G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,65
GBP40,70
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.408,34
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Öksürük

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öksürük / Haberin Peşinde Urfa

Öksürük için bilgi mi arıyorsunuz? Öksürük makalesine göz atın ve Öksürük hakkında daha fazla bilgi edinin 

Öksürük solunum yolunun yabancı bir uyarandan temizlenmesi için gelişen normal fizyolojik bir mekanizmadır.

Sürekli öksürük altta yatan bir hastalığın işaretidir ve gerçek nedenin tespiti için araştırılması gereklidir. Kesin tanı konulduktan sonra tedavisi mümkündür.

HİKAYE FİZİK MUAYENE

Öksürük hastanın en sık medikal yardım istediği durumlardandır. Öksürükle seyreden hastalıkların çoğu kendini sınırlayan viral üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gelişir.

Öksürük tekrarlayıcı ve sürekli olduğunda kulak burun boğaz uzmanı tarafından konsülte edilebilir. Başlangıç hikaye öksürüğün süresine ve karakterine odaklanmalıdır. Sürekli ve balgamlı öksürük trakeobronşial hastalıklarla ilişkilidir. Kuru öksürük daha sıklıkla üst hava yolu lezyonu veya astım nedeniyle oluşur. Geniz akıntısı ve reflü öksürüğe neden olur. Aktif veya pasif sigara içimi müzmin öksürüğün sık karşılaşılan nedenleridir. Bu durumda allerji, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları veya sinüzit ile ilişkili semptomları araştırmak gerekir.

LABORATUVAR TESTLER

Kronik öksürükler için tam kan ve eozinofil sayımı, akciğer filmi, bakteri, tüberküloz ve mantar açısından balgam incelenmesi gerekir.

Paranasal sinüslerin BT’si ile altta yatan olası sinüzit değerlendirilir.

Kronik obstruktif veya restriktif akciğer hastalığı öyküsü olanlarda solunum fonksiyon testleri istenir. Kulak burun boğaz hekimi endoskopik muayene ile ilgili bölgelerde tetkikle teşhise gitmeye çalışır.

AYIRICI TANI

4 haftadan daha kısa öksürük şikayeti olan hastaların tanısı kolayca konulur ve tedavi edilir.

Sigara dumanı, çevresel dumanlar ve allerjenler en sık karşılaşılan sitimülanlardır. Sigara kullanımı ile ilişkili boğuk, kuru öksürük ( sigara içenlerin öksürüğü) alt ve üst hava yollarının kimyasal irritasyonu sonu oluşur. Allerjenlerin hava yollarına direkt ve nazal ve farengeal sekresyon oluşturup post nazal akıntıya neden olarak indirekt yolla etki ettikleri düşünülür.

Doğumdan 18 aylığa kadar görülen öksürüğün en sık nedenleri reflü, astımın öksürüklü varyantı olabilir. 1,5 ile 6 yaş arası görülen en sık tanı sinüzit ve takiben astımın öksürüklü varyantıdır. 6 ile 16 yaş arası görülen öksürük astımın öksürüklü varyantı , psikojenik öksürük ve sinüzit nedeni ile oluşur.

Kronik sinüzitte öksürük sıklıkla başvuru semptomudur. Erişkinlerde yüz ağrısı ve baş ağrısı görülebilir. Çocuklarda genelde ağrısız burun akıntısı vardır. Sıklıkla balgamsız kuru bir öksürük en çok geceleri görülür. Tedavide altta yatan enfeksiyonun onarılması gerekir.

Reflü, pulmoner aspirasyon, pulmoner ödem, akciğer enfeksiyonu ve trakeayı veya bronşu tutan ödemler öksürüğü başlatabilir.

TEDAVİ

Genel tedavi yöntemleri sigaranın bırakılmasını, çevresel tonsinlerden kaçınılmasını ve bilinen alerjik faktörlerin kontrol altına alınmasını kapsar. Öksürük için diğer spesifik tedavi tipleri dökümante edilmiş enfeksiyon için antibiyotikleri, astım için bronkodilatatörleri ve reflü için antireflü tedaviyi kapsar.

Ekspektoranlar ve mukolotik ajanlar etkilerini solunum sekresyonlarının hacimlerini arttırarak ve mukus viskositesini azaltarak gösterir. Öksürük pastilleri, şuruplar sık karşılaşılan örneklerdir.

Öksürük

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!