G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,75
GBP40,61
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,54
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

HRÜ tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HRÜ tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA-15.09.2023-HİBYA- Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Şanlıurfa ve bölgesinde devam eden arkeolojik tarihi ören yerlerinin kazı çalışmalarının topografik haritasını çıkardı.

Harran Üniversitesi, bilim, teknoloji, sağlık, kültür ve tarihi konularındaki çalışmalarına devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan tarihi araştırmalarda Harran Üniversitesi bilim adamları yer alarak bilim adına önemli çalışmalara imza atıyor.

Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü kazı bölgelerinde 6 Şubat depremlerinden dolayı meydana gelen yatay ve düşey kaymaları GPS sistemi yardımıyla inceledi. Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Yoğunburç, Gürcütepe ve Çakmaktepe’nin yer aldığı ‘Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları: Taş Tepeler Projesi’ çalışmalarında aktif olarak yer alan Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü/Fotogrametri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat ve Arş. Gör. Yunus Kaya, tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı.

Bu hafta çalışmaların yoğun olarak gerçekleştiği Sefertepe tarihi kazı alanlarındaki çalışmalarda depremin etkisi ve kayma oranı ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgemizde yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak nitelenen depremler sebebiyle Sefertepe’de arkeolojik kazı alanlarını etkileyecek her hangi bir kayma oluşmadığı tespit edildi.

Ayrıca Harran Üniversitesi akademisyenleri, insansız hava araçları ile yeni kazılacak alanların fotogrametrik olarak modellenmesi ve topografik haritalarının hazırlanması çalışmalarını da gerçekleştiriyor.

Farklı kültürleriyle dünya medeniyetine ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın Neolotik Çağ’ın dünyadaki merkezi haline dönüşmüş durumda olduğunu belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemizde tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması için büyük çaba sarf ediyorlar. Üniversite olarak ören yerlerinde yapılan çalışmalar sonucunda nitelikli eserlerin dünya tarihine kazandırılması adına büyük bir misyon üstlenmiş durumundayız. Birçok akademisyenimiz Şanlıurfa ve ülkemizin farklı tarihi alanlarında arkeolojik kazıların gerçekleştirilmesi çalışmalarını aktif olarak yürütüyor veya bilimsel destek sağlıyorlar. Bu başarılı çalışmalarda yer alan akademisyenlerimiz tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

HRÜ tarihi ören yerlerinin topografik haritasını çıkardı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!