G-CV0ZL47F6D
USD32,46
EURO34,87
GBP40,77
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.433,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ödem Ve Şişkinlikten Kurtulun!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödem Ve Şişkinlikten Kurtulun! / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Ödem Ve Şişkinlikten Kurtulun! makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Vücudun aşırı su tutması sonucu şişkinlik ve buna bağlı ödem oluşur. Havaların ısınmasıyla birlikte vücuttaki ödem şikayetleri daha da artar. Çünkü sıcak havalarda damarlar genişler ve kan akışı yavaşlar. Yani, daha ince görünmek için ödemden kurtulmak gerekiyor. Ödemden kurtulmanın en kolay yolu ise ödem atıcı besinleri hayatınıza dahil etmek.

Ödemin sebepleri nelerdir?

Ödemin birçok sebebi olabilir. Ayrıca bu sebepler bir hastalık veya tedavi sonrasında da ortaya çıkabilir. İşte en çok bilinen ödem sebepleri;

  • Tuz tüketiminin normalden fazla olması

  • Karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi

  • Yetersiz su içmek

  • Regli dönemleri

  • Hareketsizlik

  • Değişen beslenme alışkanlıkları

  • Kilo almak

  • Ağır yanıklar

  • Yaralanma

  • Enfeksiyonlar

  • Gıda alerjisi

  • İlaç tedavisi

  • Ameliyatlar

  • Karaciğer hastalıkları

  • Hamilelik

Ödemin belirtileri nelerdir?

  • Karın bölgesinde aşırı büyüme

  • Parlak ve gergin cilt

  • Şiş olan bölgeye baskı yapıldığında çukurlar oluşması

Özellikle kol ve bacaklarda, el ve ayaklarda, göbek çevresinde gözle görülür şekilde kendini belli eder.

Ödem Atmaya Yardımcı Besinler

Hafif ödem sorunu yaşıyorsanız o zaman doğru besinler tüketerek şişkinlikten kurtulmanız mümkün. Hayatınızdan tuzlu ve yağlı besinleri çıkarak ilk adımı atabilir ve doğru besinlerle destekleyerek ödem sorunlarına elveda diyebilirsiniz.

Muz: Yüksek potasyum kaynağı olmasının yanında ödem atmaya da yardımcı oluyor.

Nar: Hem güçlü bir antioksidan kaynağı hem de içeriğindeki enzimler sayesinde ödem atmak için iyi bir tercih.

Ananas: Ananasın bu konuda ne kadar başarılı olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. İçerdiği yüksek lif sayesinde ödem atmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor.

Yeşil Çay: Şişkinlikten kurtulmanın etkili diğer seçeceği de yeşil çay içmek. Hem ödem söktürüyor hem de içeriğindeki kafein ve kateşin sayesinde yağ yakımını destekliyor. Yine de önerilen günlük miktarın üzerine çıkmamak gerekiyor.

Maydanoz: İster öğünlerinize ekleyerek isterseniz de yarım demet maydanoz ve limonu blenderdan geçirip kür haline getirerek şişkinlik hissini azaltmanız mümkün.

Salatalık: Yüksek su oranı ve neredeyse yok sayılacak kalorisiyle salatalık tüketmek de ödem atmak isteyenlerin tercihleri arasındaki yerini alıyor. Mideyi rahatlatma özelliğinden dolayı, gün içinde tüketeceğiniz suyun içine 1 küçük salatalık ile 2-3 adet nane ve 1 çubuk tarçını ilave ederek ödem atımını destekleyip su tüketiminizi arttırabilirsiniz.

Yoğurt: İçeriğindeki probiyotik etki sayesinde ödemin en büyük savaşçısı diyebiliriz. Özellikle yağsız yoğurt şişkinlik sorununu çözerken kilo vermeniz için de harika bir seçim olabilir.

