G-CV0ZL47F6D
USD32,41
EURO34,83
GBP40,71
BIST9.982,28
GR. ALTIN2.432,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Matcha Çayı ve Yeşil Çay

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Matcha Çayı ve Yeşil Çay / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Matcha Çayı ve Yeşil Çay makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yeşil çay dünyanın en popüler içeceklerinden biridir.Kilo kaybı ve kalp sağlığı gibi çeşitli potansiyel sağlık yararları sunar .Özel bir yeşil çay çeşidi olan Matcha, diğer çeşitlerden daha sağlıklı olarak pazarlanmaktadır.

Diğer yeşil çaylardan farklı olarak yetiştirilir ve hazırlanır. Dahası, bütün çay yaprağı tüketilir.

Matcha Nedir?

Matcha ve normal yeşil çaylar, Çin’e özgü Camellia sinensis bitkisinden gelir.

Bununla birlikte, matcha normal yeşil çaylardan farklı şekilde yetiştirilir. Çay çalıları hasattan yaklaşık 20-30 gün önce güneş ışığından korunur.Renk tonu, klorofil seviyelerinde bir artışa neden olur, bu da yaprakları yeşilin daha koyu bir tonuna dönüştürür ve amino asitlerin üretimini arttırır.

Hasattan sonra, saplar ve damarlar yapraklardan çıkarılır. Daha sonra matcha olarak bilinen ince, parlak yeşil bir toza dönüştürülürler.

Matcha da tüm yaprak tozu alındığından, bazı maddeler kafein ve antioksidanlar gibi – yeşil çaydan daha yüksektir.4 çay kaşığı tozdan yapılan bir fincan (237 mi) standart matcha, genellikle yaklaşık 280 mg kafein içerir. Bu, 35 mg kafein sağlayan bir bardaktan (237 ml) normal bir yeşil çaydan çok daha yüksektir.

Bununla birlikte, çoğu insan, yüksek kafein içeriği nedeniyle bir seferde tam bir bardak (237 ml) matcha içmez. 2-4 ons (59–118 ml) içmek daha yaygındır. Kafein içeriği ayrıca eklediğiniz toz miktarına bağlı olarak değişir.Çimenli ve acı bir tada sahip olabilen Matcha, genellikle tatlandırıcı veya sütle servis edilir. Matcha tozu da smoothies ve fırınlamada popülerdir.

Nasıl hazırlanır?

Yeşil çay ıslatılmış yapraklardan yapılırken, matcha yerden, bütün çay yapraklarından yapılır.

Genellikle geleneksel Japon tarzında hazırlanır. Çay, bir bambu kaşığıyla veya shashaku ile ölçülen, ısıtılmış bir çay kabına ölçülür.

Sıcak su (yaklaşık 158 ° F veya 70 ° C) daha sonra kaseye eklenir. Çay, üstündeki köpükle pürüzsüz hale gelinceye kadar, kova olarak adlandırılan özel bir bambu çırpma teli ile çırpılır.

Matcha birkaç şekilde hazırlanabilir:

Standart. Çoğu insan 1 çay kaşığı matcha tozunu 2 ons (59 ml) sıcak suyla karıştırır.

Usucha (ince). Bu daha ince versiyon 3-4 ons (89–118 ml) sıcak su ile karıştırılmış yaklaşık yarım çay kaşığı matcha kullanır.

Koicha (kalın). Bazen Japon çay törenlerinde kullanılan bu kalın versiyon 1 ons (30 ml) sıcak su için 2 çay kaşığı matka alır. Köpük yoktur ve daha yüksek dereceli bir matcha gerekir.

İyi bir bardak matcha yapmak için özel bir donanıma ihtiyacınız olmadığını unutmayın. Bir bardak, bir çay kaşığı ve küçük bir çırpma teli işinizi görecektir.

Matcha’nın Sağlık Faydaları

Matcha sade bir çeşit yeşil çay olduğundan, aynı sağlık yararlarının çoğuna sahiptir.

Bununla birlikte, matcha, antioksidanlardan daha konsantre olduğundan, tek bir bardak (237 mi), yaklaşık 3 bardak (711 mi) normal yeşil çay ile eşdeğer olabilir.

Matcha’daki insan çalışmaları özellikle sınırlıdır, ancak hayvan çalışmaları kan şekeri, trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürürken böbrek ve karaciğer hasarı riskini azaltabileceğini göstermektedir .

İşte matcha yeşil çay içmenin sağlığa yararları ;

Antioksidanlarla doludur

Diyet antioksidanları, hücreleri ve dokuları hasardan koruyarak vücudunuzdaki serbest radikallere karşı koyar.Matcha, antioksidanlarda, özellikle de kateşinlerde çok yüksektir. En güçlü kateşini epigallocatechin gallattır (EGCG).

EGCG üzerinde yoğun olarak çalışılmıştır. Vücudunuzdaki iltihapla mücadele edebilir, sağlıklı arterlerin korunmasına yardımcı olabilir ve hücre onarımını teşvik edebilir .Dahası, demleme usulü matcha çaylar poşetli çaylardan veya içmeye hazır ürünlerden daha fazla antioksidan içerir .Bir çalışma matcha’nın düşük dereceli yeşil çaylardan 137 kat daha fazla antioksidan içerdiğini ve diğer yüksek kaliteli çaylardan 3 kat daha fazla antioksidan içerdiğini tespit etti.

Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltabilir

Kalp hastalığı dünyadaki en büyük ölüm nedenidir. Birçok hastalığın kalp hastalığı riskini arttırdığı bilinmektedir .

Yeşil çay içmek, toplam kolesterol, LDL (kötü) kolesterol, trigliseritler ve kan şekeri seviyeleri dahil olmak üzere bu risk faktörlerinin çoğunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir.Ayrıca yeşil çay, bir diğer önemli kalp hastalığı risk faktörü olan LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonuna karşı koruma sağlayabilir .

Araştırmalar yeşil çay içenlerin kalp hastalığı riskinin% 31’e varan oranlarda daha düşük olduğunu göstermektedir .Bu daha çok matcha içinde daha da yüksek miktarlarda bulunan yeşil çaydaki antioksidanlara ve bitki bileşiklerine atfedilir.

Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Yeşil çay sıklıkla kilo kaybıyla ilişkilendirilmiştir. Aslında, birçok kilo kaybı takviyesinde ortak bir bileşendir.

İnsan çalışmaları, yeşil çayın metabolizma hızınızı artırarak yaktığınız toplam kaloriyi artırdığını gösteriyor. Ayrıca selektif yağ yakımının% 17’ye kadar arttığı gösterilmiştir .

Bununla birlikte, yeşil çayın kilo verme bulmacasının sadece çok küçük bir parçası olduğunu unutmayın – ve tüm çalışmalar yardımcı olacağı konusunda hemfikir değildir.Son zamanlarda yapılan bir inceleme, yeşil çayın kilo kaybı etkilerinin klinik öneme sahip olmadıkları kadar küçük olduğu sonucuna varılmıştır.

Gevşeme ve Uyarıyı Artırabilir

Harika bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra, yeşil çay, L-theanine adı verilen eşsiz bir amino asit içerir.Aslında, matcha diğer yeşil çay türlerinden çok daha yüksek L-theanine seviyelerine sahiptir.

L-theanine beyninizdeki alfa dalgalarını artırabilir. Bu dalgalar zihinsel gevşeme ile bağlantılıdır ve stres sinyalleriyle savaşmaya yardımcı olabilir .

L-theanine ayrıca, kafeinin vücudunuzdaki etkilerini de değiştirerek, kahve tüketimini sıklıkla takip eden uyuşukluğa neden olmadan uyanıklığı artırır.Bu nedenle, matcha çay kahveden daha yumuşak ve uzun süreli bir uyanıklık sağlayabilir .L-theanine ayrıca beyninizdeki iyi hissettiren kimyasalların sayısını da artırabilir, bu da daha iyi bir ruh hali, hafıza ve konsantrasyona yol açabilir .

Ayrıca, yapılan araştırmalar, yeşil çay tozunun, yaşlı erişkinlerde beyin işlevini iyileştirebileceğini ve yaşa bağlı zihinsel düşüşü azaltabileceğini göstermektedir

Güvenlik ve Yan Etkiler

Bazı yan etkiler ve riskler matcha tüketimi ile ilişkilidir.

Matcha, hem faydalı hem de zararlı maddelere yoğunlaştığı için, genellikle günde 2 bardaktan (474 ml) fazla içilmesi önerilmez.

Kontaminasyon

Matcha tozu tüketerek, tüm çay yaprağındaki bileşenleri alıyorsunuz – içerdiği her şeyle birlikte.

Matcha yaprakları, bitkinin yetiştiği topraktan (ağır metaller, böcek ilaçları ve florür dahil) kirletici maddeler içerebilir Organik matcha kullanımı, pestisitlere maruz kalma riskinizi azaltabilir, ancak organik yapraklar bile, büyük miktarlarda alındığında topraktan zararlı maddeler içerebilir.

Karaciğer ve Böbrek Toksisitesi

Matcha, normal yeşil çaylardan üç kat daha fazla antioksidan içerir.Bu şekilde, 2 bardak (474 mi) matcha, 6 bardak (1.4 litre) diğer yüksek kaliteli yeşil çay gibi ile eşit miktarda bitki bileşiği sağlayabilir.

Bireysel tolerans değişse de, matchada bulunan bitki bileşiklerinin yüksek seviyeleri mide bulantısına ve karaciğer veya böbrek toksisitesinin belirtilerine neden olabilir .

Bazı kişiler 4 ay boyunca günde sadece 6 bardak (1,4 litre) yeşil çay tükettikten sonra – veya yaklaşık 2 günlük bardak (474 ml) matcha ile birlikte , karaciğer toksisitesi belirtileri göstermiştir.

Matcha, Yeşil Çaydan Daha Sağlıklı

Matcha yeşil çay için özel, güçlü bir formdur. Aynı bitkiden gelir, ancak çok farklı bir şekilde yetiştirilir ve hazırlanır.Yapraklar toz haline geldiğinden, tüm yaprağı tüketirsiniz.

Bu nedenle, matcha normal yeşil çaydan daha fazla avantaja sahip olabilir. Günde 2 bardaktan (474 ml) fazla tüketmeyin.

Matcha Çayı ve Yeşil Çay

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!