G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,76
GBP40,60
BIST10.246,75
GR. ALTIN2.406,45
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Dr. Öğr. Üyesi Demir: “Alzheimer yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Öğr. Üyesi Demir: “Alzheimer yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir” / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA – 21.09.2023 – HİBYA – Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, 21 Eylül Alzheimer Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak Alzheimer hastalığına, tanı ve tedavi yöntemlerine dikkat çekti.

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığını belirterek erken tanı ile tedavinin önemli olduğunu söyledi. 

Dr. Öğr. Üyesi Demir, Alzheimer hastalığının günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize bir hastalık olduğunu ifade ederken, “Alzheimer, bellek bozukluğunun ön planda olduğu lisan, dikkat, görsel-mekânsal yetenek ve beynin diğer işlevlerinin ilerleyici bir şekilde bozulduğu bir bunama hastalığıdır. Yaş ilerledikçe sıklığı artar ancak yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığı bilinmelidir. 65 yaşından sonra daha sık görülen bu hastalıkta erken tanı önemlidir” diye konuştu.

Hastalığın unutkanlık ile başladığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir şunları kaydetti:  

“Hasta yakın geçmişteki olayları unutur, gün içinde aynı soruları sorar, aynı şeyleri anlatır. Eşyaların yerini unutur ve isimleri unutmaya başlar. İşinde, sosyal yaşamında güçlüklerle karşılaşır. Zaman içerisinde psikiyatrik bulgular da ortaya çıkar. Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yok ancak genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz, balık-zeytinyağı-sebze ağırlıklı beslenme, tansiyon-şeker ve kolesterolü kontrol altında tutma, sigara ve alkolden uzak durma, gazete-kitap ve sosyal aktiviteler gibi beyni çalıştıran faaliyetlerde bulunmak Alzheimer'den koruyucudur.  Alzheimer hastasına bakım, ailesi için zorluklar içeren uzun bir süreçtir. Ailelerin hastaya anlayışlı ve şefkatli davranması bakım sürecinin ana unsurudur.”

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına/bakım verenlere yönelik destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Demir, “Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diyerek Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı

Dr. Öğr. Üyesi Demir: “Alzheimer yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!