G-CV0ZL47F6D
USD32,45
EURO34,84
GBP40,77
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.414,88
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Güneşten Gelen Mucize D Vitamini

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneşten Gelen Mucize D Vitamini / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Güneşten Gelen Mucize D Vitamini makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Havaların ısınması ve yeni normalleşme süreci ile beraber dışarıda geçirdiğimiz zamanlar da artmaya başladı. Durum böyle olunca yıl içerisinde eksiklik yaşamamak için D vitamini depolarını doldurmak şart oldu.

D vitamini nedir? Neden D vitamini eksikliği görülür? D vitaminin en iyi kaynakları nelerdir? Gelin beraber bakalım.

D vitamini vücutta depolanabilen ve yağda çözünen bir bileşendir. Vücutta depolanabilmesine rağmen vücutta güneş ile aktifleştiği için D vitamini alımı toplumun %99,1’inde yetersizdir. D vitaminin besinsel kaynakları; morina balığı yağı ile somon, sardalya gibi yağlı balıklar, süt, yumurta, karaciğer, zenginleştirilmiş besinler, margarin, tereyağı, yumurta sarısıdır. Fakat besinler ile D vitamini ihtiyacını karşılamak oldukça zordur. D vitaminin temel kaynağı ise güneştir.

Güneş altında geçirilen süre, mevsim ve güneş ışınlarının geliş açısı gibi etkenler vücuda D vitamini alımını etkilemektedir.

Ülkemizde güneş ışınlarının eğik geldiği Kasım-Nisan ayları arasında güneşlenmenin etkisi diğer aylara göre daha azdır. Güneşin dik geldiği yaz aylarında ise saat 10.00-16.00 arasında güneşlenme deri kanserleri oluşum riskini arttırmaktadır. Bu nedenle insanlar güneş koruyucu kullanmaktadır. Güneş koruyucu kullanılan ciltte ise D vitamini oluşumu azalmaktadır.

Ayrıca cam güneş ışınlarını kırdığı için, evde cam arkasında güneşlenme de D vitamini oluşumunu engellemektedir. Kapalı alanlarda çalışan, gün içerisinde dışarıya çıkmayan insanlarda da yine D vitamini oluşumu azalmaktadır. Koyu tenli insanlarda, açık tenlilere göre; yaşlı kişilerde gençlere göre güneşlenmeyle D vitamini oluşumu daha azdır.

Peki D vitaminin vücuda alımı nasıl sağlanmalı? Türkiye’de yaz aylarında güneşli havalarda 15-30 dk kadar kollar ve bacaklar açık şekilde güneşlenme ile vücutta yeterli D vitamini oluşmaktadır.

Yılda en az bir kez kan tahlili ile D vitamini değerinize beaktırmayı unutmayın. Eksiklik durumunda mutlaka takviye alımı ile detsekleyin.

Güneşten Gelen Mucize D Vitamini

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!