G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,93
GBP40,85
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.439,24
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? / Haberin Peşinde Urfa

Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır? makalesine göz atın ve Gebelik Ve Emziklilikte Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yaklaşık 40 hafta süren mucizevi döneme “gebelik” denir. Bu süreçte ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenmek hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir.

Gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyduğu besinler;

Tahıllar: Beyaz un içermeyen tahıl ürünleri bu süreçte çok önemlidir. Tam buğday ekmek, tam buğday makarna, yulaf, kahverengi pirinç gibi, glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükselten karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.

Meyveler: Her renk/çeşit meyveye beslenmede yer verilmelidir. Günde 2-3 porsiyon meyve gebelik sürecinde uygundur. Bu süreçte ortaya çıkabilen gestasyonel diyabete, yani gebelik şekerine sahipseniz meyvelerde de seçim yapmanız gerekir. Glisemik indeks değeri yüksek olan kavun, karpuz, üzüm, incir ve kuru meyveler bu süreçte daha dikkatli tüketilmelidir.

Sebzeler: Meyveler gibi sebzelerde de çeşitlilik çok önemlidir. Tek yönlü beslenmemek, her vitamin/minerali yeterli miktarda alabilmek ve bebeğin gelişimini olumsuz etkilememek adına her çeşit sebzeye beslenmede yer verilmelidir.

Bitkisel Protein Kaynakları: Bakliyat grubunda yer alan mercimek, nohut, kuru fasulye ve diğer bitkisel protein kaynaklarından olan mantar, börülce, bezelye, maş fasulyesi, beluga mercimeği vb. besinler haftanın 3 günü tüketilmelidir. Bitkisel proteinin dengeli beslenmedeki rolü çok büyüktür.

Hayvansal Protein Kaynakları: Yumurta, süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, et, tavuk ve balık her gün beslenmenizde yer almalıdır, tabii aksini gerektirecek bir sağlık probleminiz yoksa. Kırmızı et ve tavuk ürünlerinde yağsız/derisiz olanlar; balıklarda ise derin su balıkları tercih edilmelidir. Mümkün olduğu kadar sosis, salam, sucuk vb. işlenmiş ürünler tüketilmemelidir.

Bunların yanı sıra, özellikle basit şeker içeren ekstra kalori kaynaklarından uzak durulmalıdır. Beyaz un/beyaz şeker içeren ürünler size kilo aldırır, bebeğe değil. Gebelik ve emzirme sürecinde her zaman bebeğin işine yarayacak şekilde beslenirseniz ideal oranlarda kilo artışı ile bu süreci kapatabilirsiniz.

Ayrıca sağlıklı bir gebelik süreci için yeterli demir, kalsiyum ve folik asit almak da kritik önem taşır.

Folik Asit: Doğum sırasında oluşabilecek bir komplikasyon olan omurilik zedelenmesi riskini azaltır. Bu yüzden gebelik sürecinde her gün 400 mcg folik asit alınması gerekmektedir. Folik asitin doğal kaynakları arasında bakliyatlar, yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller yer alır.

Demir: Annedeki demir yetersizliği bebekte oluşabilecek gelişim geriliğinin bir numaralı sebebidir. Gebelikte her gün en az 27 mg demir alınması gerekir. Demirin doğal kaynakları arasında kırmızı et, tavuk, balık, ıspanak ve fasulye yer alır. Vejetaryenler veya çok fazla hayvansal ürün tüketemeyen kadınlar, aldıkları bitkisel demirin emilimini arttırabilmek için öğünlerinde mutlaka C vitamininden zengin besinler tüketmelidirler.

Kalsiyum: Gebelik sürecinde yeterli kalsiyum alımı, bebeğin diş, kemik, kalp, kas ve sinir oluşumu için kritik önem taşır. Yeterli kalsiyum tüketilmediğinde, bu gelişim aşamaları için gerekli kalsiyum annenin kemiklerinden alınır. Bu yüzden gebelik öncesinde/sırasında/sonrasında yeterli kalsiyum tüketilmelidir. Gebelik sürecinde günlük alınması gereken miktar 1000 mg’dır.

Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle…

Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!