G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kurban pazarlığı yavaş başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban pazarlığı yavaş başladı / Haberin Peşinde Urfa

Bu yıl pandemi nedeniyle yavaş başlayan kurbanlık satışlarında 3.5 milyon kurbanın kesime gitmesi ile 12.3 milyar TL’lik satış yapılması bekleniyor. Kurban derilerinin ekonomik değeri ise 27 milyon TL’ye ulaşacak. 

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte hareketlenen kurbanlık satışlarında bu yıl 12.3 milyar TL’lik bir pazarlık yapılması bekleniyor. Ülkenin çeşitli noktalarında kurulan kurban pazarlarında gerçekleşecek satışlarla bu yıl 3 milyon 500 bin baş kurbanın kesilmesini beklediklerini aktaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl satışların geçen yıla göre yavaş başladığını açıkladı.

FİYATA MASRAFLAR EKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 500 bin küçükbaş olmak üzere toplam 4 milyon 700 bin baş kurbanlık hayvan bulunduğunu kaydeden Bayraktar, son yıllarda gerçekleşen kurban satışları doğrultusunda, bu yıl 800 bini büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3.5 milyon hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar / Fotoğraf: İHA

Bu yıl satışların 2019’a göre daha yavaş seyrettiğini aktaran Bayraktar, “Temennimiz satışlarda beklenilen ivmenin yakalanması, üreticilerimizin hayvanlarını uygun fiyata satarak emeklerinin karşılığını almasıdır. Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda üreticilerin bayram döneminde satılamayan hayvanlarını, Et ve Süt Kurumu’nun bayram sonrasında uygun bir fiyata alması gerekiyor. Alım fiyatları, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masraflar da dikkate alınarak belirlenmelidir” diye konuştu.

DERİDEN 27 MİLYON TL ÇIKACAK

Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin yaklaşık 10 liraya satıldığını kaydeden Bayraktar, küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değerinin yaklaşık olarak 27 milyon lirayı bulacağını dile getirdi. Derideki kaybın yüzde 20 civarında olduğunu anlatan Bayraktar, kasapların ise, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 70 lira, büyükbaşta ise 625 lira civarında bir ücret aldığını dile getirdi.

KÜÇÜKBAŞTA FİYAT 800 TL’DEN BAŞLIYOR

Bayraktar, “Hayvan başına fiyatların, büyükbaşta 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaşta ise 800 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 19 ile 30 lira, küçükbaş hayvanlarda 22 lira ile 35 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Kurbanlıklar için bu yıl ödenecek tutarın, 12.3 milyar liraya yaklaşacağını hesaplıyoruz” bilgisini verdi.

FİYATLAR ARTTI YEM GİDERİ 4 MİLYAR TL

Kurban Bayramı’nın, bu kadar çok hayvanın besiye alınması ve uzun süreyle bakılmaları dolayısıyla ekonomik olarak da ciddi bir hareketliliğe yol açtığına işaret eden Bayraktar, yem fiyatlarının ise büyük artış gösterdiğini belirtti. Bayraktar, kurbanlık için besiye alınan büyükbaş hayvanların ortalama 6 ay beslendiğini belirterek, diye konuştu.

Kurban pazarlığı yavaş başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!