G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,77
GBP40,80
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kolajen nedir? Kolajen ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kolajen nedir? Kolajen ne işe yarar? / Haberin Peşinde Urfa

İnsan vücudundaki tüm doku ve organlar için gerekli olan kolajen en bol proteindir. Cildin, kemiklerin, tendonların, kasların ve bağların ana yapı taşlarını oluştururlar. Ayrıca diş, eklem ve tırnak gibi organlar için oldukça gereklidir.

Kolajenlerin en önemli görevleri ise organ ve dokuların daha sağlıklı ve zinde kalmalarını sağlamaya yardımcı olmaktır. Son günlerde kozmetik sektöründe özellikle cilt ve saç sağlığını iyileştirmek ve güzelleştirmek için şampuan, losyon ve kremlerde çok sık kullanılmaktadır. Peki kolajeni en açık şekilde nasıl tanımlayabiliriz? Kolajen ne işe yarar? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

KOLAJEN HAKKINDA

Kolajen vücuttaki diğer protein oranlarına göre kütlece daha fazladırlar ve insan vücudundaki tüm proteinin yaklaşık üçte birini oluştururlar. Her bir amino asit bileşimine göre kategorize edilen 28 farklı kolajen türü bulunur.

Deri, bağ dokusu, tendon, eklem, diş, tırnak, saç ve kemiklerimiz de dahil olmak üzere her organın yapısında kolajen vardır. Dokuları destekler ve korumaya yardımcı olur. Ayrıca yıpranan dokuların onarımını ve yenilenmesini sağlayarak kemik ve cilt dokusunun şekillendirirler. Özellikle kadınların daha genç bir cilde sahip olmalarında kolajenin büyük etkisi bulunabilir.

KOLAJEN NE İŞE YARAR?

Kolajen çeşitli hücreler tarafından salgılansa da esas olarak bağ dokusu hücreleri tarafından salgılanırlar. Bu, vücut dokularının fiziksel özelliklerini belirleyen karmaşık bir makromolekül ağdır. Bir makromolekül, çok sayıda atom içeren bir moleküldür.

Dermiste ya da cildin orta katmanında, kolajen, üzerinde yeni hücrelerin büyüyebileceği fibroblast adı verilen lifli bir hücre ağı oluşturmaya yardımcı olur. Ölü deri hücrelerinin yenilenmesine destek olurlar. Yaşla birlikte vücut daha az kolajen üretmeye başlar. Derinin yapısal bütünlüğünün değişmesine neden olur, kırışıklıklar artar ve eklem kıkırdağı zayıflar. Kolajenin azalması ciltte gözle görülür bir değişime neden olabilir.

Kolajen nedir? Kolajen ne işe yarar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!