G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,79
GBP40,65
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,96
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Hamilelikte Besin Takviyeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelikte Besin Takviyeleri / Haberin Peşinde Urfa

Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Hamilelikte Besin Takviyeleri makalesine göz atın ve Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Hamilelikte vücudun ihtiyaçları artmaktadır. İhtiyaçları karşılamayan hamile bir bireyde besin öğesi eksikliklerine bağlı problemler ortaya çıkmaktadır.

Hamile birey ilk olarak beslenmesinde çeşitli ve sağlıklı besinlerle kendisine özel bir beslenme programı ile hamileliğini sürdürmelidir. Hekimin kontrolü ile birlikte tahlillerle ve yaşanıyorsa semptomlarla birlikte ek takviyeler gerekebilir.

Hamilelikte özellikle gerekli olan takviyeler:

  • Folik asit

Hamilelikte folik asit alımı özellikle ilk 3 ayda önemlidir. Çünkü bebeğin beyin ve omurilik sistemi ilk 3 ayda annede bulunan nöral tüp ile birlikte gerçekleşir. Eğer ki annenin folik asit düzeyi yeterli değil ise nöral tüp defekti görülebilir ve bebekte sorun oluşabilir. Bunun yanında yarık damak ve kalp gibi konjenital (doğumsal) problemlerin riskini azaltmak için de gereklidir. Günlük olarak en az 400 mg folik asit alımı hamile bireyler için gereklidir.

  • Demir

Hamilelikte maternal kan hacmi yaklaşık olarak %50 artmaktadır. Buna bağlı olarak demir ihtiyacı da artmaktadır. Kanda oksijenin taşınması için demir gereklidir ve bebeğin oksijen alıp sağlıklı gelişmesi için de demir gereklidir. Kansızlığı bulunan hamile bireyler hekim tarafından yazılan yüksek doz demir takviyesi alabilir. Demir eksikliği bulunmayanlar beslenme ile karşılayabilir. Hamile bireylerin günlük demir ihtiyacı 27 mg’dır.

  • Balık yağı (Omega 3)

Balık yağı, bebeğin beyin gelişimi için mutlak gerekli olan 2 temel yağ asidi EPA ve DHA içermektedir.

Gözlemsel çalışmalar balık yağını hamilelikte kullanmanın bebeğin bilişsel işlevinde gelişmeler gösterse de bazı kontrollü çalışmalar tutarlı bir faydası olmadığını göstermiştir.

DHA ve EPA alımını karşılamak için haftada en az 2 veya 3 kez somon, sardalya gibi düşük cıva içeriği olan balıklar tüketilmelidir. Çiftlik balıkları değil deniz balıkları tüketilmemelidir. Çünkü çiftlik balıklarının içerisinde yeteri kadar besin öğesi bulunmamaktadır.

  • Magnezyum

Magnezyum, insan vücudunda kas, sinir ve bağışıklık gibi sistemlerde çok önemli rol oynamaktadır. Hamilelikte magnezyum eksikliği, kronik yüksek tansiyon ve erken doğum riskini artırmaktadır.

Bazı çalışmalar magnezyum takviyesinin bu durumların riskini azaltacağını gösteriyor lakin elimizde net bir sonuç bulunmuyor.

  • D vitamini

Hamilelikte D vitamini eksikliği; sezaryen, preeklampsi, erken doğum ve gebelik diyabeti ile ilişkilendirilmiştir.

Hamilelik tarama testleri ile hekimin D vitaminine bakması ve eksikse takviye etmesi gerekmektedir.

  • Kalsiyum

Hamilelik döneminde kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Eksikliğindebebekte kemik gelişimi bozulabilir, annede kemik yumuşaması ve diş çürüklerine neden olabilir.

Hamile kadının günlük gereksinmesine ek olarak 500 mg/gün kalsiyum alması uygun görülmektedir. Artan kalsiyum ihtiyacı beslenme ile doğal kaynaklardan sağlanabilir. Ancak özellikle vejetaryen gebelerde düşük D vitamini seviyesine de bağlı olarak eksikliği görülebilmektedir. Böyle durumlarda doktor kontrolünde takviyesi gerekebilir.

  • B12 vitamini

Hamilelikte B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak megaloblastik anemi, dağumsal anomaliler ve sinir sisteminde sıkıntılar oluşmaktadır. Besinsel kaynakları sadece hayvansal gıdalardır ve bitkisel gıdalarda bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak vejetaryen veya hayvansal gıdalara ulaşımın kısıtlı olduğu gebelerde doktor kontrolünde takviyesi gerekebilir.

Yazımın başında da söylediğim gibi gereksinimler ilk olarak doğal yolla yani yeterli ve dengeli beslenme ile karşılanmalıdır. Beslenme ile yeterli alınamıyorsa veya vücut ilgili besin öğesini kullanamıyor ise hekim tarafından testlerin yapılması ve gerekli takviyenin verilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Besin Takviyeleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!