G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,78
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,42
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Genital Siğil

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genital Siğil / Haberin Peşinde Urfa

Genital Siğil için bilgi mi arıyorsunuz? Genital Siğil makalesine göz atın ve Genital Siğil hakkında daha fazla bilgi edinin 

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan virüslerin en yaygın olanıdır. HPV (Human Papilloma Virüs) olarak bilinen virüsün, vücuda enfekte olmasıyla ortaya çıkar. Genel olarak bulaş şekli cinsel ilişkidir. Cinsel hayatında aktif olan her kadın ve erkekte görülebilir. Virüsle enfekte olan hastaların semptomlarının ortaya çıkması, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Genital siğiller kadınlarda vulvada (dış kadın genital bölgesi), vajina ve anüs içinde veya çevresinde, kasıklarda, rahim ağzında; erkeklerde ise penis, testisler, kasık, bacak arası veya anüste ortaya çıkmaktadır. Hastalık belli bir bölgede çok az olabilmekle birlikte, zaman zaman tüm genital bölgeyi kaplayacak kadar ileri boyutlarda olabilir. Kadınlarda vajina girişinden rahim ağzına kadar ilerleyebilen lezyonlara neden olabilmektedir. Perianal cilde ve anal bölge mukozasına da yayılabilmektedir.

HPV Nedir?

Cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papillorna Virüs) genital bölge dokularında enfeksiyon yapan ve tıbbi dilde “Kondiloma aküminata” adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir DNA virüsüdür.

HPV’nin 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. Siğilin oluşmasında en yaygın olan HPV 6 ve HPV 11 türleridir. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV 16,18,31,33… gibi türleri en riskli gruplar arasında yer alır. Vücutta genital siğil tespit edildiğinde, bir an önce tedaviye başlamak gerekir.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV cinsel temas yoluyla, enfekte derinin genital bölgeye temas etmesiyle virüs bulaşır. Vajinal ve anal ilişkinin yanı sıra, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da bulaşabilir.

Virüs her zaman genital bölgede siğil oluşturmayabilir. Siğil oluşturan HPV tipleri bulaştıktan birkaç ay sonra da ortaya çıkabilir. Bu yüzden kişinin hangi partnerinden geçtiğini ve virüsün ne zamandır vücutta olduğunu tespit etmek mümkün değildir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller, cildin üzerinde ciltten kabarık, küçük, yassı ve kabarıklıklar şeklinde olabilir. Birden çok olduklarında birleşerek karnabahar şeklini alabilirler. Birçok hasta, genital siğili et beniyle karıştırabilir. Bazen kaşıntıya neden olabilir ve cinsel ilişki sırasında kanayabilir.

Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri

Genital siğili olan bireylerin, tedavileri bitene kadar cinsel ilişkiye girmemeleri önerilir. Kadınlarda HPV, rahim ağzı kanseri için önemli bir risk oluşturur. Bu nedenle genital siğillere neden olan HPV tiplerinin tespiti için aşağıdaki testler yapılır:

Pap Smear Testi

Vajinanın girişinden özel bir fırça veya spatula ile sürüntü alınır. Acısız bir işlemdir. Rahim ağzında hücresel değişiklik olup olmadığı tespit edilir.

HPV DNA testi

Pap smear’in pozitif çıkması durumunda, HPV’nin kansere neden olma olasılığı araştırılır.

Kolposkopi

Vulva, vajina ve serviksin ışıklı büyüteçle incelenmesidir.

Servikal Biyopsi

Rahim ağzından doku alınarak biyopsi yapılır. Kansere neden olabilecek hücre değişimleri araştırılır.

Genital Siğillerin Tedavi Yöntemleri

HPV enfeksiyonunu vücudunuzdan tamamen atacak bir tedavi yoktur. Ancak genital siğiller birçok tedavi yöntemleriyle yok edilebilir.

Kremler

Hastaların kendilerine uygulayabileceği, kimyasal olarak siğili yakarak destekleyici tedavi sağlayan ilaçlardır. Sadece siğilin dokusuna uygulanmalıdır.

Kriyoterapi

Kriyoterapide siğil bölgesi dondurularak tedavi sağlanır. Anestezi gerektirmez.

Elektrokoterizasyon

Siğillerin elektrik akımı ile yakılmasıdır, lokal anestezi ile o bölge uyuşturularak işlem yapılır.

Lazer Tedavisi

Bu tedavi de her bir siğil tek tek lazerle yakılarak uygulanır. Siğil etrafındaki dokuya zarar vermeden kısa süre içerisinde yapılır.

Cerrahi Tedavisi

Genellikle anestezi altında yapılır ve doktor tarafından siğiller tek tek ameliyatla temizlenir. Bu tedavide siğil dokularının tamamen yok edilmesi amaçlanır.

Genital Siğil

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!