G-CV0ZL47F6D
USD32,46
EURO34,87
GBP40,77
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.433,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kimler grip ve zatürre aşısı yaptırmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimler grip ve zatürre aşısı yaptırmalı? / Haberin Peşinde Urfa

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Sonbaharda gripli ve Covid’li hastaların ayırt edilmesi zor olacak. Bu yüzden aşıların önemi büyük’ dedi ve şunları söyledi. 

Vorona virüsü griple birlikte olduğu zaman ya da üzerine pnömokok dediğimiz bakteri eklenince daha ağır seyrediyor. Bu virüs, pnömokok bakterisinin boğaza yerleşmesini kolaylaştırıyor. Virüs bulaşmış kişilerde pnömokok bakterisinin boğazda bulunma oranı iki kat daha yüksek. Ayrıca gripli bir hastayı, Covid’li bir hastadan test yapmadan bir hekim bile ayırt edemez.

Bu yüzden grip mevsimi başladığında şöyle bir sıkıntı olacak. Herkes ‘Covid miyim, grip miyim’ diye hekime başvurmak isteyecek. Mecburen test yapacaksınız o insanlara. Test sayıları artacak. O yüzden risk gruplarına hem grip, hem de zatürre aşısının yapılmasında yarar var.

BAYRAMDA BİR HATA VAKALARI ARTTIRIR

Uzun süredir vaka sayısında azalma olmuyor. Biz daha önce 700’lere indik. Sonra tekrar arttık. Virüs en ufak bir tedbirsizlikte hemen yakalıyor ve sayılar artıyor. Bunu Almanya’da, Japonya’da görüyoruz. Çok sayıda örneği var.

Dolayısıyla boş vermeye gelmiyor. Her an en ufak bir tedbirsizlikte, bir bayramlaşma mesela Kurban Bayramı’nda yapılacak bir hata, tedbirsizlikle 1000-1500 rakamlarına çıkarabilir bizi. İsrail, Japonya, Almanya, İran, Yunanistan son derece rahatlamışken, artık bu işi hallettik derken şimdi daha büyük sıkıntılar yaşamaya başladılar.

MARKET KALABALIKSA İÇERİ GİRMİYORUM

Öncelikle bu virüsle yaşamayı hepimiz öğrenmeliyiz. Mümkün olduğu kadar az gideceğiz markete ama gideceğiz. Tatil de yapacağız, alışverişe de gideceğiz. Ancak bunları kurallara uygun şekilde yapmak lazım. Ben arabadan inmeden marketlere bakıyorum, kalabalık olanı geçiyorum, içeri girmiyorum. Boşsa yine de içeri girip bakıyorum. Eğer kalabalıksa, mesafeyi korumam pek mümkün görünmüyorsa o zaman geri çıkıyorum.

Eğer maske takmayan, maskesini burnundan aşağı indirmiş insanlar varsa uyarıyorum. İnsanların mutlaka birbirini uyarması lazım. Hastaneye gitmediğimde izinli olduğum zaman evden çıkmıyorum pek… Hastanede olduğum zamanlar da koruyucu önlemleri alıyorum.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

Şunu kabul etmek lazım. Korunsan da bulaşıyor diye bir şey yok. Korunursan kesinlikle bulaşmıyor. Eğer kendini koruyorsan bu hastalığın bulaşma ihtimali yok. ‘Ya bu sefer böyle olmaz, maskeni bir seferliğine nefesleneyim’ diye çıkarırsan karşındaki kişide virüs varsa, gelir bulaşır sana. Çıkarmazsan bulaşmaz.

Kimler grip ve zatürre aşısı yaptırmalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!