G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,84
GBP40,95
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.440,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ödem Vücuttan Nasıl Atılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödem Vücuttan Nasıl Atılır? / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Ödem Vücuttan Nasıl Atılır? makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

“Vücuttan ödem nasıl atılır?” sorusunun cevabı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Ödem genellikle ayak, bacak, el ve kollarda görülen şişlikler olarak biliniyor. Peki, ödemin sebepleri nelerdir? Ödemin tedavisi var mı? Ödem attırıcı besinler nelerdir?

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr Didem Sezgin Özcan, “Vücuttan ödem nasıl atılır?” sorusunun cevabını anlattı. Özcan, ödem attırıcı besinlerden ödemin sebeplerine kadar ödemle ilgili birçok bilgi verdi. İşte röportajın detayları…

Ödemin sebepleri nelerdir?

Ödem, dokularda fazla miktarda sıvı birikmesi sonucu genellikle ayak, bacak, el ve kollarda görülen şişliklerdir. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak, çok tuzlu besinler yemek, bayanların menstruasyon dönemi öncesi ya da gebelik döneminde geçici olarak saptanabileceği gibi altta yatan ciddi hastalıklar sonucu da görülebilmektedir. Bu nedenle hastalar hekimlerine ödem şikâyetiyle başvurduklarında, böbrek ve karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, bacaklarda toplardamarlarda yetmezlik ve tiroid bozuklukları gibi durumlar açısından hastalar değerlendirilmektedir. Yine fil hastalığı olarak da bilinen lenfödem, değerlendirme ve tedavi açısından özellik gösteren önemli bir ödem sebebidir.

ÖDEMDE PROTEİN KONUSU YANLIŞ BİLİNİYOR

Vücuttan ödem nasıl atılır? Ödem şikâyeti olan hastalar günlük hayatlarında ve diyetlerinde nelere dikkat etmeliler?

Ödem şikâyeti olan kişilerin kilolarını ideal düzeyde tutmaları, düzenli egzersiz yapmaları, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gereklidir. Tuz ve karbonhidrat tüketiminin kısıtlandırılması, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek probiyotik içeren doğal yoğurt, kefir gibi mayalı süt ürünleri, protein kaynağı olarak kırmızı ya da beyaz et, yumurta, baklagiller, antioksidan etkinlik nedeniyle C ve E vitamini kaynaklarını tüketmeleri, yüksek lif içeren ananas gibi meyveleri diyetlerine dâhil etmeleri önerilmektedir. Toplumda yaygın görüşün aksine lenfödemde proteinden fakir beslenmek uygun bir tedavi yöntemi değildir. Bu hastalarda protein kısıtlaması ödem artışıyla bile sonuçlanabilmektedir. Yine günlük tuz alımı tamamen kesilmemeli, 2 gram ile sınırlandırılmalıdır. Günlük su ihtiyacı da ortalama 2 litre civarı olup sıcak havalarda ihtiyaç artmaktadır. Çay ve kahve tüketimi ise günde 2 fincanı geçmemelidir.

Lenfödem nedir? Nasıl oluşmaktadır?

Lenfödem, lenfatik dolaşım sistemindeki bozukluk nedeniyle dokularda proteinden zengin sıvının birikimiyle oluşan bir hastalıktır. Lenfatik sistem, vücudumuzu lenf damarları sayesinde ağ gibi sarmaktadır. Dokular arası sıvının, proteinin ve birçok maddenin dolaşıma tekrar kazandırılmasında ve vücudun savunma sisteminde görev almaktadır. Lenfatik sistemdeki bozukluk doğuştan olabildiği gibi enfeksiyon, travma, ilerlemiş varisler ve obezite gibi kazanılmış durumlarda da karşımıza çıkabilmektedir.

TEDAVİ EDİLMEZSE HER GEÇEN GÜN SORUN BÜYÜYECEK

Ödemin zararları nelerdir?

Ödem yeterli düzeyde tedavi edilmezse hacmi gün geçtikçe artacak ve çeşitli sorunlara yol açacaktır. Kozmetik sorunlar, hareket ve yürüme güçlüğü, ciltte kolay yaralanma, ülser gelişimi, enfeksiyon riski ve kan dolaşımının bozulması bu sorunlardan birkaçıdır. Yine düşük ihtimal de olsa ilerlemiş lenfödem, lenfanjiosarkom denilen kötü huylu tümörün gelişimine de yol açabilir.

Ödem Vücuttan Nasıl Atılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!