G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kafeinin Sağlık Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kafeinin Sağlık Etkileri / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Kafeinin Sağlık Etkileri makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Kafein kahve çekirdekleri , çay ve çikolata gibi besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan bir alkaloiddir.Vücutta uyarıcı olması sebebiyle daha çok sinir sistemi üzerinde etki gösterir. Kafein tüketiminin olumlu etkileri başlıca psikomotor hızla ilişkilidir, fakat kafeini alışkanlık halinde tüketen bireylerde yoksunluk geri dönüş mekanizmasının işlediği ileri sürülmektedir. Kafein uyarıcı olarak etki gösterdiğinden, psikoaktif etkileri ve alışkanlık halinde kullananlar için alınmadığı zamandaki yoksunluk semptomları, kafein kullanımını yalnızca tat alma duyusundan çok zorunlu hale getirmektedir.Bu noktada da miktara dikkat edilmelidir. Kafein bağımlılığı küçük yaşta çikolata ile başlar, kolalı içeceklerle devam eder ve kahve ile ileri düzeye ulaşır.Vücuttaki bu hem olumlu hem olumsuz etkileri sebebiyle güvenilir alım dozu aşılmamalıdır. Peki bu doz ne kadardır ve hangis besinde ne kadar kafein vardır sorusuna gelecek olursak ; besinlerdeki kafeinin miktarı besinin hazırlanmasına, üretim yöntemine, besinin tüketildiği miktara göre değişir. Çay ve kahve bitkilerinin çeşitliliği de kafein miktarını etkilemektedir. 220-240 mI’lik bir fincan kahve ile yaklaşık 85 mg, yine 220-240 mI’lik bir fincan çay ile yaklaşık 24 mg, 30 gramlık bir parça çikolatadan ise yaklaşık 8 mg kafein alırız. Peki gelelim bizim kafeine ne kadar ihtiyacımız olduğuna bu ihtiyaç kafeine karşı duyarlılık; tüketim sıklığı, düzenli olarak alınan miktar, vücut ağırlığı ve fiziksel koşullar gibi pek çok etmene bağlıdır dolayısıyla kişiden kişiye göre değişir. Ancak pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir. Yazımın sonuna gelirken Paraselsus’un ‘İlacı zehirden ayıran dozdur’ sözünü hatırlatıp kafein alımını öneriyor fakat dozuna dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyorum.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Kafeinin Sağlık Etkileri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!