G-CV0ZL47F6D
USD32,54
EURO34,90
GBP40,78
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.438,38
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Özgül Öğrenme Bozuklukları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özgül Öğrenme Bozuklukları / Haberin Peşinde Urfa

Öğrenme Bozukluklari için bilgi mi arıyorsunuz? Özgül Öğrenme Bozuklukları makalesine göz atın ve Öğrenme Bozukluklari hakkında daha fazla bilgi edinin 

“Taare Zameen Par (Every Child Is Special)” Türkçesi Yerdeki Yıldızlar (Her Çocuk Özeldir) olan Aamir Khan’ ın filmini birçoğunuz izlemişsinizdir. Filmde harfleri ve sayıları algılamakta, öğrenmekte problem yaşayan 8 yaşında küçük bir çocuk olan Ishaan, çevresi ve ailesi tarafından tembel ve zeka geriliği olan bir çocuk muamelesi görür. Herkes onunla alay etmekte ve onu aşağılamaktadır. Derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur. Okumayı ve yazmayı 3. Sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir. Bu akademik ve sosyal başarısızlığı sonucunda içine kapanık, depresif ruh haline bürünür. Eski adıyla “disleksi” şuan tüm bu bozuklukların tek çatı altında toplandığı adıyla “Özgül Öğrenme Bozukluğu” olan Ishaan, aslında zekâ geriliği olmayan sadece harfleri okumakta öğrenmekte zorluk yaşayan bir çocuktur. Hayatı onun hastalığını anlayıp, tedavi olması için uğraşan öğretmenle tanışınca değişmiştir. Film çocuğun kendini ve eksikliklerini keşfetmesi, bu eksikliklerini kapatması ile güzel bir şekilde biter. IMDB sıralamasında da iyi bir yer edinen filmi izlemeyenlerin izlemesini kesinlikle önerebileceğim bir yapıttır.

Gerçekten de Özgül öğrenme bozukluğu olan çocukların hikâyesi Ishaan’a çok benzerdir. Bazı çocuklar zekâsıyla okulun ilk birkaç yılı açıklarını belli etmeseler de en fazla 5. Sınıfa kadar (10. yaşlar) bu bozuklukla başa çıkabilirler. Hemen ardından okumanın, sayıları anlamanın ve anladıklarını anlatmanın zorluğuyla boğuşan çocuk; okul ve sosyal hayattaki başarısızlığına ek olarak, depresif ruh hali, davranım bozukluğu, okul reddi, düşük benlik saygısı gibi şikâyetlerle daha da kötüleşir. Şanslı olan çocuklar öncelikle okulundaki rehber öğretmene, sonrasında çocuk ergen psikiyatristine ulaşır ve ardından hazırlanan bireysel eğitim programları sayesinde kaybettiklerini kazanmaya başlar. Şansız olanlar ise geri zekâlı(!), okumakta gözü yok(!) gibi haksız damgalamalara maruz kalarak, erken dönemde okuldan uzaklaşıp kendi halinde yaşamını sürdürmeye çalışır.

Gençlerdeki özgül öğrenme bozukluğu, beynin etkili algılama veya sözlü-sözsüz bilgiyi işleme yeteneğini etkileyen, kalıtsal ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile oluşan nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu bozukluk, erken çocukluk çağında başlayan, çocuğun genel entelektüel yetenekleriyle uyumlu olmayan, okuma, yazılı anlatım veya matematik gibi akademik becerileri öğrenmede kalıcı zorlukla karakterizedir. Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklar, diğer arkadaşlarından başarılı olsalar bile; belli akademik konularda akranlarının seviyesine ulaşmakta çoğu zaman zorluk yaşarlar. Özgül öğrenme bozuklukları çatısı altında toplanan bozukluklar üç başlık halinde incelenir; okuma bozukluğu, matematik bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu. Çocukta bu bozukluklar tek tek bulunabileceği gibi, birlikte de bulunabilir. Toplumun geneliyle karşılaştırıldığında, birinci derece akrabalarda okuma bozukluğu riski 4-8 kat, matematik bozukluğu riski yaklaşık 5-10 kat artmıştır. Özgül öğrenme bozukluğu, erkeklerde kızlardan 2-3 kat daha sık meydana gelmektedir. Özgül öğrenme bozukluğu olan ergenlerin okulu bırakma olasılıkları normalden en az 1,5 kat daha fazladır.

Hastalığın tedavisine gelince, en önemli adım tanı konulma aşamasıdır. Çünkü erken dönemlerde konulan tanılar sayesinde, çocuk özel eğitime yönlendirilir. Bu birebir eğitim sayesinde çocuklar ilgili konudaki açıklarını kapatacaklarından, geri dönüşü imkânsız sorunlarla hiç karşılaşmamış olacak ve diğer yaşıtları gibi hayatları boyunca öğrenmeye devam edeceklerdir.

Haftaya görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

Özgül Öğrenme Bozuklukları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!