G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,96
GBP40,78
BIST9.884,38
GR. ALTIN2.458,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Hayatın yükünü’ kadınlar omuzluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış mevsiminin en sert geçtiği illerden Muş’ta kadınlar, günlük ev işlerinin yanı sıra hayvanları besleyip çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayarak adeta “hayatın yükünü” omuzluyor.

Kış mevsiminin en sert geçtiği illerden Muş’ta kadınlar, günlük ev işlerinin yanı sıra hayvanları besleyip çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayarak adeta “hayatın yükünü” omuzluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin özellikle kırsal kesimlerinde kadınlar, yaşamın her alanında yer alıyor. Sabah erkenden kalkıp sobayı yakan, çocukları için kahvaltı hazırlayıp okula uğurlayan kadınlar, ardından hayvanlarının bakımları için eşlerine yardım ediyor.

Gün boyu hayvanlara 2-3 kez yem veren, ahırları temizleyen ve yeni doğmuş kuzulara süt veren kadınlar, bu arada çamaşır ve bulaşık yıkıyor, evini silip süpürüyor. Kadınlar dondurucu soğuğa ve yerden hiç kalkmayan kara rağmen bu işlerini aksatmadan özveriyle yapıyor.

“Fedakarlık yapmazsan köyde yaşamak zor”

Kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Savaşçılar köyünde 8 çocuk annesi Güler Korkmaz, yaptığı açıklamada, Gaziantep’ten gelerek Muş’a  yerleştiğini söyledi. Köy yaşamının bir yandan çok güzel, bir yanda da zahmetli olduğunu belirten Korkmaz, “Fedakârlık yapmazsan köyde yaşamak çok zor. Sabah kalktığımda ilk önce sobayı yakıyorum, çocukların kahvaltısını hazırlayıp okula gönderiyorum. Sonra eşime yardım etmeye gidiyorum. Elimden geldiğince eşime destek olmaya çalışıyorum. Bir yandan bulaşık ve çamaşır yıkıyorum, bir yandan da evi temizliyorum. Kendime zaman ayıramıyorum.” ifadesini kullandı.

Korkmaz, yılın altı ayı karda yaşamak zorunda kaldıklarını, bazen kar ve tipi nedeniyle koyunlarına bile yem veremediklerini dile getirdi. Bütün zorluklarına rağmen hayatından memnun olduğunu anlatan Korkmaz, işlerin bir bölümünü yaparak eşine “omuz verdiğini” belirtti. Güler Korkmaz’ın eşi Rauf Korkmaz ise tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ifade etti.
Köy yaşamının çok zor geçtiğini vurgulayan Korkmaz, “Buna rağmen eşim bana destek oluyor. Hayvanlarımıza beraber bakarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim sadece ev işi yaparsa, bu hayvanlara bakamam. Eşim destek olmazsa tek başıma bu yükün altından kalkamam.” dedi.

Aynı köyde yaşayan 58 yaşındaki Kadriye Bilici de 40 yıldır evli olduğunu ve 7 çocuğunu da olduğunu anlattı. Kışın köye sürekli kar yağdığını ve bunun yaşamı daha zorlaştırdığını vurgulayan Bilici, şöyle konuştu: “Hayvancılık yapıyoruz. Tandırda ekmek pişiriyoruz. Kışın işlerimiz çok zor. Sabah erken kalkıyorum, sobayı yakıyorum, çocuklara kahvaltı hazırlıyorum. Hem çocuklara hem hayvanlara bakıyoruz. Ev işleri çok yoğun olduğu için hiç zamanımız olmuyor.” dedi. Kadriye Bilici’nin eşi ve köy muhtarı Abdurrahman Bilici de kadınların özellikle kışın çok yorulduğunu ve bütün yükün onların sırtında olduğunu söyledi.

‘Hayatın yükünü’ kadınlar omuzluyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!