Ödemden Kurtulmanın 6 Pratik Yolu

Tuzlu, Şekerli Veya Abur Cubur Gıdaları Tüketmeyin

Pakete giren hazır gıdaların tamamını beslenmenizden çıkarmalısınız. Hazır ürünlerin içinde koruyucu ve katkı maddeler olması sebebiyle maalesef kan şekerini bozarak hızlı kilo alımına neden oluyor. Aldığınız paketli ürün tatlı bile olsa içinde koruyucu olarak bir miktar tuz bulundurması, sizin fazladan tuz tüketmenizi sağlayarak şişkinlik yaratıyor. Dolayısıyla paketli ürünleri hayatınızdan çıkarmak tuz tüketimini de ciddi ölçüde azaltıyor.

Salamura, Konserve ve Şarküteri Ürünleri Tüketmeyin

Marketlerden aldığınız şarküteri ürünlerinin tamamı, salamuralar ve konserveler tüketildiğinde vücudunuz su tutmaya başlar. Böylece gün içinde şişkin hissedersiniz. Mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var.

Şalgam, Soda, Limonata ve Turşu Tüketimini Azaltın

Bu besinleri tüketirken biraz daha dikkatli olmakta fayda var. Özellikle turşu gibi yüksek ödem yapıcı besinleri her gün tüketmek devamlı şişkinlik hali yaratacaktır. Kalorisi düşük ama ödem etkisi yüksek olan turşuya biraz temkinli yaklaşılabilir.

İçeceklerden kalori almak istemeyenler ise tercihlerini sık sık sodadan yana kullanabiliyorlar. Durum böyle olunca da günlük soda tüketimi 3-4 adedi bulabiliyor. Fakat sodanın içinde sodyum olduğu için vücutta su tutumu sağlayarak ödem hissi oluşturabiliyor.

Gluten İçeren Besinleri Azaltın

Aslında en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu bu grup. Yani makarna, pilav, ekmek, hamur işi gibi glüten içeren bütün besinler. Çünkü, gluten yapısı gereği bağırsaklara ulaştığında su çekiyor ve vücudumuz hemen su tutmaya başlıyor. Gluteni ne kadar arttırırsanız şişliğiniz de bir o kadar artar. Özellikle karın bölgesinde normalin üzerinde şişlik meydana gelir.

Benim tavsiyem glutenin minimum seviyelerde tutulması yönünde. Vücudunuza aldığınız glüteni azaltmanız halinde bağırsaklarınızda oluşan şişlik azalmaya başlayacaktır.

Ödem yapan ve ödem atan besinleri konuştuk. Ödem yapan besinleri hayatımızda kısıtladık ve ödem atan besinlerin tüketimini arttırdık. Şimdi sıra geldi ödem atarken bize en büyük desteği sağlayacak olan iki maddeye.

Bol Bol Su İçin!

Ödem oluşmasını sağlayan nedenlerden biri yetersiz su tüketimidir. Sistem aynen şu şekilde işliyor; vücutta yeterli sıvı alımı olmuyor ve beynimiz bunu yeterli sıvı yok diye algılayarak olan sıvıyı dokularda tutmaya çalışıyor ve savunma mekanizması geliştirerek kendini güvene alıyor. Fakat olması gereken, yeterli sıvı alımı ve düzenli tuvalet ihtiyacının karşılanması ve bu döngü içinde vücuttaki ödem ile toksinlerin atılması.

Maydanoz sapı, Kiraz Sapı, Mısır Püskülü Çayı Tüketin!

Ara ara vücudunuzdan ödemi uzaklaştıran çaylardan destek alın. Bu hem hafiflemenizi sağlayacak hem de motivasyonunuzu yükseltecek.

1 litre suya 2-3 yemek kaşığı mısır püskülü ve kiraz sapı ekleyerek 5-6 dakika kadar kaynatın. İsterseniz içine limon dilimleri de ilave edebilirsiniz. Yaptığınız bu çayı, gün içinde yavaş yavaş tüketin. Hem su alımınızı arttıracak hem de ödem atımınızı hızlandıracaktır.

Maydanoz sapını denemek isterseniz ise; 1 litre suyun içine 1 demet maydanoz ve bir limon atarak 10-12 dk kadar kaynatıp gün içinde tüketebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Ödem Ve Şişkinlikten Kurtulun!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!