G-CV0ZL47F6D
USD32,54
EURO34,90
GBP40,78
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.438,38
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Egzersiz Reçetesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Egzersiz Reçetesi / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Egzersiz Reçetesi makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

Her yaştaki kişiler ve bütün fonksiyonel durumlar için, risk faktörleri ve hastalık olsun ya da olmasın bireye özgü egzersiz reçetesi düzenlenmelidir.

Egzersiz planlanan veya planlayan kişilerde amaçlar her zaman aynı değildir. Bazı durumlarda fiziksel görünümün iyileştirilmesi birincil amaç olurken bazı durumlarda fiziksel dayanıklılık ve kuvvetin arttırılması bazen de hastalık risk faktörlerinin azaltılması daha ön plandadır. Bunun için, öncelikle bireyin sağlık durumu, risk faktör profili, davranışsal karakteristikleri, kişisel hedefleri ve egzersiz tercihleri değerlendirilmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için kalp hızı, kan basıncı, fonksiyonel kapasite ölçümleri ile kas-iskelet sistemi muayenesini içeren bir egzersiz öncesi değerlendirme çok önemlidir. Bu değerlendirmeler sonrasında planlanan egzersiz reçetesinde egzersizin; l Şekli/tipi, l Şiddeti, l Süresi, l Sıklığı gibi komponentler bulunmalıdır.

Kişi düzenli olarak takip edilmelidir; 2-3 haftada bir yapılan değerlendirilmelerle egzersiz reçetesinde değişiklikler yapılabilir.

Bir egzersiz reçetesi ana hatlarıyla,

1. 10’ar dakika ısınma ve soğuma egzersizleri

2. Kalp-solunum sistemi dayanıklılık egzersizleri (Aerobik egzersizler)

3. Kuvvetlendirme egzersizleri (Dirençli egzersizler)

4. Esneklik egzersizleri

5. Denge ve koordinasyon egzersizlerini içerir.

Aerobik egzersizler

Kalp ve solunum sistemi dayanıklılığı çeşitli yöntemlerle ölçülür. Sonuçlar, kişinin fiziksel kapasitesi ve vücudun oksijen kullanma kapasitesini gösterir. Bu kapasitelerde iyileşme sağlanması için planlanan egzersizler geniş kas kitlelerini içermeli, aerobik tipte olmalı, ritmik, dinamik uzun süreli egzersizler olmalıdır. Aerobik egzersizlere örnek olarak yürüme, koşma, merdiven çıkma, yüzme, bisiklet, kürek, dans, ip atlama verilebilir.

Maksimum kapasite artışı için düşük-orta şiddetli uzun süreli aktiviteler tercih edilmelidir. Verilecek egzersizin şiddeti özel cihazlarla yapılan bazı ölçüm sonuçlarına göre veya hastanın kalp hızı, yaş ve risk durumlarını içeren çeşitli formüllere göre belirlenmelidir. Bireyin fiziksel uygunluk düzeyi, kalp hızını etkileyebilecek ilaç kullanımı, kardiyovasküler veya ortopedik yaralanma riski, kişinin egzersiz tercihi ve egzersiz programının amaçları da gözönünde bulundurulmalıdır.

Aerobik egzersizlerin süresi de kişiye göre belirlenmelidir . Çok yüksek şiddetli egzersizlerde 5-10 dakikalık egzersiz faydalı etkiler oluşturabilir fakat kalp sağlığı ve ortopedik açıdan risklidir.

Sağlıklı bireylerde, ısınma ve soğuma peryotları hariç haftanın 5 günü orta şiddette 30 dakikalık egzersizler veya haftanın 3 günü yüksek yoğunluklu 20 dakikalık egzersizler kalorik tüketim açısından genellikle yeterlidir. Çok fazla sedanter kişilerde ve yaşlılarda 10 dakika gibi kısa süreli çoklu periyotlar gerekebilir.

Esneklik egzersizleri

Esneklik egzersizleri, muayene sonucunda gergin kaslar belirlendikten sonra, haftada en az 3 gün, 10-30 saniye süren 3-5 tekrarlı germe egzersizleri şeklinde planlanır.

Kuvvetlendirme egzersizleri

Kuvvetlendirme egzersizleri de yine hastanın durumuna göre belirlenir. Genel olarak haftada 2-3 gün, ana kas gruplarını içeren egzersizler şeklinde, her sette 8-12 tekrar olacak şekilde planlanabilir. Kuvvetlendirme egzersizlerinde ağırlıklar, yaylar, makaralar ve elastik bantlar kullanılabilir.

Unutulmamalıdır ki, egzersiz ancak uygun ön değerlendirme, uygun reçete ve takiple yapıldığında güvenlidir.

Egzersiz Reçetesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!