış olan, kalp krizi, felç, bacak damarı tıkanması öyküsü olan kişilerde ilaç kullanımı daima gereklidir. Bu kişilerde kolesterol kan düzeyi ‘normal’ görünse bile özellikle statin grubu ilaçların koruyucu, tekrarlayan olay riskini azaltıcı etkileri kanıtlanmıştır.

Pandemide başınıza bir de kolesterol dert açmasın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!