G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,77
GBP40,63
BIST9.946,08
GR. ALTIN2.430,15
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Nöroloji Uzmanı Dr. Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nöroloji Uzmanı Dr. Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekti / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA-20.09.2023-HİBYA- Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Tolgahan Kaya, Alzheimer vakalarındaki artışa dikkat çekerek, hastalıkla ilgili bilgi verdi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Tolgahan Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekerek hastalığın “eşyaların yerini bulamama, yakın zamanda olanları söylenenleri unutma, aynı şeyleri tekrar tekrar sorma, kelime bulma güçlüğü” gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti.

Kaya, hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, okumak, bulmaca-problem çözmek gibi zihin aktiviteleri, stresten uzak durma ve düzenli uyuma önerilerinde bulundu.

Alzheimer hastalığının beyin işlevlerindeki bozukluklara bağlı olarak zihinsel işlevlerde gerileme, davranış sorunları ve işlevsellikte azalma ile giden dejeneratif bir hastalık olduğunu söyleyen Kaya,  “Beyin dokusunda yıkım ve hücre kaybı ile oluşmaktadır Alzheimer, kişinin günlük yaşam faaliyetlerinde bozulmalar ortaya çıkaran ve kişide önemli fiziksel ve psikolojik yıkımlar meydana getiren bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde 3-10, 85 yaşın üzerinde ise yüzde 20-50 oranında görülmektedir. İleri yaş Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Aile öyküsü de Alzheimer hastalığı riskini arttıran bir diğer faktördür.” dedi.

Kaya, Alzheimer hastalığının genel olarak üç evreden oluştuğunun altını çizerek, “Erken evrede; kısa süreli bellekte sorunlar, aynı soruları tekrar etme, günlük işlerde takılmalar, yeni beceriler öğrenmede zorluk, gerginlik gibi fark edilmesi zor küçük değişiklikler başlar. Orta evreye geldiğimizde; yaşamı etkileyen unutkanlıklar, kaybolma riski, yakınlarını karıştırma, davranış bozuklukları (suçlamalar, bağırmalar, hakaret etme), günlük işlerde zorluklar gibi belirgin fark edilen bulgular oluşmaktadır. İleri evrede hasta artık bakıma muhtaç hale gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Alzheimer hastalığından korunma yöntemlerinin ileri yaşlarda bu hastalığa yakalanma riskini azaltmada önemli olduğunu dile getiren Kaya,  “Bunlar; sigara ve alkolün bırakılması, şeker ve tansiyon hastalıklarının yakın takibi ve tedavisi, beyni aktif tutacak hobiler yapılması örneğin; bulmaca, kitap okuma, satranç, sudoku, müzik aleti çalma gibi, düzenli egzersiz yapmak da oldukça önemli korunma yöntemlerindendir. Ayrıca kişini sosyal hayattan kopmadan çevresiyle iletişimde olması aktif kalması beyin sağlığı açısından gerekli bir faktördür.” şeklinde konuştu.

Kaya, Alzheimer hastalığının hem kişinin kendisini hem de bakım veren kişilerin hayatını önemli ölçüde etkilendiğini belirerek, şunları kaydetti:

“Maalesef şu an için hastalığı geçirecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, elimizdeki ilaçları süreci yavaşlatmaya yönelik etki göstermektedir. Bu nedenle öncelikli hedef korunma yöntemlerini hayatımızda uygulamak olmalıdır. Sonraki süreçte belirtilerin erken dönemde farkında olup tanı ve tedavi sürecini başlatmak önemli bir adımdır.”

Hibya Haber Ajansı

Nöroloji Uzmanı Dr. Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!