G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,71
GBP40,63
BIST10.169,81
GR. ALTIN2.399,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Free shop ve Kıbrıs iç satışlara kaydı, içki pazarı toparlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Free shop ve Kıbrıs iç satışlara kaydı, içki pazarı toparlandı / Haberin Peşinde Urfa

Pandemi dönemi boyunca uygulanan sokağa çıkma yasakları ve kapanan yeme içme sektörü, içki tüketimini eve yönlendirirken, yurtdışı alışverişlerinin kesilmesi ve kapanan Kıbrıs kapısı, sektörde iç pazarı hareketlendirdi. Yurtdışı alımlarının iç pazara yöne…

Pandemi dönemi boyunca uygulanan sokağa çıkma yasakları ve kapanan yeme içme sektörü, içki tüketimini eve yönlendirirken, yurtdışı alışverişlerinin kesilmesi ve kapanan Kıbrıs kapısı, sektörde iç pazarı hareketlendirdi.

Yurtdışı alımlarının iç pazara yöneldiğini ve tüketicinin bir üst segment ürüne geçtiğini anlatan Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, “Tüketici eskiden A kalite ürün alıyorken, şimdi A plus alıyor olabilir. Eskiden başka bir şeye harcayacağı parayı bu sektörün daha kaliteli ürününe harcadı. Ayakkabıya harcayacağı parayı daha üst kalite rakıya veriyor olabilir. Litresel değişimler olmadı. İntikam alışverişi hacimsel değil ama kalitesel oldu. İçki satışları 2019 seviyelerine döndü” dedi.

TÜKETİM 10 YILDIR AYNI

Pandemi dönemi boyunca kısıtlanan yurtdışı seyahatleri ile free shop’taki içki cirolarının yurtiçine kaydığını ve büyümenin biraz da buradan kaynaklandığını açıklayan Kömür, Türkiye’de free shoplar tam olarak açıldığında ise göreceli bir düşüş görülebileceğini vurgulayarak, “Miktarsal olarak kimse hiçbir şeyi konuşamaz. Kıbrıs kapalı, free shoplar kapalı. Bizim sektörümüzde tüketim 10 yıldır aynı. Çok normal. Oynatan şey aynılığı, ne kadar turistin geldiği. Türkiye’de kişi başı tüketimde turist tüketimi de var” diye konuştu.

Son dönemde içkide devreye girmeyen ÖTV artışlarının kaçak ve sahte içki piyasasının önüne set çektiğini yasal satışlarda rakıya destek olduğunu vurgulayan Kömür, “Kaçak rakıda yüzde 41’lik bir düşüş oldu. Kayıtsız olan kısmı 12 milyon litreden ise 7 milyona düştü. Kaçak yüzde 41 oranında azaldı” diye konuştu.

Levent Kömür

İÇKİ YASAKLARI KAÇAĞI TEŞVİK EDER

Karantina boyunca devreye giren içki satış yasaklarının kaçağı da teşvik ettiğini anlatan Kömür, son 15 ayda özellikle rakı kategorisinde sadece yüzde 9’luk zam yapıldığını ve bunun vergi kaynaklı olduğunu kaydetti. Enflasyonu fiyatlara yansıtmadıklarını belirten Kömür, “Elimizden geleni yapıyoruz. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Barajın ne zaman çökeceğini bilemezsiniz” dedi.

ÖTV,Türkiye,zam

Free shop ve Kıbrıs iç satışlara kaydı, içki pazarı toparlandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!